A mobilszolgáltató Magyarországon először mutatott be videóhívást 5G-s okostelefonon. A Széchenyi István Egyetemen és Győr belvárosában kiépített rendszert a cég az egyetem mérnökhallgatói számára is rendelkezésre bocsátja.

Telenor 5G

Az 5G teszthálózat bejelentésén Jan Hanus a Telenor Magyarország vezérigazgatója Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárral folytatott videóhívás keretében demonstrálta az ötödik generációs mobiltechnológiát. A hálózat képességeinek a további érzékeltetésére pedig végrehajtottak egy 1,7 Gbps letöltési sebességet elérő tesztet is.

Az 5G-s termékek és szolgáltatások kidolgozása a piaci szereplőkre vár

A bemutatón Koller György, az operátor műszaki vezérigazgató-helyettese beszélt arról, hogy az 5G technológia előnyei – a lényegesen nagyobb letöltési sávszélesség, a rendkívül alacsony válaszidő és a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb számú eszköz egyidejű kiszolgálása – már egyre szélesebb körben ismertek. Ismert az is, hogy az új hálózaton akár 500 kilométeres utazási sebesség mellett sem szakad meg a kapcsolat.

Az ezen hálózati képességekre épülő termékek és szolgáltatások kidolgozása viszont a piaci szereplők oldaláról még várat magára. A folyamat felgyorsítását segítheti a Telenor győri egyetemmel most kötött megállapodása.

Ennek keretében a jövő mérnök-generációja már a legmodernebb mobil technológián folytathatja kutatásait, egyebek mellett az intézmény keretein belül létrejött digitális fejlesztési központban. Miután az egyetem szorosan együttműködik a helyi ipari környezettel, ez lehetővé teszi, hogy az eredmények gyorsan eljussanak az üzleti szereplőkhöz.

Megtenderezteti végleges 5G szállítóját a Telenor

A Telenor az 5G tesztjéhez jelenlegi hálózati partnerét, a kínai ZTE-t kérte fel. A távol-keleti cég nemcsak a hálózati elemeket szállította, hanem saját 5G képes okostelefonjai közül is biztosított két készüléket a tesztekhez. A gyártó 5G-s készüléke a múlt héten került a kereskedelmi forgalomba Kínában. Az eszközt Európában az elsők között tesztelik Magyarországon.

A Telenor 5G teszthálózat részeként 2 bázisállomáson összesen 4 rádiós egység állt tesztüzembe a 3,6 GHz-es tartományban. A tesztelésre összesen 100 MHz frekvencia áll rendelkezésre, amellyel 1,8 Gbps letöltési sebesség elérhető el. A rendszer része egy teljesen önálló maghálózat is, amely a két bázisállomással együtt teljes körű, élő hálózatot alkot.

Kérdésünkre, hogy a ZTE a végleges 5G hálózat szállítója is lesz, Koller György elmondta, hogy a céget egyelőre a teszt lebonyolítására kérték fel. A végleges hálózati szállító kiválasztására pályázatot írnak majd ki. (Hamarosan indul a frekvenciatender is, amiről itt írtunk, a többi szolgáltató induló tesztjeiről pedig itt számoltunk be.)

Érik a 3G hálózatok lekapcsolása

Ami a régebbi hálózatok sorsát illeti, Drozdy Győző, a Telenor vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy a 2G hálózatokra még jó ideig szükség lesz. Ezek még bőven kiszolgálják a nem okostelefonokat használó, váltásra kevésbé kész belföldi előfizetőket, illetve az ilyen eszközzel rendelkező roamingoló ügyfeleket.

A 3G hálózat lekapcsolása ugyanakkor a nem túl távoli jövőben időszerű lehet. A 3G ugyanis csak egy köztes megoldás a hangfókuszú hálózatok helyébe lépő adatfókuszú technológiában, amit végül a 4G, illetve a 4G+ hozott el.

A lekapcsoláshoz viszont meg kell találni a módját annak, hogy azok az ügyfelek, akik még 3G-képes telefonokat használnak, korszerűbb készülékre váltsanak. Úgy látja, hogy itt jól jönne egy állami támogatási program, mint ahogy az az elavult háztartási eszközöknél(hűtő- és mosógépcsere program) már bevált itthoni gyakorlat.