A Távközlés Napja alkalmából tartott éves konferencián osztják ki a Magyari Endre-díjakat. Idén a két emlékérmet Gschwindt András és Petres István vehette át.

A díjat 2015-ben alapította a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH) a hírközlési piac területén végzett kiemelkedő munka elismerésére. Idén a két emlékérmet Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, és Petres István, az NMHH pécsi hatósági irodájának vezetője vehette át vehette át.

Gschwindt András NMHHA már számos szakmai és állami díjjal elismert Gschwindt András többek között a VEGA és Rosetta űrszondák, valamint a MIR űrállomás fedélzetére kerülő egységek fejlesztését vezette.

Ő irányította az első magyar műhold, a Masat-1 fejlesztését, majd vezérlőállomásának üzemeltetését. Meghatározó szerepet vállalt a SMOG-P, SMOG-1 és az ATL-1 elnevezésű pikoműholdak fejlesztésében is.

Munkássága a kis műholdak tervezésében, űrbeli üzemeltetésükben ma is meghatározó – áll az indoklásban.

Petres István NMHHA másik emlékérmet a hatóság szakemberei kapják. Idén Petres Istvánt díjazták, aki 30 éve dolgozik az NMHH-nál és annak jogelődeinél.

Először 2006-tól a hatóság Előfizetői Szerződések Felügyeleti Igazgatóságát vezette, 2010-ben a Szerződés-felügyeleti Kompetencia Központ vezetőjévé nevezték ki, 2013 óta pedig a pécsi hatósági irodát irányítja.

A díj névadójáról

A múlt században élt és dolgozott Magyari Endre. A gépészmérnök, postamérnök tervezte és építette meg az első magyar gyártmányú rádióadót, lényegében a nevéhez fűződik a hazai műsorsugárzás megindítása.