Mintegy 300 millió tranzakció a SimplePay-ben, több mint 130 millió az applikációban, amin keresztül az utóbbi öt évben megtízszereződött a forgalom. Egyebek mellett ez a mérlege a tíz éve alakult OTP Mobil által fejlesztett és üzemeltetett fizetési rendszereknek.

OTP mobil

Megugrott a digitális szolgáltatásokat használó banki ügyfelek száma

Az OTP Csoport első fintech cégének az első nagy projektje az induláskor még a Smile projektnevet viselte. Mára Simple néven vált ismertté a mobilfizetési applikáció, amely az azóta eltelt időben is folyamatosan bővült, kezdve az elektronikus fizetési megoldásokat kínáló SimplePay-jel, majd 2020-ban a kisebb vállalkozások pénzügyeit könnyítő, fizikai kártyaelfogadási lehetőségeket kínáló SimpleBusiness-szel.

„Az elmúlt évek alatt jelentősen nőtt a digitális szolgáltatásokat használó ügyfelek száma, ami már elérte a 2 milliót, sőt elmondható, hogy az elsődleges digitális csatornává lépett előre a mobilbank” – összegezte Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Emlékeztetett rá, hogy az OTP Magyarországon elsőként vezette be az ApplePay fizetési rendszert is, ami már a Visa ügyfelek számára is elérhető.

„Az OTP Mobilnak, mint a csoport első startupjának jelentős szerepe volt a digitalizációs törekvéseink támogatásában. Ezzel a működési formával képes volt olyan hiánypótló megoldásokat fejleszteni és széles körben elérhetővé tenni, amelyek hozzájárultak a magyar pénzügyi innovációk és azokon keresztül a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez”– tette hozzá.

Az innovációk kapcsán megemlítette az OTP Csoport egyik legutóbbi nagyberuházását, a szuperszámítógépet, amit kimondottan mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekre terveztek. A szuperszámítógép képességeit első körben a GPT-3(Generative Pre-Training Transformer 3) technológián alapuló, öntanuló magyar nyelvű mesterséges intelligencia modell fejlesztésére fordítják.

A pénzintézet a megoldás révén képes lesz nagy mennyiségű szöveges információ gyors feldolgozására, rövidítve a munkafolyamatokat, de a monoton, ismétlődő feladatokat is a mesterséges intelligencia végzi el a jövőben. Az így felszabaduló kapacitások révén az ügyfelek viszont személyre szabottabb pénzügyi szolgáltatásban részesülhetnek majd.

További funkciókkal bővül a megújult Simple app

A Simple életében a tavalyi volt az eddigi rekordév, amikor a fiókregisztrációk száma közel félmillióval bővült, az InApp tranzakciók száma pedig meghaladta a 31 milliót, ami 48 több, mint egy évvel korábban. Az applikáción keresztüli forgalom a 2018-as 4 milliárd forinthoz képest több mint tízszeresére duzzadt, elérte a 41,4 milliárd forintot.

A bővülés idén is folytatódott, 2023 első negyedévében az InApp tranzakciók száma 28, az érintésmentes(NFC) tranzakcióké 42 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.. Az InApp vásárlásokon belül vezető szerep jut a közlekedéshez kapcsolódó funkcióknak, a parkolójegyek 37, a közlekedési mobiljegyek 59 százalékkal nőttek az előző évhez képest.

Az idei első negyedévben az NFC vásárlások közel 10 milliárd forinttal nőttek. A Simple app natív szolgáltatásai pedig közel 20 százalékos bővüléssel 14 milliárdos forgalmat bonyolítottak. Az év első öt hónapjában több mint 240 ezer új fiókot regisztráltak.

„Idén megújítottuk a több mint 2,7 millió regisztrált ügyféllel rendelkező Simple alkalmazást, és bővítjük az elérhető funkciókat a májustól elérhető, ételrendelési lehetőséggel a Falatozz.hu kínálatából, valamint a hamarosan elérhetővé váló SuperShop fejlesztésekkel, utóbbiban a pontok beváltása is lehetővé válik az appon keresztül” – emelte ki Benyó Péter, az OTP Mobil ügyvezetője.

Az elfogadóhelyek száma meghaladja a 20 ezret

Az OTP Mobil 2016-ban indította el a SimplePay online fizetési felületet, amely mára több mint 20 ezer elfogadóhellyel rendelkezik, köztük országos szolgáltatókkal, de kisvállalkozásokkal is.

A tranzakciók száma tavaly meghaladta a 89 milliót, ami az utóbbi öt év során közel a kilencszeresére nőtt. A forgalom értéke 2022-ben meghaladta az 1416 milliárd forintot, ami 42 százalékos növekedésnek felel meg alig egy év alatt, 2018-hoz képest pedig több mint tizenháromszoros.

„Az induláskor négy, a felhasználók számára fontos célterületet, felhasználó igényt azonosítottunk: fejlesztési támogatás, egyszerű csatlakozás, eladási jelentések és statisztikák, folyamatos innováció. A SimplePay rendszerét úgy alakítottuk ki, hogy ezekre a területekre megfelelő választ tudjon adni” – mondta Al-Absi Gáber Seif, az OTP Mobil Kft. ügyvezető-helyettese.

Az OTP Mobil olyan jogszabályi változásokra is reagált, mint az online kasszát használó vállalkozások számára kötelezővé tett elektronikus fizetés biztosítása.

Ennek nyomán született meg 2020-ban a QR kódos, azonnali fizetés lehetősége, és indulhatott el a SimpleBusiness, amelyhez azóta több mint 3 ezer partner csatlakozott. A fejlesztések itt is folyamatosak.

Így került sor az érintéses fizetés, a SoftPOS szolgáltatás bevezetésére, amivel az évi 30 millió forint alatti forgalmú vállalkozások is el tudják fogadni a kártyás fizetéseket. Az ügyfelek az indulás óta több mint 300 ezer tranzakciót hajtottak végre a megoldáson keresztül, mintegy 6 milliárd forint értékben.