Az autógyártók komplex digitális műszerfal stratégiákat dolgoznak ki, hatalmas beruházásokat terveznek, hogy javítsák a járművön belüli felhasználói élményt és minél szoftveresebben vezérelt járműveket hozzanak létre. Az autósok jelenlegi egyik legfontosabb elvárása az okostelefon-tükrözés.

A korszerű autók műszerfala

A digitális műszerfal(cockpit) többképernyős, szoftveralapú, hanggal vezérelhető, folyamatosan frissíthető, járműbe épített infotainment (IVI) és vezérlőrendszer. Ezen belül is az egyik legfontosabbnak tartott alkalmazás az okostelefon-tükrözés (az alkalmazások- és a tartalomhasználat kiterjesztése az okostelefonról a járműre) – derül ki a Canalys járművezetők körében végzett legutóbbi felméréséből.

Okostelefon-tükrözés és digitális „pilótafülke”

Az autógyártók először 2015-ben dobtak piacra okostelefon-tükrözési megoldásokat, köztük az Android Auto-t a Google-tól, az Apple CarPlay-t és a CarLife-ot a Baidu-tól, Kínában. A Canalys becslései szerint jelenleg több mint 170 millió okostelefonos tükrözésre képes autó közlekedik világszerte, és a 2022-ben eladott új autók több mint 85%-a rendelkezik ezzel a lehetőséggel.

A Canalys becslései szerint az utakon közlekedő, okostelefonos tükrözési képességgel rendelkező autók több mint 60%-át 2019-ben vagy később vásárolták. Ez azt jelenti, hogy a 12 éves, átlagos élettartamú autóknál a legtöbb okostelefon-tükrözéssel ellátott autó. Sofőrök milliói már több mint öt éve használják ezeket a megoldásokat.

A Canalys kutatásában 2 ezer autóst kérdeztek meg Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban arról, hogyan csatlakoztatják okostelefonjukat, hogyan használnak manapság alkalmazásokat és hangasszisztenseket a járműveikben.

A felmérés eredményei azt mutatják nagyon fontos a felhasználók számára, hogy vezetés közben is hozzáférhessenek az okostelefonjukon lévő alkalmazásokhoz és tartalmakhoz. A megkérdezett amerikai autósok 65%-a, míg az európai sofőrök 58%-a nyilatkozott úgy, hogy gyakran vagy mindegyik útja során használ okostelefonos tükrözési megoldásokat.

Az USA-ban autózók fele, illetve az európaiak 30%-a zenét, podcastokat vagy hangoskönyveket játszik le okostelefonjáról autója hangszóróin keresztül. A navigáció a másik igen népszerű digitális alkalmazás. Ebben viszont az európaiak vannak fölényben, 26 százalékuk használ beépített navigációs rendszert, míg ugyanaz a mutató az amerikai autósok körében csak 18%. Az amerikai sofőrök 26%-a, míg az európaiak 28%-a tükrözi a navigációs alkalmazást okostelefonjáról autója kijelzőjére.

A tengerentúli sofőrök 42%-a, illetve az európaiak 33%-a viszont még okostelefonja kijelzőjén használja az alkalmazást. Több iPhone-felhasználó vezet okostelefon-tükrözéssel rendelkező autót, mint az Android Auto-val közlekedő Android-felhasználók.

A legtöbb autógyártó 2025-re tervezi a rendszerek bevezetését

A gyártók az évek során továbbfejlesztették az okostelefon-tükrözési megoldásokat a jobb használhatóság, a platformhűség fokozása és a felhasználói élmény fenntartása érdekében. A Google több autómodellbe is beágyazta az Android Automotive OS-t, a Google beépített szolgáltatásaival, az Apple pedig a közelmúltban jelentette be a következő generációs CarPlay-t, amely személyre szabható, nagyfokú IVI-integrációval több kijelzővel.

A digitális műszerfal jellemzően az autógyártók új technológiai platformokra való fokozottabb átállásának a része, közülük a legtöbben 2025-re tervezik ezen rendszerek bevezetését. Sok autógyártó saját szoftver- és operációs rendszer-stratégiát és partnerséget alakított ki a szoftvervezérelt digitális járművek létrehozására, szoftvermérnökök ezreit alkalmazva a különféle megoldások fejlesztésére.

A Ford, a GM és a Stellantis dollármilliárdokra rúgó befektetéseket hajt végre a szoftverfejlesztésekre, mindezt persze nem ingyen, hanem új potenciális bevételi forrásokat remélve az előfizetésekből, flottaszolgáltatásokból, biztosításokból és egyéb igény szerinti szolgáltatásokból, például a vezetői segítségnyújtásból.

A BMW ConnectedDrive Store digitális szolgáltatásokat és funkciókat kínál előfizetések vagy egyéb mikro tranzakciók révén, beleértve a fűtött üléseket, a távolsági fényszóró-asszisztenst, a vezetői asszisztenst és a CarPlay-t. A Stellantis 2030-ra 20 milliárd dollár bevételt kíván elérni a szoftverszolgáltatásokból.

Dilemma előtt az autógyártók

Azok, amelyek továbbra is támogatják az okostelefonok tükrözését a jövőbeni járműveikben, a szolgáltatás folytonosságát és a megszokott felhasználói élményt nyújtják azon felhasználóik számára, akiknek továbbra is fontos az érzelmi kapcsolat az okostelefonjukkal és az ismerős ökoszisztémával.

Ez azonban már egy nagyon általános megoldás lesz, és az ennél messzebbre nem látó gyártók elszalaszthatják a megkülönböztetés lehetőségét – figyelmeztetnek az elemzők. A jövőben mindenképpen lesznek olyanok, amelyek csak a saját márkájukra jellemző legújabb digitális műszerfal megoldásukat kínálják, míg mások továbbra is megadják a lehetőséget az autósok szabad választásához, legyen az akár a okostelefon-tükrözési lehetőség.