Többségi tulajdont szerzett Magyarország egyetlen akkreditált Common Criteria(CC) kiberbiztonsági vizsgáló és tesztelő szoftverlaborjában a piacvezető francia QIMA Group.

Kiberbiztonsági labor

A tíz éve alapított CCLab kiberbiztonsági szolgáltatásaival támogatja többek között az energiaipar, az IoT-eszközök, ipari vezérlőrendszerek, autóipari beszállítók és orvosi eszközök megfelelőség-értékelését.

Évek óta piacvezető az energiaipar adatbiztonsági értékeléseiben, mivel számos, elsősorban a svájci piacot célzó intelligens mérőrendszert vizsgált meg.

A többségi befektető pedig meghatározó globális szereplője a tesztelési, vizsgálói és tanúsítási (TIC) szolgáltatások piacának.

A számos iparágban működő, francia tulajdonú vállalatcsoport egyfelől a fogyasztási cikkek, az élelmiszerek és az élettudományok területén közreműködik a termékek minőségellenőrzésében, több, mint 30 ezer márkát, kiskereskedőt, gyártót és élelmiszertermelőt tudhat az ügyfelei között.

Emellett a szórakoztató elektronikai és IoT-eszközgyártók piacán is jelen van, ahol egyre nagyobb szükség van a kiberbiztonsági megfelelőség értékelésére, képzésre és tanácsadásra.

Végső cél a teljes felvásárlás

A QIMA a napokban jelentette be a felvásárlást, amely három év alatt három lépcsőben megy majd végbe. A két vállalat egyesített erői „egyablakos” megoldást kínálnak a szórakozató elektronikai ipar számára, ahol a magyar cég kibervédelmi szolgáltatásai kiegészítik a QIMA már meglévő tesztelési, minőségellenőrzési, tanúsítási és CSR audit megoldásait.

A kiberbiztonságot ma már egyre szélesebb körben tekintik a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) kérdések egyik fő szempontjának, mivel a nemzetközi ellátási hálózatok egyre összetettebb kiberfenyegetésekkel és támadásokkal kell, hogy szembenézzenek.

“A CCLab képességeinek és tudásának bevonása óriási lehetőség a QIMA számára, hogy bővítsük jelenlétünket kiberbiztonsági szolgáltatások terén és megoldásokat fejlesszünk ki ügyfeleink termékeinek és végfelhasználóinak védelmére” – mondta a felvásárlás kapcsán Sebastien Breteau, a QIMA alapítója és vezérigazgatója.

„A QIMA-hoz történő csatlakozás lehetővé teszi a CCLab számára, hogy bővítse a kereskedelmi és működési hatókörünket és felgyorsítsa a növekedésünket” – tette hozzá Molnár Ferenc, a CCLab alapítója és vezérigazgatója.

A bejelentés szerint az akvizícióval a CCLab Kft. szakmai irányítása változatlan marad, a cég meglévő és jövőbeli ügyfeleinek kiszolgálása zavartalanul folytatódik.

A befektetésnek és a labor szolgáltatásai iránti megnövekedett igénynek köszönhetően a csapat létszáma fokozatosan bővül. A hatékonyságnövelés érdekében pedig további digitális eszközök támogatják majd az értékelői tevékenységet.