A Dyson Zone az elektronikai eszközöket gyártó cég első viselhető, fejhallgatóval egybeépített légtisztítója. A készülék nemcsak megszűri a városi levegő szennyeződéseit – a gázokat, allergéneket és a szálló port – hanem fejlett zajszűrésével a nem kívánt zajokat is kint tartja.

Dyson füles

Dyson Zone néven dobja piacra első viselhető eszközét, a légtisztítós fejhallgatót a Dyson. A készülék egy zajszűrős, a teljes fület befedő fejhallgató, amely egyszerre nyújtja a hangélményt a fülnek és tiszta levegőt az orrnak és a szájnak. A több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztés eredményeként megszületett készülék egyszerre kínál megoldást a levegőminőség és a zajszennyezés tipikus városi problémáira.

A világ városaiban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint tízből kilenc ember olyan levegőt lélegzik be, amely meghaladja a szervezet által felállított szennyezőanyag-határértékeket. A hosszú távú zajterhelést illetően pedig becslések szerint több mint 100 millió ember – azaz az európai lakosság mintegy ötödének megfelelő arány – van kitéve az emiatti halláskárosodásnak.

„A légszennyezés globális probléma – az otthonunkban, az iskolában, a munkahelyünkön és utazás közben is. A Dyson Zone megtisztítja az útközben belélegzett levegőt. Az arcmaszkokkal ellentétben pedig anélkül lát el bennünket friss levegővel – köszönhetően a nagy teljesítményű szűrőknek és a két miniatürizált légszivattyúnak –, hogy hozzáérne az arcunkhoz ” – mutat rá Jake Dyson, a cég főmérnöke.

Hat év – ötszáz prototípus

A légtisztítós fejhallgató a Dyson 30 évnyi, a légáramlási, szűrési és motortechnológiák területén megszerzett tapasztalatán, illetve a beltéri és kültéri levegő minőségének alapos megértésén alapszik.

A fülhallgatókban található kompresszorok kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be a levegőt, az érintésmentes – szájat és orrot takaró – részen keresztül vezetve pedig két sugárban tisztított levegőt juttatnak a felhasználó orrához és szájához.

Az orr és száj előtti rész aerodinamikai kialakítása biztosítja, hogy a megtisztított levegő az orr és a száj közelében maradjon és a külső oldalszél a lehető legkevésbé rontson a minőségén. A készülék a fejlett aktív zajszűrésnek (ANC), az alacsony torzításnak és a semleges frekvenciaválasznak köszönhetően minőségi hangzást is biztosít, megkímélve a viselőt a nemkívánatos városi zajoktól is.

A hatéves fejlesztés során látványos fejlődési fokozatokon ment keresztül a légtisztító fejhallgató koncepciója, amely a kezdetekben egy búvárpipához hasonlító szájrészből és egy hátizsákból állt, utóbbiban kapott helyet a motor és más alkatrészek.

A több mint 500 prototípus kifejlesztése során az eredetileg a tarkónál elhelyezett motorból két kompresszor lett, melyek a fülhallgató kagylóiba kerültek. A búvárpipára emlékeztető szájrész is átalakult: érintésmentes, szájat és orrot takaró arcpajzs lett belőle, amely úgy biztosítja a tiszta levegőt, hogy nem érintkezik az arccal.

Lélegző bábuval tesztelték

A Dyson mérnökei mindenképpen az érintkezés nélküli megoldásban gondolkodtak, elkerülendő a diszkomfort érzetet és az irritációt. Az arcpajzs megtervezése kritikus elem volt, mivel fontos, hogy a szűrőkből kiáramló tisztított levegő megfelelően jusson el az orrhoz és a szájhoz oldalszélben is úgy, hogy közben a különböző arcformákhoz is illeszkedik.

A Dyson mérnökei a fejlesztés során egy orvosi szabványoknak megfelelő mesterséges tüdővel és érzékelővel felszerelt lélegző bábut is felhasználtak, amely egy ellenőrzött kamrában, az emberi légzési mintákat követve „belélegezte” a szennyeződéseket. A mérnökök aztán megmérték az orrba és a torokba jutott szennyeződés szintjét, hogy információkat szerezzenek a szűrési hatékonyságról.

