A Samsung lengette be elsőként, és elsőként is jelent meg a piacon az első kihajtható és az első 5G-s okostelefonnal. Előbbivel új 2in1 termékkategóriát is alkotott a koreai gyártó, a készülék okostelefon és tablet is egyben.

Galaxy fold

Az előzetes hírek beigazolódtak, valóban a február hozta meg az okostelefon technológia újabb nagy dobásait. Már csak az időzítésen múlt , hogy márka szempontjából ki lesz az első. A Samsung lett végül a befutó, mivel nem várt a hamarosan nyíló barcelonai mobil világkonferenciág.(Információink szerint a nagy rivális Huawei Barcelonában mutatja be saját kihajtható és 5G-s modelljét.)

Okostelefon és táblagép egyben

Európai idő szerint tegnap este jelentette be a cég a Galaxy Foldot , az első hajtogatható modellt és az első 5G-s csúcstelefont is. Előbbi készülék kihajtva egy teljes képernyős 7,3 colos dinamikus rugalmas AMOLED kijelzővel ellátott táblagép, amely ebben az állapotában többféle feladatra is alkalmasabb, mint klasszikus okostelefon társai.

A prezentációk, digitális magazinok, filmek és egyéb videós tartalmak jobban, kényelmesebben jeleníthetők meg rajta. A kiterjesztett képernyőn egyszerre három aktív alkalmazás is futhat. Annak érdekében, hogy az eszköz természetesen nyíljon akár egy könyv, és egy puha kattanással záródjon, a cég kifejlesztett egy speciális és diszkréten elrejtett forgópántot.

Összecsukott állapotban használhatjuk egykezes használatú telefonhívásokhoz, üzenetváltáshoz stb. (Ebben a formájában első pillantásra a Nokia egykori üzleti mobiljára a Communicatorra emlékeztet). A Samsung a kijelzőtől kezdve a házon át az összes látható és megérinthető elemig mindent átalakított.

Az egyszerű feloldás érdekében az ujjlenyomat-olvasó azon az oldalon található, ahol a hüvelykujj természetesen illeszkedik. A két akkumulátor és az alkatrészek egyenletesen helyezkednek el a házban, így a Galaxy Fold kényelmesen tartható a kézben.

A nagyobb megterhelést jelentő működést nagy teljesítményű, újgenerációs AP chipkészlet, 12 GB RAM támogatja. A vezeték nélküli töltésmegosztással a készülék egyszerre két eszközt is tud tölteni. A Galaxy Fold kamerarendszere is unikális, hat lencséből áll, három a készülék hátoldalán, kettő belül, egy pedig a fedőlapon található.

A nagyjából egy rendes üzleti notebook árával vetekedő eszköz LTE és 5G változatban készül. A cég egyelőre limitált mennyiségben kívánja gyártani, így Magyarországon várhatóan még jó ideig várni kell rá.

Itt az új Galaxy S10 család

A koreai cég a mostani „termék kicsomagolós”(Unpacked) eseményén mutatta be a tíz éve indított Galaxy S márka legújabb modelljeit is. Az S10 család két csúcskészüléket tartalmaz S10+-t és az S10 5G-t. Előbbi a Galaxy sorozat eddigi legnagyobb, 1TB beépített tárhelyével rendelkezik, amely microSD kártya segítségével további 512GB-tal, összesen 1,5TB-ig bővíthető.

A Galaxy S10 5G, a világ első 5G-képes okostelefonja. Az új generációs hálózat csúcsteljesítményét kihasználva, ezen az eszközön percek alatt tölthetjük le kedvenc sorozatunk akár teljes évadát. Szinte késleltetés nélkül játszhatunk le grafikai megoldásokban gazdag felhőalapú játékokat.

A jó minőségű kommunikációt pedig a valós idejű 4K videóhívások lehetősége teszi még egyszerűbbé, amit a 6,7 colos Infinity-O kijelző, a 3D mélységérzékelő kamera is támogat. A készülék 4.500mAh akkumulátorral és 25W gyorstöltéssel érkezik.

A prémium kategóriás okostelefon család további két tagja az S10 és a belépőszintű, S 10e. (Utóbbi kisebb kijelző mérettel, gyengébb akkumulátorral és hátlapján nem három, hanem két kamerával érkezik.)

Az S 10 család Infinity-O kijelzőjébe szenzorok és kameratechnológiák egész sorát integrálták. Az előlapi kamerát körülölelő kijelző révén a felhasználók a képernyő teljes felületét kihasználhatják. Az ultrahangos ujjlenyomat-olvasó az ujjlenyomat vonalait 3D-ben olvassa be, szemben a korábbi 2D-s megoldással.

Mesterséges intelligencia(AI) alapú új kameratechnológiát is kaptak a készülékek.Az emberi szemhez hasonló ultraszéles látószögű lencsével pontosan az kerül a képre, amit a felhasználók a saját szemükkel látnak. Ez jól jöhet nemcsak a panorámafotókhoz, tájképekhez, hanem ha egy nagy létszámú csoportot akarunk megörökíteni egyetlen fotón.

A Galaxy S10 okostelefon prémium hardveres megoldásokkal és egy gépi tanuláson alapuló szoftverrel érkezik. A szoftver automatikusan, a felhasználó használati szokásainak megfelelően optimalizálja az akkumulátor, a processzor és a memória teljesítményét. Nyomon követi, miként használja a felhasználó a telefonon megtalálható applikációkat, és gyorsabban indítja el azokat, amelyeket a leggyakrabban használunk.

A készülék zökkenőmentesen vált a Wi-Fi és LTE hálózatok között és figyelmeztet, ha potenciálisan kockázatos Wi-Fi kapcsolatot észlel. A Galaxy S10 támogatja a legújabb, legnagyobb teljesítményű Wi-Fi 6 szabványt is.

Itthoni elérhetőségek és árak

Az eseményt a sajtó képviselői itthon is követhették élőben a cég által szervezett találkozón. Itt Kenyeres Tamás, a Samsung mobil eszközeinek magyarországi termékmenedzsere beszélt a hazai értékesítésről és az árakról.

Elmondta, hogy a most bemutatott S10 család három tagjára az S10-re, az S10e-re és az S10+-ra tegnaptól fogadnak el előrendelést a szerződött kereskedelmi partnerek és a mobilszolgáltatók. A készülékek március 8-án érkeznek a hazai boltokba.

A Galaxy S10e prizmafehér, prizmafekete, prizmazöld, és kanárisárga ,a Galaxy S10 prizmafehér, prizmafekete és prizmazöld színben, a Galaxy S10+ pedig ez utóbbin felül kerámiafekete színvariánsban is érkezik.

A Galaxy S10 ajánlott fogyasztói ára kártyafüggetlen értékesítésben 310 ezer, a Galaxy S10+ 345 ezer és Galaxy S10e 258 ezer forintba kerül. Most minden előrendelt Galaxy S10 és Galaxy S10+ készülékhez jár, az ugyancsak a szóban forgó világeseményen bemutatott vezeték nélküli GalaxyBuds fülhallgató. Ennek fogyasztói ára 49 ezer forint.