Kétéves kutatómunka eredménye az a hazai fejlesztésű 3D nyomtatószál-család, amit az adalékanyagként használt üveg- és szénszálnak, valamint a szénpornak köszönhetően számos iparág hasznosíthat a jövőben.

A Filamania Kft. 2015 óta gyárt a hazai és az európai piacra 3D nyomtatószálakat, úgynevezett filamenteket politejsavból(PLA). Ez utóbbi a 3D nyomtatás egyik legelterjedtebb alapanyaga. A PLA biológia úton, komposztálási körülmények között lebomló műanyag. Környezetbarát tulajdonságai mellett jól kezelhető, könnyen nyomtatható anyag.

A PLA alapú nyomtatószálaknak ugyanakkor van néhány gyenge pontja is: viszonylag könnyen törik, nem hőálló, nem vezetőképes, húzószilárdsága gyenge. Ezen előnytelen tulajdonságai miatt ipari felhasználásra eddig nem igazán volt alkalmas. A magyar cég által uniós támogatással kifejlesztett újfajta nyomtatószálak viszont már ezekre a kihívásokra is választ adnak.

Már tesztelik a fémtartalmú szálat is

A Philament Electrical névre hallgató nyomtatószál szénszálat és szénport tartalmaz, emiatt a nyomtatott tárgyak nem töltődnek fel elektrosztatikusan. Így az alapanyagot az elektronikai iparban is széles körben használhatják.

Az üvegszállal erősített Philament Glass és Engineering szálakból nyomtatott tárgyak pedig jobban ellenállnak a külső behatásoknak, magas az ütés- és törésállóságuk, ezért kiváló alapanyagnak bizonyultak egyebek mellett az autóiparban.

A fejlesztés során egyelőre kísérleti termékként fémtartalmú PLA nyomtatószál is készült a Filamania Kft. laborjában.