A szeptemberrel zárult harmadik negyedévet mind a bevételek, mind a jövedelmezőség szempontjából a tavalyinál kedvezőbb mutatókkal zárta a legnagyobb hazai távközlési csoport. Kezd magára találni a társaság rendszerintegrációs és IT szegmense is.

Telekom

A Magyar Telekom közzétette az idei harmadik negyedévre és az év első kilenc hónapjára vonatkozó konszolidált pénzügyi eredményeit, amelyek még az elemzői várakozásokat is meghaladták.

Az összbevétel éves összehasonlításban 6,2%-kal, 178,1 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévében, és 4,6%-kal 506,5 milliárd forintra 2021 első kilenc hónapjában. A teljesítmény főként a szolgáltatási bevételek, különösen a mobil adatbevételek, valamint a rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek kedvező alakulásának az eredménye.

Kétszámjegyű növekedés a rendszerintegrációban

A mobil szegmens forgalma éves összehasonlításban negyedéves szinten 6,5%-kal, 98,6 milliárd forintra nőtt, az adat-, az SMS és a roaming bevételek emelkedésének betudhatóan, ami teljes mértékben ellensúlyozta a hanghívás bevételek csökkenését.

A vezetékes szegmens bevételei éves összevetésben, negyedéves szinten 2,2%-kal, 56,3 milliárd forintra nőttek, köszönhetően a szélessávú és TV bevételek kedvező alakulásának, ami ugyancsak kompenzálni tudta a hangalapú bevételek csökkenését mind Magyarországon, mind a macedón leányvállalatnál.

Kiugróan jól teljesített a rendszerintegrációs és IT szegmens, amely az utóbbi másfél év folyamatos visszaesései után a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest 16,1%-kal, 23,2 milliárd forintra növelte a bevételét, Ezt részben a magyarországi projektbevételek kedvezőbb szezonális alakulásának, részben az Észak-Macedóniában az egyedi megoldási projektekből származó nagyobb forgalomnak köszönheti.

Telekom 2021 III. negyedév

Kedvező pénzügyi eredmények

Az EBITDA éves összevetésben 9,3%-kal, 66,4 milliárd forintra, az EBITDA AL 9,7%-kal 60,3 milliárd forintra javult az idei harmadik negyedévben. Az első kilenc hónapban az EBITDA 7,7%-kal, az EBITDA AL pedig 8,0%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A mutatók kedvező alakulása elsősorban a szolgáltatási bevételek és ebből adódóan a bruttó fedezet növekedésének köszönhetők.

A mostani jelentésben egyedül a 19,4 milliárd forint értékű negyedéves adózott eredmény maradt el 1,3 százalékkal az előző év azonos időszakáétól, amit az elemzők főleg számviteli hatásokkal magyaráznak. Az idei első kilenc hónapban viszont az adózott eredmény éves szinten 45,0%-kal, 44,0 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-növekedés és a javuló pénzügyi eredmények miatt.

A szabad cash-flow a frekvenciák egyszeri licencdíja nélkül 34,4 milliárd forintot ért el az első kilenc hónapban, mivel a jelentős EBITDA növekedést részben ellensúlyozta a beruházásokkal kapcsolatos kifizetések és a működőtőke alakulása.

Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója a következőképpen értékelte az elmúlt időszakot: „2021 harmadik negyedévben is kedvezően alakult a működési környezet, mivel tovább csökkent a COVID-19 piacra és a Magyar Telekomra gyakorolt hatása. Stratégiánkkal összhangban folytattuk gigabit-képes hálózatunk építését és modernizációját, aminek köszönhetően a harmadik negyedév végére 2,89 millió hozzáférési pontot értünk el. Az árbevétel, bruttó nyereség és az EBITDA jelentős növekedése a kiváló hálózati minőségnek és a kiemelkedő ügyfél-elégedettségi eredményeinknek köszönhető, amely lehetővé tette, hogy sikeresen monetizáljuk a távközlési és adatszolgáltatásaink iránti erős piaci keresletet.”

A látványos eredmények ellenére maradnak a konzervatív célkitűzések

A cégvezetés a kiemelkedően jó negyedéves és 9 havi mutatók ellenére nem változtatott a 2021-es előrejelzésen.

Célkitűzések:

Telekom negyedév
Forrás: Magyar Telekom