A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával közösen kutatja a 4iG csoport a mobilhálózati sebességben új távlatokat nyitó, 6 GHz-es frekvenciát használó 5.5G technológiát.

4iG: régiószintű 6 GHz-es tesztpremier

A laboratóriumi körülmények között végzett mérésekkel a 4iG Csoport mérnökeiből, valamint a BME VIK kutatóiból álló munkacsoport 10 Gbps feletti adatátviteli sebességet regisztrált a sajtónyilvános tesztpremieren.

Lakossági és üzleti felhasználást egyaránt szolgál az új technológia

Az új, úgynevezett Extra Large Antenna Array (ELAA) antenna technológia nagy előnye, hogy jóval kisebb környezetterheléssel a 6 GHz-es sáv a már meglévő bázisállomásokon is telepíthető, a jelenlegi leggyorsabb 3,5 GHz-es lefedettséghez igazodva.

A 6 GHz-es frekvencián működő 5.5G technológia sebessége kell majd a lakossági felhasználóknak, amint széles körben elérhetővé válnak a jövőben a különböző 3D vagy akár a nagy felbontású VR/AR alkalmazások.

Az üzleti, főként az ipari szereplők pedig a technológiának köszönhetően új korszakba léphetnek a dolgok internete (IoT), Ipar 4.0 megoldások és a felhőalkalmazások területén.

A 6 GHz-es mobilhálózati technológiához a Huawei Technologies eszközeit használják. Az egyetemen telepített berendezések elsősorban kutatási célokat szolgálnak.

Ezen felül a 4iG nyugat-balkáni leányvállalatainak a bevonásával a tesztidőszak a tiranai és podgoricai műszaki egyetemek kutatóinak is lehetőséget ad az új technológia megismerésére és tanulmányozására.

A frekvencia felszabadult, jöhetnek az operátori igények

Zarándy Pál, a 4iG Csoport Mobil és 5G stratégiai igazgatója kiemelte, hogy a 6 GHz-es frekvenciasáv mobilhálózati felhasználását Európára vonatkozóan alig néhány hónapja, 2023. decemberében engedélyezte a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU).

A magyar cégcsoport egy évvel korábban csatlakozott a vezető távközlési cégek iparági szervezetéhez, az O-RAN Szövetséghez (Open Radio Access Network).

Az összefogás nyílt platformot kínál az 5G alapú rádiós hálózati infrastruktúrák fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez.

„A digitális gazdaság mára a teljes GDP legalább 25 százalékát adja. A kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország az EU digitálisan legfejlettebb tíz országa közé tartozzon és az európai 5G fejlesztések egyik központjává váljon” – mondta a technológiát bemutató sajtótájékoztatón Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja emlékeztetett rá, hogy az egyetem az 5G technológia kutatásához saját hálózattal is rendelkezik.

Hozzátette: a 6 GHz-es rádiós adatátviteli elrendezés most még csak egy kísérleti bemutató, de az új technológia iránti fokozott ipari érdeklődés azt jelzi, hogy a 6 GHz hamarosan a mobilhálózatokban is megjelenhet. A BME VIK készen áll a meglévő 5G hálózatának az új technológiával bővítésére, annak érdekében, hogy bekapcsolódjunk az 5.5G mobil alkalmazások fejlesztésébe és innovációjába.

Hogy a hazai mobilhálózatokban élesben mikor jelenhet meg a 6GHz-es technológia, ahhoz előbb majd szükség lesz a frekvenciasáv megpályáztatására, amit a hírközlési hatóság (NMHH) végez majd.

Információink szerint erre annak függvényében kerülhet sor, mennyire és mikorra készek az operátorok a technológia befogadására.