A fülhallgatókban található precíziós kompresszorok a levegőt a kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be, amelyek a lehető legjobban használják ki a rendelkezésükre álló szűk helyet. A negatív töltésű elektrosztatikus szűrőközeg felfogja az ultrafinom részecskéket, például az allergéneket, valamint a fékport, az ipari égés és az építőipar által kibocsájtott szennyeződéseket.

A káliummal dúsított szénréteg felfogja a városi gázszennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxidot és az kén-dioxidot. A kompresszor a megtisztított levegőt a viselő orrához és szájához irányítja az érintkezésmentes arcpajzson keresztül, amelynek aerodinamikus kialakítása a viselő orrához és szájához vezeti a megtisztított levegőt.

Dyson füles

A Dysonnak ez az első lépése az audio eszközök világába, ahol a korábbi fejlesztésekhez hasonlóan igyekeztek tudományos megközelítést alkalmazni. A hangmérnökökből és hangtechnikusokból álló fejlesztőcsapat munkája egzakt mérési adatokon és széles körű hangpróbákon alapult.

A hordozhatósággal járó helyszűke ellenére a mérnökök egy nagy teljesítményű neodímium elektroakusztikus rendszert fejlesztettek ki. A széles sávú frekvenciaválasz, a pontos bal-jobb egyensúly és az emberi fül által érzékelhetőnél lényegesen alacsonyabb torzítás úgy adja át a hangzást a viselőnek, ahogy azt a zenészek és alkotók elképzelték.

A kihívást egy fejlett zajszűrő rendszer kifejlesztésével oldották meg. A készülék passzív csillapítása és az aktív zajszűrés (ANC) a speciális mikrofoncsoporttal kiegészülve csökkenti a nem kívánt környezeti zajokat és motorhangokat úgy, hogy mindenhol fejlett zajszűrést biztosít. A nagyméretű fülpárnák a hallgató fülére simulnak, a habsűrűséget és a fejpánt szorítóerejét pedig a kényelmet és az optimális zajcsökkentést szem előtt tartva alakították ki a mérnökök – áll a cég közleményében.

Fejre szabott megoldás, amihez a lónyereg adta az ötletet

Minden ember fejformája egyedi, ezért a mérnököknek a kényelemről is gondoskodniuk kellett. A fej és az arc geometriájának részletes feltérképezésével adatokat nyertek arról, hogy miként illeszkedik és hogyan viselkedik az eszköz a különböző fejformákon. Ennek alapján határozták meg a fejpánt szorítóerejét, az arcpajzs kialakítását és anyagát, a készülék állíthatóságát is.

A szakemberek ehhez a lónyereg formájából és kialakításából merítettek ihletett: úgy tervezték meg a készüléket, hogy a súlyt a fej oldalára, ne pedig a fej tetejére helyezze. A nyereg jellemzően a ló gerince fölött ível és így a terhelést a gerinctől balra és jobbra lévő területekre osztja el: ezt a megoldást alkalmazták a fejpánt központi párnájánál is.

A fülpárnák kialakítása a kényelem, a fejre helyezett stabilitás és a passzív csillapítás szempontjából is fontos tényező. A hab magától értetődő választás a fülpárnák anyagának, a mérnökök mélyen beleásták magukat a különböző habok összetételébe, hogy a sűrűséget, a tömörítési és visszarugózási arányt is figyelembe véve válasszák ki a legmegfelelőbb megoldást, ugyanis ezek a tényezők mind befolyásolják a fejre gyakorolt nyomást.

A fül- és fejpánt-párnákhoz illő optimális hab kiválasztásakor fontos volt a megfelelő egyensúly biztosítása a kényelem, a fülhöz való illeszkedés és az akusztikai tulajdonságok között. A fülhöz való idomulás jobb illeszkedést tesz lehetővé és hozzájárul a városi zajok kiszűréséhez.

A párna szándékosan laposabb, mint a hagyományos fülpárnák és az optimális kényelem érdekében a fül fejjel bezárt szögéhez idomul. A készülék egyébként működtethető kizárólag fülhallgatóként is, ekkor az arcpajzs eltávolítható.

Utána kérdeztünk, hogy mikor és hol kezdik el forgalmazni a készüléket, de erről egyelőre még nem közöltek információt.