Hogyan változtatják meg a gazdaság működését az újonnan születő technológiák, hogyan változik hatásukra a munkavégzés és hogyan befolyásolják a mindennapi életünket? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Realizing 2030 tanulmány.

Dell fórum

Az ezt megalapozó kutatást az Institute for the Future (IFTF) és a Vanson Bourne készítette 40 ország 4600 üzleti vezetőjének megkérdezésével, a tanulmány részleteit pedig nemrégiben ismertették a magyar szakmai közönség előtt, a Dell Technologies Forum keretében.

Együtt dolgozunk a cobotokkal

Az úgynevezett feltörekvő technológiák– a kollaboratív mesterséges intelligencia(AI), az 5G hálózatok,azEdge Computing, a multimodális felületek, a kiterjesztett és virtuális valóság (Extended and Virtual Reality – XR), a dolgok internete (IoT), valamint a biztonságos, elosztott adatbázisok (Secure Distributed Ledgers)– együttesen határozzák meg a következő évtizedben a mindennapok változásait,az emberek életét,és strukturálják át a munka világát.

Rakoncza Zsolt, a hazai leánycég alig két hónapja kinevezett vezetője ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években teljesen új területek születtek, vegyük csak az airbnb-t, az autóbérlés új formáit a car sharing szolgáltatásokat., vagy az új fizetőeszközt a bitcoint.

Terjedőben a távmunka, a telepresence és más hasonló megoldások, amelyek a munkát segítik. Iparban megjelennek a cobotok, az ember és a robot pedig képes lesz egy térben együtt dolgozni.

Az IoT világában az életünk is átalakul, a szenzorok rengeteg rutinfeladatot vesznek át tőlünk, például az automatikus utánrendeléssel. Az otthoni robotok egyfajta családtaggá válnak, egyre több lesz a fizikailag megtestesült robot.

Nem kell félni attól, hogy a gépek átveszik az uralmat felettünk, inkább segítenek a rengeteg információt, adatot feldolgozni. Az új technológiák alkalmazása gyorsítja a cégek működését és a termékek piacra kerülését is – emelte ki a cégvezető.

Hihető jóslatok a következő évtizedre

A tanulmány a következő változásokat jósolja a jelen és 2030 között, amelyek meghatározzák majd mindennapjainkat:

  • Hálózatba kötött valóság: a következő évtizedben a kibertér a valóság egy rétegévé válik, ahogy a digitális környezetünk elkezd túlmutatni a televíziókon, az okostelefonokon és egyéb kijelzőkön.
  • Folyamatos összekapcsolódás és mobilitás : a holnap járművei lényegében mozgó számítógépek lesznek. Megbízzuk őket, hogy vigyenek el oda, ahova menni szeretnénk a fizikai világban, miközben a bárhol elérhető virtuális terekben lépünk egymással kapcsolatba.
  • Digitális városokból gondolkodó városok lesznek: A városok szinte szó szerint életre kelnek a saját okos eszközeik hálózatba kötött infrastruktúrájával, az önellenőrzési rendszereikkel és az AI- vezérelt elemzéseikkel.
  • Támogató algoritmusok: mindenkit egy teljesen testreszabott, „élethez igazított operációs rendszer” támogat majd, amely előre kiszámítja a szükségleteinket, és proaktívan támogatja a napi tevékenységeinket, hogy időt szabadítson fel.
  • Robotok közösségi kapcsolatokkal: a robotok partnerekké válnak az életünkben – felerősítik a készségeinket és kiterjesztik a képességeinket. A robotok megosztják majd az újonnan szerzett tudást a közösségi robothálózatokon, hogy együtt, valós időben vezessenek innovációkhoz és gyorsítsák a fejlődést.

Hogy élik meg a változásokat a cégek?

Az előrelátó vállalkozások már készülnek rájuk. A kutatás szerint a háromnegyedük arra számít, hogy a feladatok automatizálása miatt az emberek másképpen töltik majd el az idejüket.

Mintegy 56 százalékuk örömmel venné a mindennapos tevékenységeket a virtuális és a kiterjesztett valóságban. Ugyanilyen százalékban örülnének annak, ha az emberek olyan technológiákkal rendelkeznének, amelyek segítségével számítógépeket tudnának irányítani az elméjükkel.

Új trendek a munka világában

A cégvezetők 83 százaléka szerint a technológiai átalakulás által jobb munkahelyi körülmények érhetők el. Sokan optimisták az ember-gép jövővel kapcsolatban, és 70 százalék megerősíti, hogy az emberek szívesen dolgoznak együtt gépekkel. Tíz vezetőből majdnem 9 tervezi a feltörekvő technológiák használatát a munkaerő hatékonyságának növeléséhez.

Ennek alapján a tanulmány három szakaszt vázol fel, amely a következő évtizedben várhatóan átalakítja a munkakörnyezetet:

A technológiai tehetségek kora, amelyben az emberi és gépi partnerkapcsolatok igazságosabb munkahelyeket teremtenek majd, hiszen a jelölteket a képességeik alapján értékelik, nem pedig a nemük, koruk vagy társadalmi helyzetük alapján.

Objektív információt adnak majd az optimális munkahelyi közösségek létrehozásához, és segítenek az ideális munkahelyi légkör és a hatékonyság megteremtésében, valamint az emberek megtartásában.

A jól felszerelt kollégák korában az alkalmazottak egészen más módokon dolgoznak majd együtt például az XR segítségével. A játékok, a programozás és az elosztott közösségek már használják a valós idejű együttműködésre épülő folyamatokat.

A gördülékeny AI-használat kora, amelyben a mesterséges intelligencia inkább kiegészíti és fejleszti az emberi képességeket, mintsem helyettesíti az embert.

Az MI-t könnyen alkalmazók a készségeikre építve tudják majd kezelni a munkafolyamatokat, megoldani a feladatokat és értelmezni a rengeteg begyűjtött adatot.

A technológiavezérelt változások ugyanakkor különböző kihívásokkal szembesíthetik az embereket és a cégeket egyaránt, komoly lépéseket kell tenniük a hatékony adatgyűjtés, feldolgozás és felhasználás irányába.

A cégvezetők szerint két terület különösen nagy kihívást jelent a jövőben, az egyik az adatvédelem, a másik az AI szabályozását és felhasználásának a letisztázása.