A hazai magánegészségügyi szolgáltató a magyar-osztrák XUND egészségdigitalizációs startuppal közösen fejlesztette ki a megoldást, amely az online tünetelemzéstől az időpontfoglalásig viszi végig a bajára gyógyírt kereső pácienst.

Doktor 24

A mesterséges intelligenciát(AI) használó virtuális asszisztens egy platformon képes a tüneteket elemezni és a konkrét megbetegedések gyanúját ellenőrizni. A páciensek otthonról és önállóan tájékozódhatnak a tüneteik jellegéről, a legvalószínűbb diagnózisról, és a betegség kezeléséhez értő szakterületetről, ahova egyből időpontot is foglalhatnak.

Az orvostechnikai eszközként bejegyzett tünet- és betegségelemző rendszer az orvosi konzultációhoz hasonlóan egyszerű kérdéseket tesz fel a betegeknek a tüneteikről, hogy azonosítsa a lehetséges okokat.

Majd a rendszer a kezdeti útmutatás után elnavigálja a pácienst a konkrét “megoldási” útvonalakra. A betegségellenőrző funkció mindeközben segít felmérni egy adott betegség valószínűségének esélyét.

Mindkét folyamat végén a páciensek elemzést kapnak az állapotukról és a valószínűsíthető okokról is.

“Az egészségügyi asszisztens azoknak a leghasznosabb, akik kezdeti tüneteket tapasztalnak és útmutatásra van szükségük, hogy mi okozhatja problémáikat, és hol találhatnak segítséget rá. Olyan betegeknek is segíthet, akiknek már van hipotézisük egy lehetséges betegségről, vagy már orvosnál is jártak, de másodvéleményt szeretnének” – foglalta össze a modell működését Petrovics Tamás, a XUND társalapítója és ügyvezetője.

Hozzátette: az általuk fejlesztett modellek több millió orvosi publikációt képesek elemezni, hogy összefüggéseket találjanak a tünetek és a megbetegedések között. A fejlesztésről kiadott közlemény szerint mindezt az OpenAI által fejlesztett GPT-4-nél 70 százalékkal nagyobb pontossággal végzik.

“Azt láttuk, hogy sok ember tanácstalan, hogy a tünetei alapján melyik orvosi szakterülethez forduljon. Ezt a hiányt próbálja a Doktor24 pótolni ezzel a megoldással. Bízunk benne, hogy egy éven belül akár havi ezres nagyságrendre is nőhet azon betegek száma, akiknek ily módon segítséget tudunk nyújtani” – emelte ki Lancz Róbert, a Doktor24 vezérigazgatója.

Megjegyezte még, hogy a jövőben szeretnék a technológiát az orvosok munkafolyamataiba is beépíteni, oly módon hogy a tünetelemző végezné el a pácienseknél az előzetes diagnózist.