Az ipari fejlesztések elsődleges mozgatórugója minden más technológiát lekörözve, ma már a mesterséges intelligencia(AI). Ennek révén a formatervezés is jobban követheti a vevői elvárásokat.

Mesterséges intelligencia

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a mesterséges intelligencia a vállalatok kezébe adja annak a lehetőségét, hogy minden eddiginél pontosabban állítsák fontossági sorrendbe a fogyasztók ergonómiai és dizájnelvárásait. Nem elhanyagolható többlete a technológiának, hogy az ellátási lánc is jobban tagolható, ez pedig növeli a hatékonyságot.

Az anyagtudomány is sokat profitálhat belőle

Egyebek mellett ezt állapította meg az a közelmúltbeli felmérés, amelyet a Huawei csoport márkája a Honor megbízásából készített az Economist Intelligence Unit(EIU). A kutatásban 325 vezető beosztású, jellemzően az ellátási láncban dolgozó szakember vett részt. A megkérdezettek 58 százaléka mondta azt, hogy a fejlesztések elsődleges mozgatórugója az AI, ami minden más technológiát a háta mögé utasít.

Hasonlóan fontos eredménye a rugalmas anyagok használatának az irányított fejlesztése. A tudósoknak ugyanis hatalmas segítséget nyújt a mesterséges intelligencia az új vegyületek felfedezésében. A megkérdezett technológiai vezetők 70 százaléka úgy látja, 2020-ra terjedni fognak a flexibilis okostelefonok. Ez pedig egyértelműen az anyagtudományok és az AI érdeme.

Alapvetésként elmondható, hogy a nagy adathalmok elemzése – legyenek ezek rendszerezettek, vagy strukturálatlanok – tette lehetővé a technológiai cégek számára, hogy a felhasználók igényeinek még jobban megfelelő funkciók kerüljenek a telefonokba és egyéb eszközökbe.

Az elemzések alapján a komponensek és a késztermékek gyorsabban, jobb megtérülési rátával készülhetnek el. Az adatvezérelt elemzéseknek ma már kiemelt szerepe van a technológiai fejlesztésekben. Ennek jelentős része pedig az AI térnyerésének tulajdonítható.

Mire jó a gépi látás?

Vegyük például a gépi látást, az AI-val támogatott azonosító rendszerek, beleértve az új generációs okostelefonokat már számtalan élelmiszert ismernek fel, megtippelve a tömegüket, a bennük lévő kalóriát stb. Van olyan, amelyik építészeti nevezetességek, festmények, szobrok beazonosítására képes, amit jól hasznosíthat az idegenforgalom, vagy a múzeumi világ.

A technológia ma már az iparban is egyre nagyobb hangsúlyt kap: az alapjául szolgáló szoftver képes felismerni álló vagy mozgó helyzetben lévő tárgyakat. Ezek olyan eszközök a gyártó kezében, amelyekkel előre megjósolhatók, hogy mikor és hol alakulnak ki potenciális eszközhibák, vagy logisztikai szűk keresztmetszetek, amelyek késéseket okozhatnak.

Az Economist Intelligence Unit kérdésére a legfőbb előnyök közül a formatervezést emelték ki legtöbben a minőség, a költség és a sebesség előtt, ahol komoly előnyre tesznek szert a vállalatok az AI révén.

Kétharmaduk hisz benne, hogy a mesterséges intelligencia integrálása az ellátási láncba jelentősen megkönnyíti az új és innovatív formatervezésű termékek fejlesztését. Lényegesen könnyebb és olcsóbb lesz személyre szabottabb, egyedibb eszközöket létrehozni.