Már közel 150 milliárd forint a coud alapon működő 50 legsikeresebb magyarországi cég értéke, közülük legtöbben az e-kereskedelemben működnek – derül ki egy friss felmérésből.

Felhőtechnológia

Az amerikai The Cloud 100 lista mintájára a Forbes magazin idén először Magyarországon is összegyűjtötte a felhőtechnológiát használó legsikeresebb szolgáltatókat. A listán szereplő vállalkozások összbevétele a lezárt üzleti évük alapján 148,6 milliárd forint volt.

Ez ugyan messze nem közelíti meg az évek óta listázott amerikai vállalatokét -, de figyelembe véve a fejlődés ütemét, rövidtávon akár meg is sokszorozódhat.

Összesen ötven, az e-kereskedelem, a pénzügy, a mezőgazdaság, az egészségügy és az infokommunikációs ágazatban eredményesen működő vállalkozás került a Cloud 50 listára, a felhőtechnológia terjesztésében és alkalmazásában meghatározó T-Systems megbízásából.

A társaságok közös jellemzője, hogy szolgáltatásaikat cloud platformon nyújtják, ezzel téve még hatékonyabbá a működésüket és rugalmasabbá az ügyfélkiszolgálást.

„Az összeállításnak köszönhetően jobban megismerhetjük a cloud ökoszisztéma szereplőit, és jó hogy az amerikai példához hasonlóan a magyar listára is felfért több vertikális területről érkező, startup jelleggel működő szereplő” – emelte ki Bódi Gábor, a T-Systems Magyarország stratégiai igazgatója.

A listába került cégek tevékenységének a négyötöde felhő alapú

A Cloud 50-ben szereplő vállalatokat a lista weboldalán ágazati bontásban is összegezték, legtöbben az e-kereskedelmi szektorban működnek, de számos társaság került fel a pénzügyi, mezőgazdasági, egészségügyi vagy épp az IT ágazatból.

Olyan ismert márkák is feltűnnek, mint az Ingatlan.com, a ShareNow, a Greengo, vagy éppen a Prezi. Az első helyen a 220 Volt webáruház szerepel, az évtized elején alapított cég 2020-as bevétele 27,7 milliárd forint volt. A második helyre a drónok ipari és mezőgazdasági hasznosításával foglalkozó ABZ Drone került, míg a harmadik helyen egy ugyancsak e-kereskedő, a több mint két évtizede működő Aqua Webáruház áll.

A összeállításába való bekerüléshez a cégeknek egy előre megszabott szempontrendszernek kellett megfelelniük, ennek legfontosabb eleme, hogy az alaptevékenységük legalább 80%-ának felhő alapokon kell működnie.

További kritérium volt, hogy magyar magánszemély által alapított, legalább 20%-ban magyar kézben lévő, nem tőzsdei társaságok kerülhettek be, amelyek akár saját fejlesztésük révén bővítik a felhő ökoszisztémájukat. Az összeállítás elkészítésében számos iparági szakember és tanácsadó cég vett részt, köztük a T-Systems Magyarország cloud szakértői.