Német mintára egy éve még úgy tűnt, hogy az iparvállalatok és az egyetemek maguk is pályázhatnak 5G-frekvenciára, saját zárt mobilhálózatuk kiépítéséhez. A koncepció azóta gyökeresen megváltozott, nem lesz külön eljárás ilyen célokra – tudtuk meg a hírközlési hatóságtól.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH) nem tervez külön eljárást indítani az 5G frekvenciák ipari, felsőoktatási felhasználására – válaszolta megkeresésünkre a szakhatóság kommunikációs igazgatósága. Mint ismert március 26-án rendezte meg az NMHH a nyilvános hálózatokra vonatkozó 5G-tender árverési eljárását, amin a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone vett részt.

Az ennek kapcsán kiadott közlemény viszont nem tért ki a más célú felhasználásokkal kapcsolatos tervekre, amelyek egy éve ezeket még megvalósíthatónak látták. Tavaly júniusban tartott egy nagyszabású konferenciát az 5G Koalíció, amelyet három éve hoztak létre a cégek, intézmények és az egyetemek, azzal a céllal, hogy Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központja legyen.

Az említett rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásában beszélt az akkor még csak tervezett, azóta lezárt frekvenciatenderről, megemlítve, hogy hasonlóan a németországi folyamatokhoz nálunk is tartalékolnak majd külön sávot az egyetemeknek és az ipari szereplőknek.

Kérdés, itthon mekkora lenne rá a valós igény

Németországban komoly vita tárgya volt, kapjanak-e 5G frekvenciát a vertikális ágazatok. A „Siemens band”-ként ismert kezdeményezéssel az ottani erős ipar azt üzente az államnak, hogy a frekvencia fejében ők majd megépítik maguknak a hálózatot is.

Szakmai körökben viszont már akkor vitatott volt, hogy itthon is valós-e az igény erre. Mindenesetre akkor a szaktárca tárgyalásokat kezdett az érintettekkel, a miniszter pedig jelezte, hogy az ipari hálózatokra szánt frekvenciákat egy későbbi időszakban hirdetik majd meg.

Most viszont azt a tájékoztatást kaptuk a frekvenciák értékesítésével megbízott szakhatóságtól, hogy a múlt heti árverésen lényegében majd minden ma hozzáférhető 5G-frekvencia gazdára talált.

Az alapkoncepció ma már az, hogy inkább a klasszikus mobilszolgáltatók építsék ki a hálózatokat úgy, hogy azok az ipari és más hasonló igényeket is ki tudják szolgálni. Ezeket a beruházásokat pedig az NMHH frekvenciahasználati díjkedvezménnyel ösztönzi.