A hírközlési hatóság(NMHH) a Nemzeti Népegészségügyi Központtal(NNK) közösen vizsgálja az 5G-hálózatok elektromágneses sugárzását. Az adótornyok környékén lakók ingyenes mérést is igényelhetnek.

Elektromágneses sugárzásszint mérés

A Nemzetközi Sugárvédelmi Szövetség (IRPA) kétévente megrendezett konferenciáján a két szervezet közös mintamérési projektje is bemutatkozott.

A sugárzás csekély, a félelmek erősek

A szakmai rendezvényen külön szekció foglalkozott az 5G-mobiltechnológiából eredő sugárzás egészségügyi és méréstechnikai kérdéseivel. A téma azért is időszerű, mert az ezzel kapcsolatos lakossági félelmek még mindig élnek.

Az NMHH mérőszolgálatához olyan helyről is érkeztek észrevételek ember által érzékelhető 5G-sugárzásról, ahol a településen az 5G-szolgáltatás még el sem indult. Máshol sötétedés után végrehajtott antennaszerelés okozott félelmet, amire a mobilszolgáltató tömeges hálózatfrissítés végrehajtásakor kényszerült. A kevésbé látható, de nagyobb teljesítményű antennákkal kapcsolatban jelentősen ritkábban kérnek méréseket, mint a jól látható helyre telepítetteknél – emeli ki a hírközlési hatóság.

A szervezet az erre tematizált oldalon nemcsak tájékoztatást ad az érdeklődöknek, de bárki díjmentes, elektromágneses sugárzásszintmérést is igényelhet tőlük. A hatósági szakemberek szerint ez jóval pontosabb és megbízhatóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható pár ezer forintos, nem kalibrált mérőeszközökkel történő otthoni vizsgálatok.

Magyarországon az 5G-hálózat kiépítettsége egyelőre nem számottevő, így a hazai vizsgálatok bemutató célúak, felkészülve a későbbi tömeges mérésre. A közös mérési eredmények a konferencián bemutatott technikák alkalmazásával sem mutatnak egészségügyi határérték-túllépést.

Az NMHH és az NNK együttműködik egy – a sugárzási szintet automatikusan előrejelző – számítási rendszer fejlesztésén is – áll a hatóság közleményében.

Az NNK sugáregészségüggyel foglalkozó főosztályán az 5G-mobiltelefon-rendszerek sugárzásmérési módszereinek fejlesztésén túl a rádiófrekvenciás sugárzások biológiai és egészségre gyakorolt hatásainak kutatása is folyik nemzetközi és EU-s programokban egyaránt.

Mi az elektroszmog?

A mesterséges forrásokból származó elektromágneses sugárzást, például az elektromos hálózat, az elektromos ipari és háztartási eszközök vagy a távközlési berendezések sugárzását nevezzük elektroszmognak – derül ki a már említett szakmai oldalon böngészők számára.

A távközlési hálózatokból származó sugárzás alacsony energiájú, nem-ionizáló sugárzás. Élettani hatása nem vethető össze a nukleáris energiához vagy a röntgensugárzáshoz kapcsolódó úgynevezett ionizáló sugárzáséval.

A rádió, a televízió, a rádiótelefon, a mikrohullámú sütő rádiófrekvenciás és mikrohullámú sugárzást bocsát ki. Ez a nem ionizáló sugárzások közé tartozik (ahogyan például a statikus és a változó elektromos és mágneses tér sugárzása, az infravörös sugárzás, a látható fény sugárzása). A 100 nanométernél kisebb hullámhosszú sugárzás (például a röntgensugárzás, a gammasugárzás) ionizáló hatású.

Ekkora a sugárzásvédelmi ernyő

A nem-ionizáló sugárzások egészségügyi hatásait számtalan kutatás vizsgálja évtizedek óta. A kutatási eredmények alapján készítik el a nemzetközi tudományos szervezetek a sugár-egészségügyi határérték-ajánlásaikat. Az ezekben szereplő sugárzási szinteket betartva nem kell számolni ártalmas egészségügyi hatással – emelik ki a szakértők.

Sugáregészségügyi határérték-ajánlást több szervezet tesz közzé. A legszélesebb körű nemzetközi tudományos elismertséggel rendelkezik közülük az ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, azaz a Nem-Ionizáló Sugárzásvédelem Nemzetközi Bizottsága), amit itthon is alkalmaznak.

Elővigyázatosságból az ICNIRP-ajánlás ötvenszeres „védőernyőt” alkalmaz, ami hatalmas tartaléknak számít. A lakossági egészségügyi határérték meghatározásához először megállapították az egészségre már ártalmas sugárzás szintjét, majd az értéke(ke)t csökkentették ötvenedére a tudományos bizonytalanság kompenzálására.

Mit nyújt az ingyenes mérőprogram?

A program keretében kézi műszeres vizsgálatot végeznek a helyszínen a hírközlési hatóság szakemberei. Igény szerint ez kiegészíthető pár napos telepített műszeres vizsgálattal. A telepített mérőműszer teljesen önállóan működik, áramellátást nem igényel. Elhelyezhető kültéren is, például erkélyen vagy kertben.

Az akkreditált mérőlaboratóriumok képzett személyzettel és kalibrált mérőműszerrel dolgoznak, szakértői segítséget nyújtva a mérési eredmények kiértékelésében is.

Mi ezt tehetjük a sugárzás csökkentésére

Az idézett oldal néhány jótanácsot is ad, amelyekkel magunk is csökkenteni tudjuk a környezetünkben tapasztalható sugárzást:

Mivel általában a saját mobiltelefonunkból ér minket a legtöbb sugárzás, ezért a hosszabb idejű hívásoknál használjunk kihangosítót vagy headsetet.

A vezeték nélküli berendezéseket (például a wifi- routert) helyezzük el úgy a lakásban, hogy minél távolabb essen huzamosabb tartózkodási helyeinktől, például fekvőhelyünktől.

Amikor nem használjuk, kapcsoljuk ki vagy áramtalanítsuk a berendezéseket.

A mikrohullámú sütő működése közben ne maradjunk a készülék közvetlen közelében, ha pedig nem zár megfelelően az ajtaja vagy sérült, ne használjuk.