Az Európai Tanács a héten hagyta véglegesen jóvá az univerzális töltőcsatlakozóra vonatkozó új uniós jogszabályt. Ez egyfelől sok bosszúságtól mentesíti a mobil- és más, akkumulátorral működő eszközök felhasználóit. A döntés pozitív mellékhatásként 11 ezer tonna e-hulladékot is megspórol az európai piacon.

Töltők

A legutóbbi uniós felmérés szerint 2020-ban az EU-ban a fogyasztók mintegy 420 millió elektronikus eszközt vásároltak, és jellemzően egy-egy háztartás átlagosan három töltővel rendelkezik ezen készülékek töltéséhez. A három töltő közül viszont jó esetben kettőt használ rendszeresen.

Ennek ellenére a fogyasztók több mint az egyharmada számára mégis problémát jelent az eszközök töltése megfelelő töltő híján. A probléma kezelésére az Európai Bizottság először 2021. szeptember 23-án terjesztett elő egységes töltő bevezetésére vonatkozó javaslatot.

Pár hónappal később a tagállamok már meg is állapodtak az egységes töltőről szóló irányelvre vonatkozó tanácsi álláspontról, hétfőn pedig a Tanács már el is fogadta a rendeletet. Az új szabályozással uniós becslések szerint évi 250 millió eurót is megtakaríthatunk – emlékeztet a jogszabályalkotásban szakértőként közreműködő hazai hírközlési hatóság(NMHH).

Még mindig többféle töltőszabvány van forgalomban

A telefonok, tabletek és laptopok mellett ma már egyre gyakoribb a bluetoothról működő, tölthető fejhallgató, egér és billentyűzet is, a vezeték nélküli eszközök száma pedig várhatóan csak nőni fog. Ezek akkumulátorait is rendszeresen tölteni kell. Ma még általános gyakorlat, hogy a vásárláskor csomagolnak hozzájuk hálózati töltőt, vagy legalább egy USB-kábelt.

Ezek nagy része ugyan már kompatibilis egymással, de még mindig többféle szabvány van forgalomban. Az első önkéntes lépést az egységesítés felé már 2009-ben megtették a gyártók, ennek nyomán az addig használt mobiltelefon-töltők száma 30-ról 3 típusra csökkent.

A fogyasztók unió-szerte évente 2,4 milliárd eurót költenek elektromos töltőkre, ugyanezek a leselejtezett eszközök pedig évi 11 ezer tonna elektronikus hulladékot termelnek. Az új szabályozás életbe lépéséket követő 24 hónap után, vagyis nagyjából 2024 őszétől az akkumulátoros eszközeinket már egységesen a legkorszerűbb, USB-C típusú töltőkkel használhatjuk.

A szabványosítás a mobiltelefonok és tabletek mellett a digitális fényképezőgépeket, e-könyv-olvasókat, a vezeték nélküli fejhallgatókat, fülhallgatókat, hordozható hangszórókat, videójáték-konzolokat, billentyűzeteket, a vezeték nélküli egereket és a hordozható navigációs rendszereket is érinti. A rendelet természetesen vonatkozik majd a laptopokra is, de ezek gyártói 40 hónapos felzárkózási időt kaptak, ami esetükben 2026-ot jelent.

Elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme

Az új uniós szándék szerint ezzel elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme. Az USB-C szabványú töltők elterjedésével ugyanis szükségtelenné válik minden eszköz mellé töltőt csomagolni. A tervek szerint egy piktogram jelöli majd a csomagoláson, hogy az új eszközt töltővel együtt forgalmazzák-e, illetve egy címkét, amely a töltési teljesítményről is tájékoztat. A szabványosítás várhatóan utóbbi területen is egységesítést eredményez majd.

A rendelet azt is lehetővé teszi, hogy a fogyasztók dönthessék el: az új készüléket töltővel vagy anélkül vásárolják-e meg. A Bizottság négy évvel az irányelv hatálybalépését követően fogja értékelni, hogy kötelezővé kell-e tenni a készülék és a töltő egymástól külön értékesítését.

Növekvő népszerűsége ellenére az eszközök vezeték nélküli töltését a jogszabály egyelőre nem harmonizálja. Ám annak érdekében, hogy ez a technológia még több készülék esetében elérhetővé váljon, az Európai Bizottság – a technológiai fejlődésre építve – a jövőben törekedni fog az elektronikus eszközök vezeték nélküli töltésének harmonizálására, valamint az interoperabilitás előmozdítására – áll a hivatalos uniós közleményben.

 

Egységes töltő