A gazdaság digitális újraindítását támogató program azonnali megtervezését és elindítását kezdeményezi az IVSZ. „A digitalizáció nemcsak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítésében játszhat szerepet, hanem egyedülálló lehetőséget jelent a magyar nemzetgazdaság technológia-vezérelt fejlődési pályára állítására is” – idézi a szervezet ma közzétett felméréséből.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) felmérést végzett a digitális gazdaság szereplői körében. A kutatás célja a válság digitális gazdaságra gyakorolt hatásainak felmérése, illetve az informatikai és a digitális gazdaságba sorolható egyéb vállalkozások által tapasztalt kihívások és a kezelésükre irányuló megoldási javaslatok összegyűjtése volt.

Sürgős lenne egy a gazdaság digitális újraindítását célzó program

Az IVSZ ennek eredményei alapján –a gazdasági mentőakciók részeként – szükségesnek tartja a gazdaság digitális újraindítását célzó program haladéktalan megtervezését és elindítását. A programnak mindenekelőtt az oktatásra, a munkavállalók és a kisvállalkozások digitális felkészültségére, illetve a válság által leginkább sújtott ágazatok digitális fejlesztéseire kell fókuszálnia.

Az infokommunikációs ágazatban működő vállalkozások – és különösen a kisebb hazai fejlesztőcégek – éppen úgy a megrendelések visszaesésére és forgalmuk jelentős csökkenésére számítanak, mint a más ágazatokban működő kkv-k – derül ki a két nap alatt csaknem 150 cégvezető által kitöltött felmérésből.

A válság nyomán a válaszadók több mint háromnegyede már jelenleg is bizonytalanságot érez ügyfelei körében, 70% számolt be elhalasztott, 28% pedig lemondott megrendelésekről. A megkérdezettek 44%-a elhalasztotta fejlesztéseit, beruházásait, 23 százalékuk csökkentette a kapacitásait.

A válság hatásainak rövidtávú kezelése érdekében a válaszadók 93%-a már megteremtette a távmunka technikai feltételeit, közel 80%-uk be is vezette a távmunkát; a vállalkozások 90%-a használ online és videós eszközöket a személyes találkozók helyett.

A cégek intézkedései

Az ICT- szektor 90 százaléka látja negatívan a GDP-t és a foglalkoztatást

A válaszadók négyötöde szerint hosszabb távon a válság pénzügyi értelemben negatív hatással lesz vállalkozásukra. A teljes infokommunikációs(ICT) szektor árbevételi kilátásait illetően 71% látja negatívan a jövőt, az iparág foglalkoztatási kilátásaival kapcsolatban 64% borúlátó.

A magyar gazdaság egészét tekintve a válaszadók még ennél is pesszimistábbak: a foglalkoztatást és a GDP-t tekintve egyaránt 90% feletti a negatív hatásokat várók aránya.

A kormányzattól várt támogatások terén a válaszadók nagy arányban tartanak szükségesnek dedikált, kifejezetten a digitalizációhoz kapcsolódó kormányzati intézkedéseket is; erre vonatkozóan több tucat javaslatot fogalmaztak meg.

A válaszadók szerint az EU szerepvállalása is kiemelten fontos több területen is: pénzügyi támogatással, befektetésekkel, szabályozási kérdésekben egyaránt számítanak az unió segítségére.

A felmérés alapján az ágazat szereplőivel egyetértésben az IVSZ is szorgalmazza, hogy az informatikai szektor és a digitális gazdaság támogatása is váljon szerves részévé az állami gazdaságvédelmi intézkedéseknek, annál is inkább, mivel a különböző ágazatok talpra állításához és a gazdaság újraindításához a digitális megoldások elengedhetetlenek.

A válság hosszabb távú hatásai

Mi kell a gazdaság digitális újraindításához?

A válaszadók nagyon várják az általános gazdasági mentőcsomagot, amelytől a vállalatok működőképességének fenntartása és a munkahelyek megtartása érdekében mielőbbi állami bér- és járulékfizetési támogatást remélnek. Esetleges bértámogatás esetén nem szabad megfeledkezni az önfoglalkoztatókról (egyéni vállalkozók, KATA-s cégek, mikrovállalkozások) sem.

Hasonló mértékű várakozás övezi a már megítélt, illetve a még pályázható uniós források kifizetésének felgyorsítását, új források elérhetővé tételét, a digitális fejlesztések felgyorsítását célzó konstrukciók bevezetését.

Sokan vetették fel az állami és önkormányzati megrendelések felpörgetését, új beszerzések elindítását, illetve a folyamatban lévők kifizetésének előrehozatalát.

Kiemelt hangsúlyt kapott a válaszokban a digitális képzések és átképzések fontossága, a digitális kompetenciák fejlesztése és az oktatás valódi digitalizálása.

Ennek kapcsán megállapították, hogy az oktatásban, a távoli munkavégzésben és a kapcsolattartásban kényszerűségből használatba vett digitális szükségmegoldások egy részét a válságot követően le kell cserélni. A gazdaság és a társadalom egészét pedig jövőálló digitális megoldások révén kell felkészíteni a hasonló sokkhatások kezelésére.

Sokan tartanak attól is, hogy a magas fix költségek (például irodabérlet) mellett újra kialakuló körbetartozások kényszerű leépítésekhez vezetnek, ennek megakadályozása érdekében is fontos, hogy ne alakuljon ki üzleti bizalmi válság.

Az IVSZ a beérkezett javaslatok részletes feldolgozása alapján összefoglalja és a kormányzati döntéshozók rendelkezésére bocsátja a digitális ágazat válságkezelő javaslatait, kezdeményezve a gazdaság digitális újraindítását támogató program közös kidolgozását.

(A kutatási gyorsjelentés innen tölthető le, a hozzátartozó további ábrák pedig itt olvashatók.)