Idén különösen felértékelődik a digitális átalakulás jelentősége, ami sok kedvező változást hoz, de számos kihívással is jár. Az adatrobbanás és a távoli munkavégzés trendjei tovább erősítik egymást, de kétszeres adatbiztonsági kockázatot is jelentenek.

Dell kettős kockázat

Az új technológiák és a változó munkafolyamatok következtében a vállalatok évről-évre megsokszorozzák az adataikat: 2016 óta megnyolcszorozódott a céges adatok mennyisége. Tavaly már átlagosan 13,53 petabájt adatot kezeltek a vállalkozások – emeli ki a Dell Technologies legújabb Global Data Protection Index kutatásából Rakoncza Zsolt, a magyarországi leányvállalat vezérigazgatója.

Hozzátette az adatmennyiséggel együtt azok fenyegetettsége is nő: a vállalatok 76,1 százaléka gondolja úgy, hogy a kibertámadások 2020-ban nagyobb veszélyt jelentenek az informatikai infrastruktúrákra, mint korábban.

Innováljunk, de körültekintően

Az elmúlt évben globálisan már a vállalatok több mint egyharmada értett egyet abban, hogy a biztonság, az adatok védelme és az irányítás jelenti a legnagyobb kihívást a vállalati innovációk területén.

A kibertámadások már jó ideje ismertek a cégek előtt, de a számuk az utóbbi időben drasztikusan megnőtt. A Global Risk Report 2020 adatai szerint egyre kifinomultabbak az eszközök, a bűnözők a támadások során kihasználják a regionális szabályozások és hatóságok korlátait is. Egyre nagyobb méretűek az adatvesztések és a zsarolóvírus támadások száma is növekszik: csak 2019-ben 14 másodpercenként történt ilyen jellegű támadás a világban.

Az új technológiák és egyre népszerűbb home office tovább növelik a kockázatokat. A legnépszerűbb technológiák közé a felhő alapú alkalmazások (58%); a mesterséges intelligencia (AI) és gépi tanulás (ML) (53%); a szolgáltatásként kínált szoftveres alkalmazások(SaaS) (51%); az 5G-s és felhő alapú peremhálózati (Edge) infrastruktúrák (49%); az eszközök internetes hálózata (IoT)/végpontok (36%) sorolhatók.

A vállalatok közel háromnegyede (71%) úgy gondolja, hogy ezek a technológiák megbízhatóak adatvédelmi szempontból, míg 61 százalékuk szerint veszélyt is jelentenek az adatok védelmére.

A folyamatosan távmunkát végzők száma pedig 2005 óta világszerte 140 százalékkal nőtt, és mára a munkavállalók 52 százaléka hetente legalább egyszer otthonról dolgozik. A home office során jellemző, hogy az adatok kezelése nagyrészt a peremhálózatra költözik, valamint, hogy az alkalmazottak különböző hálózatokon keresztül csatlakoznak cégük informatikai rendszereire, mindez további komoly adatvédelmi aggályokat von maga után.

Sebezhetőbbek a többféle adatvédelmi megoldást használók

Érdekes kutatási eredmény, hogy a többféle adatvédelmi szolgáltatót, gyártót vagy megoldást használó cégekk körülbelül kétszer sebezhetőbbek egy olyan kibertámadással szemben, amely megakadályozza az adataikhoz való hozzáférést.

A két vagy több szolgáltatót használók esetében erre 39 százalék az esély, szemben az egy szolgáltatót használókra jellemző 20 százalékkal. Mégis a vállalatok 80 százaléka dönt úgy, hogy két vagy több szolgáltatótól származó adatvédelmi megoldást is alkalmaz, a tendencia 2016 óta 20 százalékkal erősödött.

Éppen ezért várható, hogy a kkv-szektorban az idén az IT büdzsé növekedésének legfontosabb mozgatórugója az elavult infrastruktúra korszerűsítése és a biztonsági aggályok fokozódása. A rendszerleállások átlagos költsége tavaly 54 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az adatvesztés becsült költsége is kétszámjegyű mértékben nőtt, átlépve a cégenkénti egymillió dolláros összeget.

A távoli elérést lehetővé tevő IT infrastruktúra megléte, annak bővítése, a megfelelő hálózati sávszélesség és az elegendő mennyiségű VPN hozzáférés biztosítása önmagában is komoly kihívás lehet egy-egy vállalat számára.

Fontos a meglévő infrastruktúrát is folyamatosan figyelni, megbizonyosodik annak megfelelő működéséről. A Dell Technologies kutatási eredményei azt mutatják, hogy a cégek 43 százaléka a nyilvános felhőt, 42 százaléka a hibrid felhőt, míg 39 százaléka a privát felhőt részesíti előnyben, ha új alkalmazást akar telepíteni. Emiatt is nagyon fontos, hogy az adatvédelmi szolgáltatók gondoskodjanak a felhő alapú alkalmazások védelméről is.

A peremhálózatokon megvalósuló adatkezelés miatt fontos új eszközöket, gyakorlatokat bevetni és olyan biztonsági intézkedésekkel készülni, amelyek képesek a peremhálózati és a felhőalapú rendszerek védelmére is.

Sok vállalatvezető szerint a felhő alapú biztonsági mentéseket kell előnyben részesíteni, és 62 százalékuk inkább privát felhőt, 49 százalékuk pedig nyilvános felhőt tervez használni a peremhálózati helyeken keletkező adatok kezelésére és védelmére.

Itthon járvány után megugrott a kibertámadások száma

Magyarországon a járvány kitörése óta 30-50 százalékkal nőttek a kibertámadások, maga a koronavírus pedig a digitalizáció legerősebb ösztönzőjévé válik a vállalati körben – véli Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő. Hozzáteszi, az élenjáró biztonsági technológiákat ugyanakkor nálunk még 5-7 év lemaradással vezetik be.

Európai összehasonlításban az adatfeldolgozásban sem állunk még túl jól, pedig a 21. század egyértelműen az adatgazdaság évszázada lesz. Mindeközben Magyarországon nagyon sok jó adatszakértő van és legalább tíz ezerre tehető az IT-biztonság területén dolgozók száma.