Mit gondolnak a világról és az öngondoskodásról a mai fiatalok, akik a jövő vevői, fogyasztói, munkavállalói és vezetői lesznek? Ami biztos, hogy a külföldön tanulóknak csak a negyede tér(ne) vissza Magyarországra – derül ki az első hazai „Youth Affluent Finance” kutatásból.

Fiatalok és befkltetéseik

A külföldön tanuló diákok csupán a negyede állítja, hogy biztosan visszatér Magyarországra, ha végez. A kinti fizetések jóval vonzóbbak, mint az itthoniak a fiatalok számára, akik a pénzügyi befektetésekről és a nyugdíjról is merőben mást gondolnak, mint a szüleik – derül ki a Blochamps Capital privátbanki tanácsadó és a külföldön tanuló diákokat képviselő Hungarian Youth Association közös kutatásából.

Az elmúlt másfél évtized alatt megsokszorozódott, ma már százból nyolc 18-25 év közötti fiatal tanul külföldön – főként a jobb oktatási színvonal miatt. A diákok 88%-a ma a felső-közép vagy a középosztály tagjaként határozza meg magát.

A fiatalok kint havi nettó 1,1 millió forintnak megfelelő kezdő fizetéssel, itthon viszont átlagosan 510 ezer forinttal számolnak, szemben a hazai kezdők által elvárt 330 ezer forint körüli nettó bérrel. A külföldön tanulók arra számítanak, hogy öt év munkatapasztalat birtokában már 2,5 millió forintnak megfelelő összeget fognak keresni kint.

Vonzónak tartják a kriptovalutákat, de mégsem ezekbe fektetnének

Az öngondoskodás nagyon fontos a számukra, de a többségük már nem az állami nyugdíjban gondolkodik, sőt számolnak azzal, hogy még a szüleikről is nekik kell majd gondoskodniuk. A válaszadók 70 százaléka úgy számol, mire kivonul a munka világából, a nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában már nem fog működni.

Megtakarításaikra építik nyugdíjas éveik egzisztenciális alapját. A diákok harmada már másfajta eszközökbe fekteti nyugdíjcélú megtakarításait, mint a szülei, és minden második fiatalnak saját bevallása szerint már most van hosszú távú öngondoskodási stratégiája.

A külföldön tanulók közel egyharmada egyelőre online pénzügyi tanácsadó platformot használ, de a többség úgy véli, hogy 100 ezer eurós vagyon felett már privátbanki szakértők segítségére tartana majd igényt.

A fiatalok nagy többsége találja vonzónak a kriptovaluták decentralizáltságát és a politikai befolyástól való függetlenségüket, de több mint a kétharmaduk mégsem ezekbe fektetné a pénzét. Bár 80 százalékuk szerint a korosztályukat a rövid távú befektetések jellemzik, 41 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy megtakarításuk legnagyobb részét ingatlanba fekteti majd.

Akiknek a Reddit és a Facebook ad tippeket

Jelenleg a 18-25 év közötti korosztály 22 százalékának van már valamekkora befektetése. Döntéseiket ezekkel kapcsolatban többségében Reddit- és Facebook-tippek, online brókercégek segítségével hozzák. Figyelemreméltó, hogy a fiatalok számára a befektetések során egyértelmű prioritás a fenntarthatóság.

A kutatás eredményei megerősítették, hogy a fiatal felnőttek a banki és befektetési ügyeik intézésében már egyértelműen a digitális technológiát preferálják, kevésbé bíznak a bevett üzleti modellekben és a pénzügyek intézésének hagyományos módszereiben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a digitális felületek mellett a személyes kiemelt kiszolgálásra ne tartanának igényt.