Az 5G technológiára épülő autóipari megoldások tesztelésében működik együtt a Vodafone Magyarország és a magyarországi Robert Bosch Kft.

5G hálózat és az autóipar

Az októberben induló, 8 hónapon át tartó kísérleti projekthez a Vodafone biztosítja az 5G privát hálózatot a Bosch Gyömrői úti telephelyén, a begyűjtött telemetrikai adatok pedig a jövőben megreformálhatják az autóipari validációs teszteket.

A Bosch csoport egyik legjelentősebb európai autóipari fejlesztési központja Budapesten van, a tavaly átadott, kilencvenezer négyzetméteres Bosch Budapest Innovációs Kampuszon.

Itt folyik majd a kísérleti projekt, amelynek során a Bosch és Vodafone mérnökei megvizsgálják, hogyan tudná támogatni az 5G hálózat a jármű-, valamint a vezetéstámogató rendszerek fejlesztését.

A tízezer négyzetméternyi műszeres járműverifikációs felületen a legkülönbözőbb útfelületeken, többféle szimulációs helyzetben végzik el a vizsgálatokat. A projekten dolgozó mérnökök részben és teljesen önvezető járművekkel kapcsolatos fejlesztéseken dolgoznak majd a telemetrikai adatokat gyűjtése mellett.

A Vodafone Magyarország a magánhálózaton felépítésén és üzemeltetésén túl mérnöki konzultációt is nyújt a kísérleti megoldások integrálásához és finomhangolásához.

„5G priváthálózatunk korábban már élesben bizonyított a logisztika és a gyártás területén, illetve több tesztprojektben vettünk részt az autóipar területén is. A most bejelentett együttműködés keretében az autóipar egy újabb szegmensében kamatoztathatjuk az újgenerációs internet kínálta lehetőségeket” – mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese.

Négy éve, a hazai szolgáltatók közül elsőként a Vodafone Magyarország indította el az ország első, mindenki számára elérhető kereskedelmi 5G hálózatát – az újgenerációs hálózat képességét ekkor egy távvezérlésű autó segítségével demonstrálták.

Ezt követően, szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt újabb 5G alapú autóipari projektet mutatott be a Vodafone és a Budapesti Műszaki Egyetem: az együttműködés során egy olyan technológiai megoldást fejlesztettek, melynek segítségével lehetőség nyílt 5G privát hálózaton keresztül valós időben versenyautót vezetni.

Az 5G hálózat a nagyobb kapacitásnak, megnövelt gyorsaságnak és az alacsony válaszidőnek köszönhetően alkalmas az autók folyamatos diagnosztikai adatainak gyűjtésére és továbbítására, az autók közötti információcserére.

Ezen felül biztosítja a stabil és alacsony válasz idejű vezeték nélküli adatkapcsolatokat, ezzel támogatva az autonóm vezetést, vagy akár az okos városok úthálózatainak áteresztőképességének növelését. Az 5G megbízható csatornát létesít a különböző, mozgásban lévő végpontok között, ezáltal lehetőséget nyújtva a távvezérlésű technológiák működtetésére.