A digitalizációt, az automatizálást és a fenntarthatóságot gondolja az üzleti növekedés motorjának a Siemens AG idén kinevezett elnök-vezérigazgatója. Roland Busch a német nagyvállalat befektetői napján bemutatta a társaság fentiekre épülő új növekedési stratégiáját is.

Valós és a digitális világ egyesítése

Az elnök-vezérigazgató először szerepelt ebben a pozíciójában a müncheni székhelyű cégcsoport szokásos éves befektetői napján. A csúcsmenedzser azonban már nagyon jól ismeri a február óta általa irányított vállalatot, hiszen közel 30 éve dolgozik a Siemens-nél különféle pozíciókban, tíz éve pedig tagja az igazgatóságnak is.

A digitális átalakulás és a fenntarthatóság kihívásai

Rolans Bush„Az alaptevékenységünk és a digitális portfóliónk egymást erősíti. Ez a hatás képezi növekedési stratégiánk alapját a még jövedelmezőbb növekedés elérése érdekében. Technológiai vállalatként már meglévő piacainkon erősíteni akarjuk a pozícióinkat, és belépést tervezünk a velük szomszédos nyereséges piacokra is. Ezzel egyidejűleg minden eddiginél világosabbá tesszük a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket” – emelte ki nyitóbeszédében a Siemens első embere.

Hozzátette: a mai Siemens egy koncentrált technológiai nagyvállalat, amely az iparra, az okos infrastruktúrára, a közlekedésre és az egészségügyre koncentrál. Ez azt is jelenti, hogy a cégcsoport olyan ágazatokban tevékenykedik, amelyek a globális gazdaság gerincét alkotják, illetve nagy lehetőségeket kínálnak a digitális átalakulásra és a fokozott fenntarthatóságra –vagyis napjaink legnagyobb kihívásaira.

Önmagában a digitális iparágak, az intelligens infrastruktúra, a mobilitás és az egészségügy éves piaci lehetőségei elérik a 440 milliárd eurót. Ezek a piacok 2025-ig évi 4–5 százalékkal bővülhetnek tovább. A társaság azonban ezek mellett ott akar lenni a velük szomszédos, ma még kiaknázatlan piacokon is, amelyek mintegy 120 milliárd eurós bevételi lehetőséget tartogatnak. Az ezekre való belépést mind organikus növekedéssel , mind további akvizíciókkal kívánja elérni. Példaként elhangzott a Supplyframe, az elektronikai részegységek globális vezető piacterének, valamint az orvosi rendszerekkel foglalkozó Varian Medical Systems Inc. felvásárlása.

Szélesedik a társaság technológiai portfoliója

A Siemens képessége, hogy a valós és a digitális világot egyesítse, három dolgon alapul: mélyreható know-how-ját felhasználva széles körben képes digitális alkalmazásokat fejleszteni meghatározott iparágak számára.

Összvállalati szinten képes egyesíteni a szakértelmet az alapvető technológiák fejlesztése érdekében. Erős ökoszisztémájának köszönhetően pedig, amely magában foglalja az ügyfeleket, a partnereket és a startupokat, Roland Busch szerint a társaság képes a versenytársait megelőzni az ügyfélorientált innovációk piacra vitelében.

Ennek elérése érdekében a vállalat felgyorsítja technológiai portfóliójának a szélesítését, beleértve a szoftver- és automatizálási megoldásokat, az IoT(dolgok internete)-platformot, és az alapvető technológiákat olyan területeken, mint a mesterséges intelligencia (AI), a digitális ikrek(digital twin), az 5G, az ipari peremhálózatok(EDGE), valamint a kiberbiztonság.

Mivel a Siemens alaptevékenysége és digitális üzleti tevékenysége a jövőben egyre inkább megerősíti egymást, a vállalat arra számít, hogy jövedelmezősége a piaci átlag feletti szintet érhet el. A német nagyvállalat vezetése azzal számol, hogy az ipar 4.0 megoldásokat megvalósító szegmens(DI) legutóbbi 5,3 milliárd eurós bevétele az évtized közepéig évente átlagosan 10 százalékkal növekszik majd.

Valós és a digitális világ egyesítése

A DI gyorsított tempójú növekedése üzleti modellváltást hoz magával

Az októbertől induló 2022-es pénzügyi évben a Digital Industries (DI) új szolgáltatási kínálattal a szoftverüzletágának jelentős részét átállítja a Software as a Service (SaaS) modellre, amelyek, mint a cégvezető fogalmazott: nagyobb hozzáférhetőséget, könnyebb együttműködést és korlátlan skálázhatóságot kínálnak az ügyfelek számára a digitális átalakulás felgyorsításában.

A DEGREE elnevezésű új keretrendszer a vállalat üzleti tevékenységeinek egészére kiterjed. Technológiai portfóliójának kihasználásával a Siemens támogathatja az állami és a magánszektort az ipari tevékenység, az építési és hálózati infrastruktúra, a közlekedés digitális átalakításában és az egészségügy területén, miközben innovatív megoldásokat kínál a karbonsemleges gazdaságra való áttérés előmozdítása érdekében.

A fenntarthatósági platform számos más célt is magában foglal – például a hosszú távú biztonság megőrzése érdekében- a vállalatnál dolgozó emberek foglalkoztathatóságát, képzésüket, hogy gyorsabb és vállalkozói szemléletű döntések meghozatalára is képesek legyenek.

A Siemens frissítette pénzügyi terveit is, a 2022-es költségvetési évtől kezdődően még ambiciózusabb célokat fog kitűzni. A társaság arra törekszik, hogy a csoport bevételeinek a növekedése a korábbi évi 4-5 százalékról 5–7 százalékra emelkedjen a három-öt éves üzleti ciklus alatt. A jelenleg 293 ezer főt foglalkoztató társaság 2020-as összbevétele 55,3 milliárd euró volt, nettó eredménye pedig elérte a 4,2 milliárd eurót.