Látványos fordulatot vett tavaly óta a fotóiparban a full frame tükörnélküli technológiával rendelkező fényképezőgépek(MILC) piaca. A termékkategóriában a legutóbbi bejelentés most a Canoné, amely Európában márciusban jelenik meg egy – a haladó hobbifotósoknak szánt – újabb modellel.

Tükörnélküli kamerák

Az első tükörnélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépet 2004-ben dobta piacra az Epson, ez azonban még nem volt teljes képmezős(full frame) érzékelővel ellátott. Utóbbi kategóriában a kétezres években nagyon sokáig csak a Leica meglehetősen drága M-modellje jelentette a kínálatot.

A helyzet 2013-ban változott meg amikor megjelentek a Sony első ilyen típusú megfizethetőbb áru készülékei. Utána még vagy öt évig nem gyarapodott a piaci szereplők száma, az áttörést 2018 hozta meg, amikor a legnagyobb piac játékos a Canon, valamint a Nikon is csatlakozott a „tükörnélküliek” klubjához. A Panasonic pedig idén januárban dobott egyszerre két modellt is piacra.

Mi újat hoz az EOS RP?

A Canon első teljes képmezős tükörnélküli EOS R gépével tavaly szeptemberben lépett a piacra. Alig fél évvel később egy újabb modellt mutatott be, at EOS RP hamarosan Magyarországon is kapható lesz.

Az EOS RP,a világ jelenlegi legkisebb és legkönnyebb, valamint leggyorsabb autófókuszú, full frame digitális cserélhető objektíves fényképezőgépe.

A készülék tájkép és portréfotózásra, valamint 4K minőségű videózásra egyaránt alkalmas. A magnézium-ötvözet váz mindössze kevesebb, mint fél kilogramm. A kézmozgásokat kompenzáló dupla érzékelő képstabilizátora pontosabb, néma üzemmódja pedig diszkrét exponálást tesz lehetővé.

Nagy felbontású 7,5 cm átmérőjű érintőképernyője kifordítható, különböző szögekben állítható. A készülék a korábbi Canon EF és EF-S objektívekkel is használható és idén még további hat új RF objektívvel is kiegészül.

A 26,2 megapixeles full frame CMOS érzékelővel, a Canon legfrissebb DIGIC 8 processzorával gyenge fénynél is részletgazdag kép készíthető. Utómunkálatokhoz a legújabb generációs RAW file formátumot és a kompakt RAW opciót adja, amellyel a memóriakártyán 40 százaléknyi helyet lehet megtakarítani.

Bluetooth és WiFi kapcsolódással az EOS RP okos mobileszközökről is irányítható. A Canon Connect alkalmazás leképezi a fényképezőgép kezelőfelületét. GPS koordinátákat is képes beágyazni a képekbe. A Creative Assist funkcióval még afényképezőgépen szerkeszthetőek a képek, hogy azokat a kívánt minőségben lehessen aztán akár azonnal is megosztani.

Cserélhető objektíves kamerákMILC kontra DSLR – a versengő technológiák

Kisebb méretűek, beleértve az objektíveket is, ezáltal könnyebbek, szinte hangtalanul exponálnak, szoftveresen sokkal jobban kezelhetőek a teljes képmezős tükörnélküli cserélhető objektíves készülékek, mint a régebb óta piacon lévő tükörreflexes(DSLR) társaik. Ezek a szempontok a hobbifotósoknál sokat nyomnak a latban.

Akkor mégis miért kell(ett) olyan hosszú ideig várni a piac felfutására, többszereplőssé válására? – tehetjük fel a kérdést. A szakértők szerint a helyzet technológiai és stratégiai okokkal egyaránt magyarázható.

A tükör nélküli kamerák jelenlegi generációjával a gyártók még mindig nem használják ki teljes mértékben a technológia előnyeit. Valószínűsíthető azonban, hogy a csúcskategóriás okostelefonokban alkalmazott technológiák, mint például a globális zár, a zéró/változó zár késleltetés rövid és középtávon bekerülhetnek a tükör nélküli kamerákba is. Ezek a technológiák segítették ugyanis az okostelefonokat a hagyományos kamerákkal való versengésben.

Az elemzők korábban azt jósolták, hogy a kamerapiac még jó néhány évre van a tükör nélküli kamerák boomjától, de a közelmúltbeli bevezetések és a 2019-re jelzett újabb kampányok előrehozzák a felfutás időszakát. A jövő egyértelműen a tükörnélküli gépeké.

Szakértők a Canon színrelépése kapcsán megjegyzik, hogy a japán cég éppen időben lépett. Vissza tudja fordítani a márka híveit, hogy azok tömegesen váljanak meg Canon eszközeiktől és csatlakozzanak a Sony tükörnélküli jövőjéhez – olvasható a digitalcameraworld.com-on.

A fordulat éve után

A múlt év tette jelenné a MILC technológiát. A tükör nélküli kamerák már nem a DSLR-ek alternatívái, hanem gyakorlatilag új szabványt és új termékkategóriát képviselnek,ugyanúgy mint az érintőképernyős okostelefonok, amelyek lényegében átvették a hagyományos mobiltelefonok helyét.

A Canon számára az idei év nagy kihívása, hogy mivel folytatódjon az EOS R-paletta. Egyes híresztelések szerint, az 5DS tükörnélküli változata lehet már a csőben, vagy az 1DX Mark II utódja lehet egy újratervezett EOS R modell.

Eközben a Sonynak is lépnie kell, valami új és izgalmas bejelentéssel ahhoz, hogy megerősítse vezető pozícióját. A legfrissebb pletykák valamiféle 8K-s változatról szólnak.