A Brexit ellenére London a legideálisabb város a világon a munkaerőpiacra lépés előtt álló Z generáció számára. A második helyen is európai város, Stockholm áll, a top 3-ba még Los Angeles fért be. Budapest a 110-es listán a 81.helyet foglalja el.

Z generáció

Érdekes felmérés látott napvilágot a közelmúltban a digitális bennszülötteknek is nevezett Z generáció igényeinek legmegfelelőbb városokról. A listát a hosszú távra bérbe vehető apartmanok és szobák legnagyobb keresőmotorját működtető berlini székhelyű Nestpick cég állította össze.

Kit sorolunk a Z generációhoz?

A Z generációhoz az 1995 és 2010 között születetteket sorolják. Ők azok, akik már beleszülettek a digitális technológiák a mobiltelefonok és egyéb digitális eszközök, valamint az Ipar 4.0 világába. Igazi „multitaskerek”, akik képesek egyszerre több mindennel párhuzamosan is foglalkozni.

A Z generációs tagjai már dolgozni is csak a legkorszerűbb technológiákkal akarnak. Jövőre már a munkaerőpiac 20 százalékát alkotják, és több mint az egyharmaduk informatikusnak készül – derül ki egy korábbi felmérésből.

A már említett felmérés számos szempont alapján értékeli az egyes városok helyzetét. Vizsgálja digitalizáltság mértékét az önkormányzati ügyintézés, az oktatás és a magánéleti, illetve internetes biztonság szempontjából.

Külön fejezet foglalkozik az állampolgári jogokkal, a környezetvédelmi szempontokkal és azzal, hogy adott város mennyire illeszkedik a nemzetközi vérkeringésbe, mennyire befogadó a környezet egy külföldi számára. Az üzleti hátteret a megélhetési költségek, a szociális vállalkozási terület, a közszolgáltatások, valamint a mesterséges intelligenciával az adott településen foglalkozó cégek száma szerint is figyelembe veszi az elemzés.

A szabadidő hasznos eltöltését a felmérés az e-sport elterjedtsége és a zenei élet, a koncertek száma alapján értékeli.

A top 10 fele európai nagyváros

Mindezek alapján a prímet London viszi el, ahol még mindig erős az üzleti környezet és jó az oktatás színvonala. A brit főváros a 100 adható pontból 100-at kapott. Stockholm összesített pontszáma 89,88, a svéd főváros a digitalizációban, az állampolgári jogokban és az üzleti környezetben egyaránt nagyon erős, miközben az e-sport még nem vert ott igazán gyökeret.

A még dobogós Los Angeles alig néhány tizeddel marad le Stockholmtól. Ott még az e-sport is 85 pont felett értékelést kapott.

Z generáció

A top ötbe még Toronto, illetve New York fért bele, a top 10-ben pedig még három európai város – Berlin(6.), München(7.) és Amszterdam(9.) található. San Francisco a 8., Vancouver a 10.

A mesterséges intelligencia(AI) alkalmazása szempontjából San Francisco áll az élen, a kaliforniai nagyvárost London, New York, Tel Aviv, Párizs és Berlin követi.

A közlekedés digitalizáltsága, a különféle járműmegosztó közösségi szolgáltatások(car-sharing, bike-sharing, ride hailing)elterjedtsége alapján Párizs áll az élen. A francia fővárost Bern, Sanghaj és Amszterdam követi.

Milyen bizonyítványt kapott Budapest?

Budapestről is részletes információkat tudhatunk meg a felmérésből. A magyar főváros összesített pontszáma 49,65, ami alapján a város a 81. helyen áll. A digitális mutatókból a hivatalos ügyek intézése alapján még ennél is hátrébb sorolódunk egyenesen a 88. helyre.

Nem beszélve az oktatás digitalizáltságáról, ami alig 24 pontot kapott, és ami csak a 92. helyre elég. Ezzel szemben az előkelő 13. hely jutott nekünk a különféle biztonsági szempontok figyelembe vételénél. Itt Athén mellett főként a kelet-közép-európai városok viszik a prímet, az ötös fogatba Prága, Brno, Tallinn és Bukarest tudott még bekerülni.

Ezzel szemben egyelőre nem tartozunk a legnemzetközibb, a külföldieket szívesen befogadó városok közé, az ezzel kapcsolatos mutatónk igen alacsony 25,9, ennek alapján a 85. vagyunk a listán.

A környezetvédelemre már jóval több, 65 pontot kaptunk, ami még így is csak a 80. helyre jogosít fel minket. Állampolgári jogainkat, beleértve a tüntetéshez való jogot 77 pont felettire értékeli az elemzés, de ezzel mis csak a 84.helyen állunk.

A szabadidő tartalmas eltölthetősége szempontjából bekerültünk a világ 25 legjobb városa közé a 23. helyen. A még előkelőbb 19. helyen állunk a megélhetési költségek szempontjából. Az Európai Unión belül pedig Bukarest és Varsó után a harmadik helyen állunk. Ami pedig a mesterséges intelligencia alkalmazását illeti az erre kapott 40 pont a 41. helyet biztosítja Budapest számára.

Z generáció