Balabit, Ustream, Banzai Cloud, a hazai startup világ neves cégeit nemzetközileg is ismertté tevő egykori vezetők új, adatbiztonsági profilú startupot építenek. A globális piaci potenciál ígéretes, sikeres volt a tőkegyűjtési akció, az éles indulás jövő tavasszal várható.

Axoflow csapat
A képen balról jobbra: Scheidler Balázs CEO, Guba Sándor CTO, Neil Boyd VP of Sales, Hernádi Ferenc szolgáltatásokért felelős vezető

Az ötlet Scheidler Balázs (ex-Balabit) ügyvezetőtől származott, társalapítókként hozzá csatlakozott Guba Sándor (ex-Ustream, ex-Banzai Cloud) technológiai vezető, Hernádi Ferenc (ex-Ustream, ex-Banzai Cloud) szolgáltatásokért felelős vezető, valamint Neil Boyd (ex-Balabit, ex-One Identity), aki az amerikai piaci értékesítést és marketinget vitte a korábbi cégekben, most is ezért lesz felelős az új cégben.

A jelenleg 17 fős vállalkozás folyamatosan bővül, a fejlesztőközpont Budapesten marad, de az amerikai szál létfontosságú a cég jövendő életében, hiszen a startup termékeinek és szolgáltatásainak a felvevőpiaca egyelőre kizárólag Észak-Amerika lesz és azon belül is a nagyvállalatok.

Magát a céget is az USA-ban jegyezték be, a fejlesztést végző magyarországi Axoflow, annak a leányvállalataként működik.

A bemutatkozó sajtóeseményen kérdésünkre Scheidler Balázs elmondta, hogy az amerikai piacon számukra biztos pont a Balabit, majd az őt felvásároló One Identity időkből ismert társalapító Neil Boyd. Azt is megtudtuk, hogy a szolgáltatásalapú és egyelőre a partner nélküli direkt értékesítésre alapoznak.

Új és ígéretes növekedésű piacot céloznak meg

Az Axoflow a jövő IT infrastuktúráira tervezett, felhő alapú naplózási megoldás fejlesztésére alakult vállalkozás. A társaság egy alakulóban lévő piaci szegmens, az observability/telemetry pipeline réspiacot kívánja meghódítani, ahol alapjaiban formálja át az IT és informatikai biztonsági naplózás hagyományos megközelítését a felhő alapú naplózás optimalizálásával.

A piacon, amibe beszállt az Axoflow 2026-ra 400% növekedési prognózissal számolnak a piackutatók. Ezen a piacon lépett azóta egy nagyot a Cisco is, amely 28 milliárd dollárt ajánlott a hasonló profilú Splunkért.

Az évente 28%-kal növekvő digitális adatmennyiség éves szinten 25%-kal növeli meg a vállalatok költségeit, ami ebben a formában fenntarthatatlan. A 9 hónapja alapított magyar startup technológiája olyan áttörést hozhat a vállalatoknak, amely akár 90%-kal csökkenti az adatgyűjtés és -tárolás költségeit, és további 50%-kal az adatelemzést. Egy közepes méretű amerikai nagyvállalat esetén ez több 10 millió dollárról 1-2 millió dollárra mérsékelheti a költségeket.

“Az a tapasztalatunk, hogy elértük azt a pontot, ahol káoszba fordult a vállalatok adatgyűjtési, – tárolási és -elemzési rutinja. Azzal szembesülünk, hogy az évekkel ezelőtt még beváltnak számító IT architektúrák ma már pazarló módon megtervezett infrastruktúrák, ahol a rendszer hiányosságai miatt már a hozzáértők sem tudják megmondani, mikor, hol, és miért keletkezik egy adat, mihez kezdhetnek vele.

A szigorú iparági és compliance szabályozások miatt azonban a vállalatok rettegnek az adatvesztéstől, ezért bármi áron továbbszállítják és tárolják ezeket az adathalmazokat” – sorolta Scheidler Balázs, az Axoflow társalapítója és ügyvezetője.

Úgy látja, kevés olyan cég van ma még, amely az adatok előszűrésével, -strukturálásával foglalkozik, és nincs elemző (SIEM) megoldása sem, ami azért fontos, mert minél több adatot elemez, annál több licenszdíjat számlázhat.

Maradnak a nyílt platformoknál

Az Axoflow-alapítók több nyílt forráskódú projektet indítottak már el, ezeknek máig az egyik legaktívabb közreműködői, és új cégükben a technológia felhasználói is. Ilyen például a syslog-ng, amely a nagyvállalati naplózás de-facto szabványává vált világszerte az elmúlt két évtizedben, és a Logging Operator, amelyet beválasztottak a Cloud Native Computing Foundation (CNCF) Sandbox projektjei közé, amely a Linux Foundation támogatását is élvezi.

A CNCF inkubációja globális láthatóságot és közösségi támogatást nyújt az ígéretes korai vagy kísérleti fázisban lévő projektek számára – mint az történt például a Kubernetes esetében is.

(A Kubernetes egy nyílt forráskódú szoftver, amellyel automatizálható az alkalmazások telepítése, skálázása és menedzselése. Eredetileg a Google mérnökei kezdték el a fejlesztését, jelenleg a CNCF gondozza.)

Ahhoz, hogy az ötletből bevételtermelő vállalkozás legyen

A tavaly decemberben alakult társaság eddig 3,6 millió dollárnyi tőkét gyűjtött. Legutóbb 2023. júniusában zárult le egy 2,5 millió dolláros előmagvető kör (Credo Ventures, 500 Emerging Europe, Notion és Jared Schreiber angyalbefektető).

A 10 millió forintos alaptőke mellé az alapítóktól és dolgozói részvénycsomagokból 700 ezer dollár gyűlt össze, ami kiegészült újabb 400 ezer dollár angyalbefektetéssel (Györkő Zoltán Balabit társalapító; Wagner Endre Balabit társalapító; Szakál László Balabit, Starschema, Finshape; Travis McPeak Start-up befektető, biztonsági szakértő; Biás Csongor Startup Hungary).

A termékfejlesztésben is nagy előrelépés történt, két potenciális amerikai ügyfélnél indítottak zárt bétatesztet, köszönhetően a syslog-ng-s múltnak.

Az éles indulást jövő tavaszra tervezik, 2024 végéig pedig már bevétellel is bizonyítaniuk kell a befektetők felé a vállalkozásban rejlő potenciált, mielőtt jön a következő befektetési kör.