Európa nem akar lemaradni a világ más fejlett technológiájú térségeitől – ezzel indokolták közös szándéknyilatkozatukat a legnagyobb európai távközlési szolgáltatók: a Deutshe Telekom, a Vodafone, az Orange és a Telefónica. Ebben a nyílt mobilhálózati technológia, az Open RAN mellett tették le a voksukat a jövőbeni fejlesztéseknél.

Nyílt hálózatok

Közös nyilatkozatukban azt is jelezték, hogy nyitottak az ökoszisztéma más szereplői felé, beleértve az iparági szövetséget az O-RAN Alliance-t is – számol be a Total Telecom szakmai lap.

Uniós és tagállami szintű pénzügyi támogatást is várnak

Az aláírók az Open RAN projektek számára mind az Európai Bizottságtól, mind a tagállami kormányoktól nagyobb pénzügyi támogatást kérnek, amelyek kulcsfontosságúak lesznek a technológia előtt álló technikai kihívások leküzdésében, illetve az operátorok ösztönzésére az ellátási lánc kiszélesítése érdekében.

A szolgáltatók többsége már az elmúlt év során, amikor az Open Ran iránti érdeklődés növekedni kezdett, egyértelműen elkötelezte magát az új technológia mellett. A napokban a Telefónica Deutschland bejelentette, hogy 1000 mobil webhelyet szerel fel ezzel a technológiával, míg a Vodafone az év végén azt jelentette be, hogy 2027-ig az Egyesült Királyság mintegy 2600 mobil webhelyén telepít Open RAN berendezéseket.

Orange pedig a technológiára összpontosító közösségi laboratóriumot nyit Párizsban, és kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-től csak Open RAN technológiát vásárol. A kontinensnek igyekeznie kell, hogy ne maradjon le az Open RAN fejlesztésben, az Egyesült Államok és Japán mögött, amelyek az éllovasai ennek a világon.

Az új technológiával gyorsabban bővíthető a vidéki nethálózat

A rádiós hozzáférési hálózat (RAN) a póznákkal és az antennákkal együtt alkotja azt az infrastruktúrát, amelyet a távközlési szolgáltatók a mobilforgalom továbbításához használnak. Az OpenRAN technológia csökkenti az internetes és hangszolgáltatások nyújtásának költségét, azzal, hogy szabványosítja a RAN-ban lévő hardver és szoftver kialakítását és funkcionalitását, ezzel megnövelve a különböző komponenseket szállítani tudó vállalatok számát.

A nyílt szabvánnyal könnyebben bővíthető a vidéki internet hozzáférés, és a hagyományos hálózati berendezés-gyártók mellett új szállítók is szerepet kaphatnak a 2G, 3G, 4G, 5G hálózatok rádiós részének a kiépítésénél.

Az OpenRAN technika már több éve fejlesztés alatt áll, alapja a városok számára kidolgozott Open CrowdCell kiscellás technológia, ami Spanyolországban és Törökországban már használatban van. Az Open CrowdCell hatótávolsága kisebb, mint a póznáké és antennáké, és szabványosított hardvert alkalmaz, amelyhez több szállító is tud szoftveralkalmazásokat fejleszteni.