A nemrégiben tulajdonost váltott Telenornál is elindultak a 4G/LTE alapú hanghívások. Az új technológiát a korábbinál két-háromszor gyorsabb hívásfelépülés és HD hangminőség jellemzi.

Telenor VoLTE

A mobil hanghívások IP alapúra cserélésével kapcsolatos tervek és tesztek 2016-ban kezdődtek Magyarországon. Az újgenerációs 4G hálózaton jó ideig csak mobilinternetet szolgáltattak az operátorok. A mobil hangra a korábbi 2G, 3G hálózati technológiát használták.

Már van elég 4G hangra-képes telefon

A 4G hálózaton bonyolítható Voice over LTE (VoLTE) szolgáltatással elsőként a Magyar Telekom lépett a piacra 2017. tavaszán. A Telenor is tesztelte már abban az időben a 4G-s mobil hangot, de akkoriban még úgy vélték a cégnél, hogy érdemes kivárni, amíg a szolgáltatást kezelni képes kellő számú és típusú készülék lesz a piacon.

Az időközben norvég tulajdonostól cseh befektetőhöz került Telenornál most látták elérkezettnek az időt a 4G hang bekapcsolására. A VoLTE bevezetéséhez szükséges műszaki megoldást teljes körűen a Huawei Technologies szállította és telepítette a Telenornak.

A társaság közleménye szerint a szolgáltatást 72 órán belül elérhetővé teszik a VoLTE kompatibilis, Telenor-specifikus szoftverrel rendelkező okostelefont használó havidíjas előfizetők készülékén. Az operátor kínálatában jelenleg 8 fajta készülék: a Huawei P20 és P20 Pro, Samsung Galaxy S9 és S9+, Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro, illetve a Nokia 6.1 és 7.1 alkalmas a 4G hangra.

Az új technológia országos használatával a korábbinál hatékonyabbá válik a 4G hálózat kihasználtsága. Telefonálás közben is használható például a navigáció, a chatelés, zene streaming vagy akár olyan nagyobb sávszélességet igénylő szolgáltatások, mint a Telenor MyTV vagy a You Tube.

A Vodafone is teszteli már a technológiát

A percdíj alapon számlázott VoLTE hanghívás nem jár az ügyfelek számára érzékelhető adatforgalommal, vagyis nem csökkenti mobilinternetes adatkeretüket. A technológiával másodpercekkel rövidebb ideig tart a hívás felépülése: gyorsabban csörög a hívott félnél a telefon, valamint hamarabb megjelenik a kijelzőn a bejövő hívás.

A technológia további érdeme, még az akkumulátorkímélő használat, amivel akár 25 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. A váltás a szolgáltatók számára is egyértelmű költséghatékonyságot jelent. A VoLTE hatékonyabb a frekvencia-kihasználtság szempontjából, a későbbiekben pedig lehetővé teszi a 2G/3G rendszerek lekapcsolását, ezáltal egyszerűbbé és olcsóbban üzemeltethetővé válhatnak a mobilhálózatok.

Mik a tervei a technológiával kapcsolatban a Vodafone Hungary-nek? Megkeresésünkre elmondták, hogy a cégnél is folynak már a tesztek, és várhatóan még az idén elindítják a 4G hangot.

Egy kis VoLTE-történelem

Az első VoLTE-hívásra képes hálózat 2012-ben, Dél-Koreában indult el, 2016 végére pedig már több mint 80 országban vált elérhetővé. Világszerte felpörög az internet alapú mobilhívások piaca, az évtized végén az előfizetések 53 százaléka lesz VoLTE-képes. Az internetes hanghívásra is képes mobil előfizetések száma a brit Ovum piackutató szerint 2021-re elérheti a 3,33 milliárdot.