Miközben egyre több hazai háztartás rendelkezik otthoni internettel is, a világ népességének az egyharmada ma még semmilyen módon nem kapcsolódik a világhálóhoz – derül ki a napokban kiadott friss jelentésekből.

Sokan hiányoznak még a világhálóról

Bár még nem éri el a mobilszolgáltatások 96 százalékos elterjedtségét, egyre népszerűbb a hazai háztartásokban az otthoni internet – olvasható a BellResearch múlt évre vonatkozó kutatásában. A vezetékes net, valamint az okostévén, számítógépen való internetezésre alkalmas mobilnet elterjedtsége nálunk az utóbbi tíz évben folyamatosan, évente 2-3 százalékponttal nőtt. Ennek nyomán mára a hazai háztartások 76%-a igénybe vesz ilyen szolgáltatást.

Az otthoni internetet egyre többféle „nagyképernyős” eszközön használják. Mintegy 3 millió háztartásban vannak ilyen készülékek, köztük a legelterjedtebb a személyi számítógép, aminek hordozható vagy asztali változatával a hazai háztartások 72%-a rendelkezik.

Okostévé a hazai háztartások közel 40%-ában, táblagép pedig minden ötödik otthonban van. A háztartások 72%-ában pedig rendszeresen előfordul, hogy egy vagy több családtag okostelefonon internetezik otthon.

Az említett kutatásból az is kiderül, hogy a felhasználók az otthoni internetet elsősorban információszerzésre (92%), másodsorban kapcsolattartásra(78%) használják. Ezt követi a tartalomfogyasztás: az otthoni nettel rendelkező háztartások több mint kétharmada (69%) néz online videómegosztókon tartalmakat, mintegy fele (47%) pedig le is tölt filmet vagy zenét.

Az online vásárlás/értékesítés, illetve bankolás, ügyintézés a háztartások nagyjából 40%-ában jellemző otthoni internetes tevékenység, míg tanulásra 35%, a munkára pedig 29 % használja ezeket az eszközöket – sorolja még a kutatásra hivatkozva a Yettel közleménye.

Meghosszabbítja 5G-s otthoni netes próbaakcióját a Yettel

Az egyébként a hálózata alapján mobile only szolgáltatónak számító társaság idén tavasszal Magyarországon elsőként indított mobilhálózaton, lakossági ügyfeleknek szóló, 5G technológián alapuló otthoni internetszolgáltatást, amiről itt írtunk részletesen. Az operátor most bejelentette, hogy meghosszabbítja akcióját, amelyben a szolgáltatás 6 hónapig 0 forintos havidíjért próbálható ki.

Ezen kívül a szolgáltató kínálatában jelen vannak egyéb otthoni internetszolgáltatások is, köztük korlátlan adatforgalmat tartalmazó csomagok, amelyek a vezetékes net alternatívájaként egy teljes háztartás otthoni internetigényét elláthatják. (Az ajánlatokról itt írtunk korábban.)

A szolgáltató az OtthonNet szolgáltatásokat is bevonta a 6 hónapig 0 forintos havidíjjal kipróbálható lakossági csomagok közé, 12 havi hűség vállalása esetén. Ha ez idő alatt mégsem elégedettek a szolgáltatással, kötbérmentesen lemondhatják azt.

Idén 2,7 milliárd ember marad offline a világban

Most adta ki aktuális globális internetes statisztikáit a Nemzetközi Távközlési Unió(ITU), amely szerint a pandémia lassulása óta a Föld nethasználóinak a száma is lassabban növekszik. Becslések szerint jelenleg világszerte 5,3 milliárd ember használja az internetet.

Noha a folyamatos növekedés biztató, a tendencia azt sugallja, hogy az infrastrukturális beruházások növekedése és a digitális készségek fejlesztésének új lendülete nélkül egyre valószínűtlenebb annak az esélye, hogy 2030-ra mindenki összekapcsolódjon.

Míg a járvány előtt 3,6 milliárd ember, vagyis a világ népességének csaknem fele volt kapcsolat nélkül, 2021-ben ez a mutató lecsökkent 3 milliárdra. A lassuló növekedés két fő kihívást jelez, az egyik, hogy egyre nehezebb lesz az emberiség fennmaradó egyharmadát bekötni a világhálóba. Azok, akik még mindig offline állapotban vannak, ugyanis többnyire távoli, nehezen elérhető területeken élnek.

A másik probléma, hogy az emberek ne csupán hozzáférjenek az internethez, hanem azt rendszeresen és hatékonyan is használják, még összetettebb. Az akadályok közé tartozhat a lassú internetsebesség; a készülékek és a díjcsomagok korlátozott megfizethetősége; nem megfelelő digitális tudatosság és készségek; nyelvi és műveltségi akadályok, valamint olyan kérdések, mint a nemi alapú diszkrimináció vagy a megbízható energiaforrás hiánya.

Európa áll az élen az internet penetrációban

Afrika, amely az ITU hat világrégiója közül a legkevésbé összekapcsolt, éves szinten 13 százalékos növekedést ért el az internet penetrációjában. Ma Afrikában a lakosság 40 százaléka internetezik.

Az arab államok ennél erőteljesebb növekedést mutattak, a világháló mára a lakosság 70 százalékát éri el. Ázsiában és a csendes-óceáni térségben az internet-penetráció a 2021-es 61 százalékról 2022-re 64 százalékra nőtt a régió lakosságához képest.

Amerika, a Független Államok Közössége(FÁK) és Európa egy év alatt egyaránt 3 százalékos gyarapodást mutat, ezekben a térségekben a lakosság több mint 80 százalékának van internetje. Európa a leginkább összekapcsolt terület világszerte, a lakosság 89 százalékának van már online hozzáférése.