A hazai cégek közel kétharmada volt felkészületlen technológiailag a koronavírus-járvány kitörésekor. Volt olyan vállalkozás is, ami éppen ezért kénytelen volt leállni. Az érintettek több mint fele ebből okulva digitális fejlesztésre készül – derül ki a friss felmérésekből.

A járvány lökést adott a digitalizációnak

A járvány lecsengésével egyidejűleg sorra jelennek meg az elemzések arról, hogyan tudták a hazai vállalatok technológiai szempontból kezelni a helyzetet, milyen komolyabb kihívásokkal kellett megküzdeniük.

Nemrégiben lapunkban is megjelent a Panda Security ezzel kapcsolatos kérdőíve, ami a járványügyi veszélyhelyzet alatt távmunkába költözött magyarországi vállalatok IT-biztonsági tapasztalatait összegezte.

A cégek egy része levonta a szükséges tanulságokat

A több mint hetven kis- és közepes vállalkozás, valamint nagyvállalat vezetői körében végzett kutatás szerint a cégek 61 százalékát érte legalább részben felkészületlenül az informatikai biztonság megszervezése a távmunkába költözés idejére. A válaszokból kiderült, hogy az ennek érdekében tett lépések meghatározásáról elsősorban a cégvezetők (35%), az informatikai vezetők (32%), valamint a rendszergazdák (12%) döntöttek.

Az alkalmazottak biztonságos munkavégzését a cégek főként virtuális magánhálózat (VPN) alkalmazásával (68%), oktatással (51%), végpontvédelem telepítésével (45%) és a felhasználói jogosultságok szigorításával (34%) segítették elő.

Mindemellett a járvány miatt megváltozott munkavégzés a cégek mintegy kétharmadát ösztönzi valamiféle IT-biztonsági előrelépésre is. A válaszadók leginkább a biztonsági képzést (32%), otthoni munkavégzésre vonatkozó IT-szabályozás létrehozatalát (30%), IT-biztonsági menedzsment és monitoring rendszer bevezetését, illetve javítását (30%), valamint tűzfalvédelem bevezetését vagy erősítését (23%) tervezik.

„Ma már nem az a kérdés, hogy érhet-e valakit kibertámadás, hanem az, hogy mikor. Különösen előremutató emellett a munkatársak biztonsági képzésére tett szándék. Ennek fontosságát már jó ideje hangsúlyozzuk, hiszen számos esetben rajtuk múlik egy-egy betörés sikere” – mondja Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

A megkérdezett cégek közel negyede (22%) még azzal sincs tisztában, hogy érte-e őket egyáltalán betörés az elmúlt időszakban. A járványhelyzet alatt támadást elszenvedett cégek majdnem fele (44%) a belső folyamatok leállásáról, hatékonyság-csökkenésről és adatok elvesztéséről (22-22%), valamint az üzletfolytonosságban történt károkról (12%) számolt be.

A kkv-knak csak a harmadát nem érte felkészületlenül az új helyzet

Egy másik hazai kutatás kimondottan a kis-és középvállalati kör technológiai felkészültségét szondázta, megállapítva, hogy azoknak mindössze a harmada működött zavartalanul a koronavírus idején.

A Magyar Telekom megbízásából az eNET közreműködésével készült nagymintás, nem reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a magyar vállalkozóknak mindössze a negyede kíván visszaállni a válság előtti munkarendre, és a felük digitális fejlesztésre készül.

A megkérdezett kkv-k fele vagy szűkített kapacitással, vagy szűkített tevékenységi körrel vészelte át a vírus időszakát, harmaduk szerint nem érintette őket a kialakult helyzet, 11 százalékuk kénytelen volt szüneteltetni a működését, egy százalékuk viszont meg is szűnt.

Minél több digitális megoldást használt már korábban is egy vállalkozás, annál kevésbé nehezítette meg a működését a járvány – vonja le a tanulságot az adatokból az eNET, hozzátéve, hogy az adatokat árnyalja, hogy melyik szektorban működik egy kkv. A webshop, a készpénzmentes fizetési megoldások, az elektronikus kommunikáció és az online számlázás már a járvány előtt is széles körben használt funkciók voltak a vizsgált kisvállalkozásoknál, de mindegyik esetben elmondható, hogy jelentősen nőtt a használók száma, és több vállalkozás mondja, hogy a jövőben vezeti be ezeket az újításokat.

A cégek negyedének első dolga lesz a digitális fejlesztésekre fókuszálni

Egyértelmű, hogy a járványhelyzet lökést adott a digitalizációnak, hiszen a vállalkozók alig egy negyede kíván teljesen visszaállni a járvány előtti működésre, negyven százalékuk pedig úgy dolgozna tovább, ahogy a vírusveszély alatt. A vállalkozások egyharmada ebben az időszakban kezdte el az online csoportmunkát támogató alkalmazások használatát.

Egyharmaduk változtatta meg az üzleti kapcsolattartás formáját, és majdnem az egyharmad vezetett be az irodai munkavégzés helyett valami mást. Hogy a digitalizációnak még csak az elején jár a kkv-szektor, azt jól mutatja, hogy a megkérdezett cégek egyötöde hozott be legalább egyet az olyan megoldások közül, mint a közösségi média jelenlét, honlap, webshop, online számlázás vagy éppen a készpénzmentes fizetési lehetőség.

A kutatása szerint a cégek 56 százaléka a vírushelyzet után nagyobb hangsúlyt fektet a digitális fejlesztésekre és csaknem negyedük úgy nyilatkozott, hogy ez lesz az első dolga. A kutatásban részt vevő kkv-k 13 százaléka mondja azt, hogy már ma is teljesen digitálisan működik.

„A tervezett digitális fejlesztések közül a közösségi médiában történő megjelenés a legjellemzőbb, ezt alig lemaradva követi a honlap működtetése. A fejlesztéseket tervező cégek mintegy harmada tervezi webshop és az online számlázási rendszer működtetését” – emeli ki Kis Gergely, az eNET partnere.

Digitális megoldások a járványhelyzetben