A Wi-fi 6 készülékek már javában lekörözik a jóval nagyobb nyilvánosságot kapott 5G eszközöket, és ez a trend jellemzi a következő éveket is. A felhasználói körben pedig egyre nagyobb szerephez jutnak a vállalati infrastruktúrák.

Wi-fi 6 technológia

A Deloitte Global előrejelzése szerint idén már mintegy 2,5 milliárd Wi-fi 6-os készülék talál gazdára a világon, szemben a 1,5 milliárdnyi 5G-s készülékkel. Az okostelefonok, táblagépek és PC-k a legnépszerűbb Wi-fi 6-tal felszerelt eszközök közé tartoznak, de a Wi-fi 6-ot sok más eszközben is használják, többek között a vezeték nélküli kamerákban, intelligens otthoni eszközökben, játékkonzolokban, viselhető eszközökben és AR/VR headsetekben.

Paradigmaváltás a wi-fi rendszerekben

A Wi-fi 6 másképp működik, mint a korábbi wi-fi rendszerek, hatékonyabban használja a rendelkezésre álló rádiós erőforrást, és sok eszközt képes egy időben kiszolgálni. Az új szabvány akár négyszer nagyobb teljesítményre képes a régebbi hálózatoknál, kevésbé meríti le a csatlakoztatott eszközök akkumulátorait, a késleltetés pedig jelentősen javult, ami lehetővé teszi a közel valós idejű használatot.

A wi-fi technológia hatodik generációjának a fő erényei közé tartozik, hogy megszünteti a lefedettségi gondokat, és növeli az adatátvitel sebességét. A hatodik generációs wi-fi elméleti csúcssebessége megközelíti a 10 Gbit/s-ot is, az előző generáció elméleti plafonja 7 Gbit/s volt.

A technológiát alapvetően nem is a háztartásokra, hanem a dolgok internete(IoT) eljövetelével elsősorban üzleti felhasználásra találták ki, utóbbiban sok egyéb mellett automatizált üzemcsarnokokban, a logisztikai iparágban találkozhatunk majd vele. Mivel egyszerre nagyszámú felhasználót is képes kiszolgálni, ezért stadionokban, reptereken is jól hasznosítható.

A többség mindkét hálózati technológiára esküszik

Az 5G-nek szentelt kiemelt figyelem miatt úgy tűnhet, hogy a jövő vezeték nélküli hálózatai a vállalatoknál szinte kizárólag az 5G körül forognak majd, és a Wi-fi 6 azokban legfeljebb mellékszerepet játszik.

Ezt cáfolja a Deloitte 2021-es évre vonatkozó felmérése, amit kilenc ország 437 IT és üzletági vezetője körében végzett. A felmérés szerint a vállalatok 45%-a egyszerre teszteli vagy telepíti a Wi-fi 6-ot és az 5G-t. Sőt, szinte mindegyikük(98%) arra számít, hogy a cégük három éven belül mindkét technológiát használni fogja.

A tervezett beruházások is az együttes bevezetést tükrözik. A következő három évben a vállalati vezeték nélküli hálózatokra fordított kiadások átlagosan 48%-át a Wi-fi, 52%-át pedig a mobil technológiákra tervezik költeni.

Ez nem okozhat meglepetést, hiszen a Wi-fi 6 és az 5G hasonló képességekkel rendelkezik, egymást kiegészítő erősségekkel. Mindkét technológia nagyobb sebességet, kisebb késleltetést, több eszköz csatlakoztatását és megnövelt hálózati kapacitást tesz lehetővé. A különbségek a hatótávolságban, a mobilitás támogatásában és a költségekben vannak.

„A Wi-fi 6-ot és elődjeit általában kisebb, kevésbé költséges helyi hálózatokhoz használják, gyakran otthonokban és irodákban való beltéri összeköttetésre, míg az 5G-t beltéri és kültéri, nagy kiterjedésű hálózatokhoz használják, gyakran olyan eszközökhöz, amelyek nagy földrajzi területeken mozognak, például intelligens városi alkalmazások, kikötők, valamint a csatlakoztatott járművek esetében” – emeli ki Hosszu Gábor, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának igazgatója.

