Az elektronikai eszközök mellett már a készpénz-helyettesítő kártyák kibocsátása is veszélybe kerülhet, akkora a chiphiány a világon. A helyzet kedvezőtlenül hat a GDP-re is.

Globális chiphiány

Az akut chiphiány több mint 1 milliárd fizetési kártyát érinthet, kibocsátásukat akár másfél évvel is késleltetheti. Ebből az idén 347 millió 2022-ben 722 millió kártya elérhetősége csúszik majd az ABI Research legfrissebb kutatása szerint.

Rangsorolni kellene a chipet használó termékeket

A járvány kirobbanása óta még nagyobb bizonytalanság jellemzi a félvezetőipart, amely már korábban is azzal szembesült, hogy a chipek gyártásában nem tudja tartani a lépést a folyamatosan növekvő kereslettel.

A szakértők úgy látják, hogy érdemes lenne a végtermékek szempontjából rangsort felállítani. Szerintük ebben a fizetőkártyáknak elsőbbséget kellene élveznie, minden más, chipet tartalmazó eszközzel szemben. A piacról ezen okból hiányzó kártyák miatt ugyanis kevesebb lesz a vásárlás, ami végső soron kedvezőtlenül hat a bruttó hazai termék(GDP) alakulására.

Bár a chiphiány hatása 2021 első felében még kevésbé érződött, az év második felében a helyzet már akuttá vált, 2022-et pedig kimondottan chiphiányos esztendőnek kell tekinteni.

„A fizetésikártya-ökoszisztéma szereplőinek éppen ezért stratégiát kell kidolgozniuk olyan eljárások alkalmazására, amelyek minimálisra csökkentik a piaci zavarokat. A növekvő chipgyártási kapacitásokon kívül több terv is létezik, amelyeket az iparág szereplőinek meg kellene valósítaniuk ”- javasolják az elemzők.

Szóba jöhet például, hogy a kibocsátók fontossági sorrendet állítanak fel, először a lejárt kártyák cseréjére összpontosítanak, vagy olyan stratégiát kell elfogadniuk, amely az egyik fizetési kártyát előtérbe helyezi a másikkal szemben, fontosabbnak ítéli meg a hitelkártyát, a debit kártyával szemben.

A hosszú átfutási idő, a többletköltség és a megvalósításhoz szükséges erőfeszítések ellenére kibocsátóknak mindent meg kell tenniük, hogy a nagy volumenű termékeikhez szükséges chipet, akár több forrásból is megpróbálják beszerezni.

Korai még nyugdíjazni a mágnescsíkot?

A chiphiányt fel kell használniuk a saját maguk ellenőrzésére, a készletgazdálkodással és a kártyák újbóli kibocsátásával kapcsolatos folyamataik racionalizálására. A fizetési hálózatoknak rövid távú, egyszerűsített tanúsítási folyamaton is dolgozniuk kell, hogy felgyorsítsák a kapacitásnövekedést, mindezt úgy, hogy maguk a tanúsító laboratóriumok is a piac egyik nagy szűk keresztmetszetének tekinthetők –emelik ki a szakértők.

A chiphiányt erősítheti, hogy a biztonsági és teljesítményi szempontok előtérbe kerülésével előbb-utóbb a legtöbb fizetéstechnológiai cég kivezeti majd a mágnescsíkos fizetési kártyákat a piacról, helyükbe lépnek majd a chipes kártyák.

Mint korábban megírtuk elsőként a Mastercard tervezi a mágnescsík nyugdíjazását, 2024-től az újonnan kibocsátott Mastercard hitel- és betéti kártyái a legtöbb piacon már nem rendelkeznek mágnescsíkkal, 2033-ra pedig valamennyi Mastercard kártyáról eltűnnek majd.

Mindeközben a fizetési világ egésze is halad tovább, előtérbe kerültek a fizikai kártyát nem igénylő fizetési módozatok, köztük a mobil alapú, a különböző applikációkon keresztüli fizetés, vagy a virtuális kártyák megjelenése. Igaz ezek esetében is szükség van chipre, csak nem közvetlenül a kártyában, hanem a fizetési módozatot megjelenítő elektronikai eszközökben, a mobiltelefonokban és a laptopokban.

Vezető fizetési módok a világban (%)

 

Vezető fizetési módok a világban
Forrás: WorldPay, GlobalData, TradingPlatforms