Ahogy az 5G alapú mobil fejlesztések egyre inkább világszabvánnyá válnak, a kutatók máris fordulnak az azutáni időszak megoldásai felé. Így van ez a mobiltechnológia egykori európai bölcsőjében Finnországban, ahol az oului egyetem szakemberei már a 6G korszakára készülnek.

6G

Arra a 2030.után várható érára, amikor a társadalom a jelenleginél jóval nagyobb mértékben lesz digitalizált, hiper módon összekapcsolt, és globálisan adatvezérelt. Addigra a legtöbb szolgáltatás a szó a legszorosabb értelmében folyamatosan működő vezeték nélküli kapcsolatot igényel majd. Ezáltal a mindennapi életvitelünk könnyebbé és főleg biztonságosabbá, az üzleti vállalkozások élete pedig jóval hatékonyabbá válik.

Elkészült a 6G technológia első fehér könyve

A 6G technológia első fehér könyve több hónapos munka után készült el, ami a kutatásba meghívott 70 szakértő nézeteit tükrözi az új korszakkal kapcsolatban. Bemutatja a technológia fő hajtóerőit, a kutatási követelményeket, a kihívásokat, a felhasználási területeket, új készülékeket, eszközöket.

Beszél a szükséges frekvenciákról, arról, hogy milyen iránya halad majd a rádiós hardver technológia és annak milyen kihívásai lesznek. Rámutat arra is, hogy az újgenerációs mobiltechnológia milyen új szolgáltatói formákat hoz felszínre, hogyan alakítja át az operátorok piacát.

A héten várhatóan Magyarországon is debütáló 5G szolgáltatás már hamarosan behoz olyan új területeket az életünkbe, mint a személyre szabott egészségügy, az automatizált gyártás, az okos energiaipari, közlekedési szolgáltatások, valamint a biztonságosabb alapokra helyezett környezetvédelem.

Már az 5G korszakban elindul az adatok soha nem látott mértékű termelődése, forgalma, feldolgozása, de ezek tömeges megjelenése lesz az egyik fő hajtóereje a 6G technológiának. A 2030 utáni időszakban viszont jön a még nagyobb adatátviteli sebesség, jönnek a még többet tudó viselhető eszközök.

6G

A felhasználók elfogadják majd a valóság alternatív változatát, amely javítja a médiafogyasztást, az interneten való keresést, a valós és virtuális világok felfedezését, a munkaprojekteken való együttműködést, a családdal és a barátokkal való kapcsolattartást.

Az okostelefonokat várhatóan az XR élmények váltják fel, ezeket valószínűleg könnyű szemüvegek nyújtják majd, amelyek példátlan képátviteli sebességgel és dinamikus tartományban vetítik fel a képeket. A többi érzékelő pedig fülhallgató és haptikus interfész útján kap visszajelzést.

A technológiák körébe sorolhatók a képalkotó eszközök, a panoráma, mélységérzékelő és nagysebességű kamerák, a bioérzékelők az egészségi állapot, például pulzusszám, vérnyomás és idegi aktivitás monitorozására, a speciális processzorok számítógépes grafika, számítógépes látás, érzékelő-fúzió, gépi tanulás és AI számára, valamint a vezeték nélküli technológiák, ideértve a helymeghatározást és az érzékelést.

Az üzleti utazásokat kiváltó teleprezentációt pedig nagy felbontású képalkotó és érzékelő, mobil robotok és drónok, speciális processzorok és következő generációs vezeték nélküli hálózatok teszik lehetővé.

6G

A kutatókat mindezek figyelembe vételével nagy kihívás elé állítja, hogyan oldják meg a jövőben elvárt felhasználónként 1 terabit/sec adatátviteli sebességet. Ehhez a jelenlegi GHz frekvenciatartományok helyett már a THz-es spektrum magasságokba kell „emelkedni”.Ekkor jöhet el a valódi 3D képalkotás korszaka. A technológiai generációváltás újabb lehetőséget ad a félvezető és optikai eszközök gyártóinak is.

Minden korábbinál kritikusabb lesz a biztonság kérdése

A mesterséges intelligencia(AI) és a gépi tanulás(ML)meghatározó szerepet játszik majd a 6G hálózatoknak mind a kapcsolati mind a rendszerszintű megoldásaiban. Minden korábbinál kritikusabb lesz a biztonsági tényező a jövendő rendszerekben, a 6G a beépített megbízhatóságról kell, hogy szóljon. Gondoljunk csak a robotalapú sebészetre, vagy az önvezető autózásra, amelynek tömeges megjelenése már az 5G korszak érettebb szakaszában is várható. Az új szolgáltatásoknak ráadásul az év minden napján, napi 24 órában kell rendelkezésre állniuk.

6G

A 6G korszak nyitányára, vagyis 2030-ra már egy jelentősen megváltozott világról beszélünk, a népességszám addigra eléri a 8,5 milliárd főt. A világ lakosságának jelenleg az 55 százaléka él városokban, ami 2050-re felmehet 68 százalékra is. Akkora a városiasodás eléri a Föld szegényebb régióit is, mindenekelőtt Afrikában és Ázsiában.

Az urbanizáció szuperhatékony infokommunikációs szolgáltatásokat idényel majd, a digitalizáció kiterjed minden szektorra, növelve a termelékenységet, csökkentve a széndioxid kibocsátást, jelentős megtakarítást érve el a közkiadásokban.

A 6G korszak holisztikusabb megközelítést igényel

A 6G sokkal holisztikusabb megközelítést igényel majd, mint az 5G a jövő kommunikációs szükségleteinek a feltárásában, ami magában foglalja a jövő társadalmainak fejlődési trendjeit, igényeit és kihívásait, elkerülve a tisztán kereskedelmi alapú rendszer definíciókat –áll a tanulmányban.

A 6G átalakítja a mobilszolgáltatói világot is, a jelenleg domináló hagyományos infrastruktúra alapú (MNO)operátor világot felváltják a piaci változásokhoz igazodó új ökoszisztémák.

Az új generációs mobil technológiák az adatalapú gazdaság felé mozdítják a világot, ahol minden korábbinál nagyobb figyelmet kell majd fordítani az adatvagyon kezelésére, tárolására, és az adattulajdonlás egyéb kényes kérdéseire is.

A tudósok szerint 2025-ben az 5G-képességek bevezetéséből származó haszon már évi 113,1 milliárd eurót érhet el négy kulcsfontosságú ágazatban, amelyek az 5G-kapcsolat első használói lesznek: ezek az autóipar, egészségügy, közlekedés és energia.

A technológiára fordítandó várhatóan 56,6 milliárd eurós beruházások pedig mintegy 2,3 millió új munkahelyet teremtenek Európában. A haszon 63 százaléka, vagyis 71,3 milliárd euró a vállalkozások számára, 37 százaléka pedig a fogyasztók és a társadalom számára lesz elérhető – emeli ki a 6G jövő első fehér könyve.