A járványhelyzet a hálózatfejlesztési programjának a felgyorsítására ösztönzi a Magyar Telekomot, mind a vezetékes, mind a mobil szegmensben. A társaság az idei első félévet egyszámjegyű bevétel- és EBITDA, valamint kétszámjegyű adózott eredménycsökkenéssel zárta.

Telekom hálózatfejlesztés

A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató közzétette legfrissebb üzleti mutatóit. Az összbevétel a második negyedévben éves összevetésben 2,2 százalékkal 157,2 milliárd forintra, míg az év első félévében egy százalékkal 316,5 milliárd forintra csökkent.

A mobil és a vezetékes bevételeket a növekvő adatforgalom tartotta szinten

Ezen belül a mobil bevételek negyedéves szinten 1,3 százalékkal 86 milliárd forintra, féléves szinten 2,6 százalékkal 174,1 milliárd forintra nőttek, főként a járványhelyzet kiváltotta nagyobb adatforgalom miatt.

Emelkedtek a vezetékes bevételek is, a második negyedév 53,1 milliárd forintot hozott, ami 0,8 százalékos emelkedésnek felel meg, míg az első félév 105,9 milliárd forintos forgalmat eredményezett, ami 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A TV- és a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek emelkedése ellensúlyozta a készülékértékesítés és a hálózatos bevételek visszaesését, valamint a nagyobb kedvezmények negatív hatását.

A járványhelyzet negatív hatása leginkább a rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek alakulásán látszik. Azok a második negyedévében 22 százalékkal, 18,1 milliárd forintra csökkentek, az év első hat hónapjában pedig 18,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Ezt a szegmenst sújtotta leginkább a pandémia idején megváltozott ügyféligények hatása mind a közszférában, mind az üzleti szektorban.

Kétszámjegyű volt az eredménymutatók visszaesése

A vállalat aktuális üzleti eredményességét tükröző EBITDA a második negyedévben 56,1 milliárd forint volt, ami 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg az első féléves mutató 0,8 százalékkal csökkent 102,5 milliárdra, mivel a közvetett költségekben elért megtakarítások nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni az alacsonyabb bruttó fedezetet.

A második negyedévi adózott eredmény több mint az egyötödével 11,5 milliárd forintra esett vissza, mivel az alacsonyabb EBITDA-t és az értékcsökkenési és amortizációs költségek növekedését csak részben tudták ellensúlyozni a javuló nettó pénzügyi eredmények. Idei első félév nettó profitja 10,7 milliárd forint lett, ami pedig 42,3 százalékkal maradt el a tavalyi első félévitől. A jelentős visszaesés az alacsonyabb EBITDA- val, a magasabb értékcsökkenési és amortizációs költségekkel és a forint első negyedévben bekövetkezett jelentős gyengülésével magyarázható.

A társaság vezérigazgatója Rékasi Tibor az üzleti mutatókra reagálva kifejtette, hogy a többi vállalathoz hasonlóan a Magyar Telekom is jelentős kihívásokkal teli negyedévet tudhat maga mögött a járványhelyzet miatt. Emlékeztetett rá, hogy a cég újragondolt tranzakcióikkal és egyedi ajánlatokkal igyekezett támogatni az ügyfeleit a kapcsolattartásban, a digitális átállásban.

Egyre többen csatlakozhatnak optikán a netre, és nő az 5G-lefedettség

A pandémia a korábbi vezetékes és mobil hálózatfejlesztési tervek az átprogramozására is késztette a céget, amely idénre a tavalyi 89,6 milliárd forintnál 10 százalékkal nagyobb Capex-et irányozott elő. Az átprogramozás egyebek mellett azt jelenti, hogy a vezetékes területen felgyorsult az optikai hálózat építése, ami javít a szélessávú lefedettségen. Ennek nyomán az első félévben 135 ezer új végpontot létesítettek.

A mobil szegmensben pedig megkezdték a rádióhálózat korszerűsítését és a márciusban megszerzett frekvenciaengedélyek birtokában nekiláttak az 5G szolgáltatás kiépítésének, amivel legutóbb már a Balatonra is elértek. Mint korábban megírtuk a cég júliustól 15 állomással hat vízparti városban teszi elérhetővé legújabb generációs mobilszolgáltatását. A tervek szerint a nyár végére összesen 40-re bővül a szolgáltató Balaton körüli 5G lefedettséget biztosító állomásainak száma.