Ezt felismerve idén a vállalkozások, intézmények négyötöde gyorsította digitális átalakítási programját – derül ki a Dell Technologies harmadik alkalommal kiadott Digital Transformation Index(DT Index) felméréséből.

Digitális átalakítás

A Dell Technologies közzétette legújabb globális tanulmányának az eredményeit. Az idei DT Index pillanatképet ad arról, hogyan alkalmazkodnak a vállalkozások a globális COVID-19 járvány idején kialakult nagymértékű bizonytalansághoz. A felmérésbe 18 ország 4300 üzleti vezetőjét vonták be(középvezetőktől a vezérigazgatóig), akik közép- és nagyvállalkozásokat képviselnek.

A DT Index mutatja, hogyan tudják a szervezetek nagyobb sebességbe kapcsolni digitális átalakítási programjaikat, és ezáltal alig néhány hónap alatt teljesítik azt, ami általában évekbe tellene.

Mint a világjárvány következményeként mérhető üzleti magatartás első globális tanulmányainak egyike, a Dell 2020-as indexe megállapítja, hogy ebben az évben tíz cégből nyolc gyorsította meg digitális átalakítási programját, 79 százalékuk pedig újjáépítette üzleti modelljét.

A gyorsító programot a vállalkozások elsősorban a kiberbiztonság megerősítése, a távmunka kibővítése, az adatok új módszerekkel történő felhasználása, valamint a szolgáltatási modellek átalakítása érdekében alkalmazták.

Új digitális transzformációs görbe

A 2018-as DT-index óta az idei eredmények először mutatják a digitalizációban vezető cégek arányának a 6 százalékra bővülését. A digitális befogadók, vagyis a digitálisan legérettebb második csoport tagjai a két évvel korábbi 23 százalékról 2020-ra 39 százalékra nőttek, ami egy tiszteletreméltó 16 százalékpontos növekedést mutat.

A DT index ugyanakkor 2018 óta mérsékelt 6 százalékpontos csökkenést mutat a digitálisan lemaradók, vagyis a kevésbé fejlettek csoportjában. Ezzel szemben meredeken, mintegy 17 százalékponttal esett az utolsó csoport, vagyis a legkevésbé fejlett digitális követők száma. A kategóriából kimaradó szervezetek feljebb léptek a digitális befogadók és a digitalizációt értékelők csoportjába.

„Bepillantást kaptunk a jövőbe, a digitális átalakulásukat most felgyorsító szervezetek sikeresek lesznek a szemünk előtt kibontakozó adatkorszakban” – mondja Michael Dell, a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója.

Digitális átalakulási index

Az átalakulás akadályai

A világjárvány világszerte katalizálhatja a digitális átalakulást, de a folyamatos átalakulás egyben kihívást is jelent: ennek során a szervezetek 94 százaléka szembesül az átalakulás gátjaival. A 2020-as DT Index szerint az alábbiak jelentik a három legfontosabb akadályt a digitalizáció sikerében:

  1. Adatvédelmi és kiberbiztonsági aggályok (ez a tétel a 2016-os első felmérésben még az 5. volt)
  2. A költségvetés és az erőforrások hiánya (2016-ban az elsődleges, 2018-ban a második legnagyobb kihívás volt)
  3. Nem lehet valódi betekintést nyerni a rengeteg adatba(ez a téma nyolc helyet ugrott előre 2016 óta)

Mi a helyes válasz ebben a bizonytalan világban?

A világjárvány előtt az üzleti beruházások a feltörekvő technológiák helyett az alaptechnológiákra fókuszáltak. A cégvezetők túlnyomó többsége(89%) ma már felismeri, hogy az idei nehézségek következtében agilisabb, skálázhatóbb informatikai infrastruktúrára van szükségük a rendkívüli helyzetek kezeléséhez. A DT index szerint a következő egy-három év legfontosabb technológiai beruházási célpontjai a következők:

  1. Kiberbiztonság
  2. Adatkezelő eszközök
  3. 5G infrastruktúra
  4. Adatvédelmi szoftver
  5. Hibrid felhő környezet

Felismerve továbbá a feltörekvő technológiák fontosságát, a válaszadók 82 százaléka a kiterjesztett valóság(AR) fokozottabb használatát is el tudja képzelni, hogy megtanulja minél gyorsabban megoldani a dolgokat. Az esetleges zavarok előrejelzésére 85 százalékuk lát fantáziát a mesterséges intelligencia és adatmodellek használatában. Ezen megállapítások ellenére ugyanakkor csak a 16 százalékuk tervezi, hogy befektet a virtuális / kiterjesztett valóságba, 32 százalékuk pedig a mesterséges intelligenciába a következő egy-három évben.