Szinte naponta jönnek az újabb és újabb víziók és elméletek arról, hogy milyen is lesz a jövő munkahelye. Sok elemzés születik arról is, hogy ebben mekkora szerepet jut már és majd a robotoknak. Az SAP a munkahellyel kapcsolatos változásokat öt megatrendben foglalta össze.

Jövő munkahelye

Ezek a szoftvercég legutóbbi„Future of WorkNow” budapesti konferenciáján is terítékre kerültek. A rendezvényen szó esett továbbá a munka világát befolyásoló legújabb egyéb trendekről is. Arról például, hogy milyen módon hat rá a művészet, vagy hogyan lehet a csapattréninget(teamcoaching) alkalmazni a csoportkohézió erősítésére.

Megatrendek öt pontban

Először is, a vállalatok agilisabbá válnak. A cégek egyre inkább felismerik, hogy akkor tudnak sikeresek lenni, ha a körülöttük lévő változások a saját munkaerejükben is megjelennek. Ilyen az azonnali visszajelzések megvalósítása, vagy új célközönség megszólítása. Ráadásul ezeket a folyamatokat rugalmasan, a lehető legjobb munkavállalói élmény megteremtése mellett tudják véghezvinni.

Másodszor, felértékelődik a tanulás szerepe. Ahogy a mesterséges intelligenciára egyre több unalmas rutinfeladatot lehet bízni, az alkalmazottak folyamatos képzése mind a cégek, mind a dolgozók szempontjából kulcsfontosságúvá lesz. Ezt igazolják vissza a kutatások is. Az egyik legutóbbi globális felmérés is rámutatott, az emberek a személyi problémák, vagyis a főnökkel való elégedetlenség után a fejlődési lehetőségek hiánya miatt távoznak egy cégtől.

A harmadik világformáló trend a „külsősök” alkalmazása. Egyes felmérések szerint néhány éven belül a globális munkamennyiség felét határozott idejű szerződések alapján végzik majd el. Felértékelődnek a speciális képzettséggel bíró szakemberek, akik felkutatása, megnyerése, a cégbe való integrációjuk komoly kihívást jelent a vállalatok számára.

A negyedik tényező a teljes átláthatóság. A közösségi média előretörésével, a digitális „lábnyomok” általánossá válásával eddig nem látott transzparencia valósul meg. Nem nagyon lehet majd eltitkolni, ki mennyit keres egy adott munkahelyen. Ugyanígy nyilvánosságra kerülhetnek cégen belüli történések. Ezekre a vállalatoknak az eddig jól bevált szabályzatok, gondolkodásmód átírásával kell felkészülniük.

Az ötödik a teljes inkluzivitás felé hajtja a munka világát.A vállalatok már másképp kell, hogy tekintsenek az új munkavállalók megszerzésére vagy az egyes munkakörök tartalmára. A toborzásban például jönnek az álláshirdetést író, jelentkezőket előszűrő önkiszolgáló rendszerek, amelyek leveszik a HR rutinterheit.

A technológia segít a problémák megoldásában

A robotizáció nemcsak a gyárakban, hanem általában a digitális álláshelyeken dolgozók munkáját is segítheti. Elemzők szerint hamarosan jönnek majd a VEA-k,(virtual employee assistant), az alkalmazottak virtuális asszisztensei. A jövőben már ők egyeztetnek megbeszéléseket, oldanak meg céges logisztikai feladatokat.

Egy másik nemzetközi kutatás szerint a munkavállalás küszöbén álló, digitális bennszülötteknek nevezett Z-generáció például a technológiát előtérbe helyező mentalitással lép be majd a munkaerőpiacra, ami többszörös kihívást jelent az őket foglalkoztató vállalkozásoknak.

A felsorolt öt megatrend is sokszoros kihívást jelent a cégek számára, amelynek leginkább a technológia alkalmazásával tudnak majd megfelelni, legyen szó a valós idejű értékelésekről, a karrierutak megtervezéséről, a rugalmas kompenzációs rendszerek bevezetéséről vagy a közösségépítésről – hangsúlyozta a konferencián dr. Steven Hunt, az SAP SuccessFactors senior alelnöke.