Jó néhány közepes európai ország áramfogyasztását is jóval felülmúlja a bitcoin bányászatához szükséges energia felhasználása – állítja aTradingPlatforms.com. A környezetvédők egyre gyakrabban törnek pálcát a kriptovaluta felett.

Bitcoin áramfogyasztás

A bitcoin(BTC) kezdettől nagyon ellentmondásos kriptovalutának bizonyult. Ha éppen nem az árfolyam volatilitása miatt, akkor vele összefüggő bűnözői tevékenységek miatt. Mostanában nagyon sok kritikát kap a természetvédőktől, az extrém magas áramfogyasztása miatt.

Az online kereskedelmi platformok összehasonlításával foglalkozó Tradingplatforms.com-on közölt adatok szerint a szóban forgó kriptovaluta évente 143 terawattórát (TWh) fogyaszt. Ez több, mint sok közepes méretű európai ország áramfelhasználása.

Sok lesz a villanyszámla

„Az energia statisztikákban nagyon nem áll jól a bitcoin. A kriptovaluta által felhasznált energia mennyisége egyenesen aggasztó. Ráadásul a jelenlegi mutató biztosan növekedni fog, az elérhető energiaforrások egyre szűkülő lehetőségei miatt is” – fogalmaz blogbejegyzésében Edith Reads, pénzügyi szakértő.

A kriptovalutához kapcsolódó energiaszámla különösen szembetűnő, ha összehasonlítjuk más ágazatok adataival. Vegyük például a globális adatközpontokat, amelyek évente 205 TWh-t fogyasztanak, a BTC önmagában eléri ennek a 70 százalékát.

A BTC energiaigénye meghaladja Norvégiáét és Svájcét is, az előbbi áramfogyasztása 124 TWh, az utóbbié 56 TWh. A nagy technológiai cégek is zöldebbnek bizonyulnak, mint a kriptovaluta.

A bitcoin és az egyes technológiai cégek villamosenergia-igényének összehasonlítása is éles kontrasztot teremt. A keresőmotor óriás Google például mindössze 12 TWh-t használ fel évente, ami a BTC energiafelhasználásának tizenketted része.

Hasonlóképpen, a Facebook energiaigénye is jelentősen elhalványul a BTC-éhez képest. A közösségi médiacég mindössze 5 TWh áramot igényel működéséhez. Ez szűk 3,5 százaléka annak, amire a kriptovaluta tart igényt.

Bitcoin áramfogyasztás

Mire vezethető vissza a kriptopénz rossz hírneve?

A már említett szakértő szerint a bitcoin rossz hírneve főként a technológiájából fakad. A tranzakciók érvényesítéséhez az energia- és hardverigényesebb proof of work mechanizmust használják, nem pedig a környezetkímélőbb proof of stake-et.

Az sem növeli a népszerűségét a természetvédők körében, hogy a bányászásához nem megújuló energiaforrásokat, köztük a hatalmas környezeti lábnyomot hagyó szenet használják.

A bitcoin bányászok azonban nem fogadják el a kritikát. Arra hivatkoznak, hogy más hétköznapibb tevékenységek jóval nagyobb nyomot hagynak, mint a kriptovaluta. Ide sorolják a hagyományos pénzügyi rendszereket, és az üresjáratban működő háztartási elektromos berendezések áramfogyasztását is. Cáfolják, azt is ,hogy nem használnának megújuló energiát a kriptovaluta kinyeréséhez.