Önálló társaságba szervezi a cégcsoport űripari és technológiai érdekeltségeit a 4iG. A 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos részesedést szerez a Remred Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.

4iG űripar
Forrás: rawpixel.com

Az új holdingvállalat(4iG S&T Zrt.) profilja kiterjed az űripar- és műholdfejlesztésre, a dróngyártásra és drónvédelemre, valamint a védelmi digitalizációra.

Az új cég megbízott vezérigazgatója a Remred társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, Sárhegyi István lesz, akit az új holdingvállalat stratégiai projektjeinek és működési folyamatainak, menedzsmentjének és szervezeti felépítésének a kialakításával bíztak meg, a társaság bejegyzését követően.

Munkáját vezérigazgató-helyettesként Yon Rosenberg, a SpaceCom globális műholdüzemeltető vállalat korábbi igazgatója, szakmai munkatársként Molnár Sándor, a Hungaro DigiTel kereskedelmi vezetője, valamint Zábori Balázs, a Remred vezető űrmérnöke, az Európai Űrügynökség (ESA) holdmissziós testületének tagja támogatják – adja hírül a csoport közleménye.

Űrtechnológiai központ létesül Martonvásáron

A Remred a legnagyobb űrmérnökséggel rendelkező magyar űripari vállalat, amely beszállítója többek között az Európai Űrügynökségnek (ESA), a NASA-nak és a Japán Űrügynökségnek (JAXA) is.

A társaság idén tavasszal négyezer négyzetméternyi területen űrtechnológiai központot létesít Martonvásáron, amelyben az induló 85 fős csapattal komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik a beruházást követően.

Bejegyzését követően a 4iG S&T Zrt. olyan holdingvállalattá alakul, amely közvetlen tulajdonosa lesz a Remred mellett, hanem a 4iG Nyrt. technológiai- és űripari vállalatai részesedéseinek is, így a Rotors and Cams Zrt.-nek, a RAC Antidrone Zrt.-nek, a Hungaro DigiTel Kft.-nek, a Spacecom Ltd.-nek, a CarpathiaSat Zrt.-nek.

A Remred akvizíció illeszkedik abba a középtávú stratégiába, amelyet a 4iG és a Rheinmetall AG közösen mutatott be tavaly novemberben. Az űripar, a védelmi digitalizáció, az autonóm repülőgépek gyártása, illetve drónelhárítás területén a két vállalat közösen tervezett fellépése 1,7-2,3 milliárd euró bevételt jelenthet a következő öt év során.