A két technológia eleve együttműködésre lett tervezve

A vezeték nélküli hálózatok korábbi generációitól eltérően a Wi-fi 6 és az 5G zökkenőmentes együttműködésre lett tervezve. A vezeték nélküli iparág egy olyan jövő felé tart, amelyben az eszközök biztonságosan és zökkenőmentesen barangolhatnak minden típusú vezeték nélküli hálózat között.

Az iparági szövetségek és a szabványügyi testületek is közösen dolgozzák ki az újabb hálózati szabványokat, amelyek nyitottak a cellás és nem cellás technológiák konvergenciájára is, lehetővé téve a Wi-fi 6 integrálását az 5G alaphálózatokba. Az integrált rendszerek várható előnyei közé tartozik a zökkenőmentes forgalomirányítás a gyárakban, valamint a folyamatos szolgáltatás nyújtása az intelligens városi és edge alkalmazások számára.

Ezek a tervek nem pusztán taktikai megoldásokat jelentenek. A fejlett vezeték nélküli technológiák stratégiai előnyt jelentenek a megkérdezett vállalatok számára, 10-ből 8 hálózati vezető arra számít, hogy a fejlett vezeték nélküli technológiák 2023-ra jelentősen átalakítják a céget, megváltoztatják működésüket, új termékek és üzleti modellek kifejlesztését, valamint az ügyfelekkel való kapcsolattartást.

Ők már most is a Wi-fi 6-ot és az 5G-t tekintik a vállalkozásuk számára legkritikusabb vezeték nélküli technológiáknak. A felmérésben résztvevő vezetők 65%-a arra számít, hogy a Wi-fi 6 2023-ra a három legfontosabb vezeték nélküli technológia között lesz a vállalkozásuk számára, az 5G-re 76% mondta ugyanezt.

Bár a Wi-fi 6 és az 5G egyenrangú partnerek a megoldások kiépítése szempontjából, a Deloitte tanulmánya kimutatta, hogy a vállalati Wi-fi 6 pilotok és telepítések minden vizsgált országban megelőzik az 5G-t, egyes régiókban akár kétszámjegyű különbséggel.

„Ennek egyik valószínű oka a költség, mivel a Wi-fi 6 eszközök megfizethetőbbek és szélesebb körben elérhetőek, mint az 5G eszközök. A megfelelő spektrum megszerzése is kihívást jelenthet egyes országokban: míg a Wi-fi 6 ingyenes, engedély nélküli spektrumot használ, addig az 5G esetében a vállalkozásoknak általában a hálózati szolgáltatóknál vagy kormányzati szerveknél kell engedélyeztetniük a frekvenciát” – mutat rá Gercsák Csilla, a Deloitte Technológiai, Média és Telekommunikáció tanácsadás üzletágának menedzsere.

A Wi-fi 6 további előnyei

A technológia egyik legnagyobb előnye a könnyű telepíthetőség, a Wi-fi 6-os hálózatokra való frissítés során a vállalatok kihasználhatják a korábbi verziókkal való kompatibilitás előnyeit, így elkerülhetik, hogy egyszerre kelljen lecserélni a régebbi wi-fi eszközöket. A szélesebb körű elterjedtség szintén előny: bár világszerte léteznek 4G LTE magán mobilhálózatok, ezek számát meghaladja a vállalati wi-fi telepítéseké, ami azt jelenti, hogy sok informatikai részleg már rendelkezik szakértelemmel a wi-fi hálózatok telepítésében és üzemeltetésében.

Ugyanakkor egy 5G hálózat kiépítése általában azt jelenti, hogy valami új és összetettebb dolgot kell megtanulni, alkalmazkodni kell egy teljesen új szabványhoz.