A fluortartalmú üvegházhatású gázok használatát keményen szabályozza a jövőben az Európai Unió. A középfeszültségű kapcsolóberendezésekben használt kén-hexafluorid (SF6) alkalmazását egyenesen betiltják.

SF6 gáz az EU-ban

Az elsődleges és másodlagos elosztásra szolgáló, legfeljebb 24 kV-os középfeszültségű elektromos kapcsolóberendezések esetében 2026. január 1-jétől, a 24-52 kV közöttieknél pedig 2030. január 1-jétől lesz tilos SF6-gázt használni.

A jogszabály szerint 2035. január 1-jétől nem lehet a kén-hexafluoridot még az elektromos kapcsolóberendezések karbantartásához vagy szervizeléséhez sem használni, hacsak nem regenerálják vagy hasznosítják újra azt.

Fluortartalmú gázok a háztartásokban

A fluortartalmú gázok jelenleg az EU üvegházhatású-gázkibocsátásának mintegy 2,5 százalékáért felelősek. A legnagyobb tételt a hidrofluorkarbon jelenti, ami ennek a kibocsátásnak a 90 százalékát adja.

Ezt az anyagot alkalmazzák többek között a hűtőszekrényekben, fagyasztókban és a légkondicionálókban. A felhasznált mennyiség szempontjából kisebb tételt jelent, de mégis a legnagyobb üvegházhatást okozó gázok közé tartozik az SF6, vagyis a kén-hexafluorid.

Az SF6 gázt az energiaszolgáltatók és ipari felhasználók által használt középfeszültségű kapcsolóberendezésekben alkalmazzák, amelyekből jelenleg mintegy harmincmillió működik világszerte.

Ez az anyag ugyanis számos kedvező tulajdonsággal bír, jó hővezető, nem korrodál, nem tűzveszélyes, és tiszta formájában egyáltalán nem mérgező, továbbá kitűnő az áramszigetelő képessége.

Az SF6 ugyanakkor az egyik legerősebb üvegházhatású gáz. A GWP (global warming potential) értéke sokszorosan haladja meg a szén-dioxidét, vagyis egy kilogramm SF6 ugyanannyi kárt tesz a környezetben, mint 24,3 tonna szén-dioxid. Ez nagyjából akkora mennyiség, amekkorát egy átlagos személyautó 200 ezer kilométeres úttal juttat a környezetbe.

„Az új jogszabályban szereplő első fontos határidő 2026 eleje, ami figyelembe véve, hogy mennyi feladatot kell elvégezniük az érintett cégeknek, meglehetősen szoros határidőnek számít. Éppen ezért célszerű mielőbb elkezdeni a felkészülést az SF6-gáz kivezetésére, elsősorban az áramszolgáltatóknak” – figyelmeztet Géczy Áron, a Schneider Electric termékmenedzsere.

A cég, amely az energiagazdálkodás és az automatizálás digitális átalakításában meghatározó piaci szereplő nagy erőkkel dolgozik az alternatív megoldáson.

A társaság új berendezéseiben már a tiszta levegőt és a vákuumtechnológiát ötvözi. Mérnökei elérték, hogy az új termékek mérete lényegében nem változott, és kezelésük, működtetésük sem okoz gondot a karbantartó szakembereknek.

A kapcsolóberendezések beépített okosszenzorokkal rendelkeznek, amelyek révén távolról is megoldható az állapotfelügyelet, és lehetővé válik az okoshálózatok kiépítése.

A Schneider Electric két új, az SF6 gáz használatát kiváltó, egyaránt 24 kV-os feszültségszintig használható középfeszültségű kapcsolóberendezés termékcsaládja az az ipari létesítményekbe szánt SM AirSeT és az elosztóhálózatokra fejlesztett RM AirSeT.

A cég új dunavecsei okosgyára, a Duna Smart Power Systems (DSPS) lesz az RM AirSeT termék európai gyártóközpontja, amely már idén, a második negyedévtől készen áll a megrendelések fogadására.

Az SM AirSeT-nek szintén van hazai gyártókapacitása, a társaság zalaegerszegi gyárában készülnek ezek a berendezések, innen szolgálják ki már most is a hazai és regionális megrendeléseket.