A technológia- és a formaváltás egyaránt kellett hozzá, hogy az okostelefon-gyártók ismét bizakodva nézzenek a jövőbe. Az 5G terjedése és a rugalmasan alakítható kijelzők megint elhozhatják a konjunktúrát a készülékek piacára.

5G technológia

Az idei második félévben már annak is örülhetnek a gyártók, hogy az okostelefon-piac stagnálás közeli (-0,4%) állapotba jut, 2020-tól pedig már 1,6 százalékos bővülést valószínűsít az IDC. A nemzetközi piackutató 2019. egészére viszont még 2,2 százalékos csökkenést jelez.

A politika mélyen beleszól a piac alakulásába

Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a piaci fejlemények alakulásába mostanában nemcsak a fogyasztói igények, hanem a kereskedelempolitika is keményen beleszól. Gondoljunk csak a kínai-amerikai kereskedelmi háborúra, amelyben az egyik legérintettebb cég a Huawei. A távol-keleti márka már a világ második legnagyobb okostelefongyártója, nemrégiben cserélt helyet a termékkategóriát feltaláló amerikai Apple-lel.

Mindeközben az okostelefont használók sem váltanak már olyan sűrűn készüléket, egyfelől anyagi okok miatt, másfelől pedig azért nem, mert ha azokban nem igazán találnak figyelemfelkeltő technológiai újdonságot, akkor elmarad a késztetés.

Hajtogatós telefonAz utóbbi időben azonban technológiailag is rákapcsoltak a gyártók, jönnek a mesterséges intelligenciával megtámogatott modellek, az 5G-s telefonok és a „formabontó” fejlesztések, a hajlítható, feltekerhető, hajtogatható kijelzőjű eszközök.

Utóbbiakban már túl is jutottunk a kezdeti gyerekbetegségeken. Az „origami” telefonjával világelsőként februárban debütáló Samsung Galaxy Foldja akkor nem váltotta be a fogyasztói várakozásokat, a hajlítható kijelző élesben hamar megadta magát. A koreai gyártónak mostanra sikerült kiküszöbölnie a csorbát, a megújult készüléket a berlini IFA-ra hozta el.

A Huawei óvatosabb volt, a barcelonai mobil világkonferencián bemutatott modelljének kereskedelmi forgalmazását – tanulva az előzményekből – a további finomításokig inkább elhalasztotta. Hírek szerint a kínai gyártó a jövő hónapban dobja piacra a Mate X-et.

A hajtogatható készülékek növekedési rátája évi 72 százalék is lehet

Az ABI Research technológiai tanácsadó cég egyik legfrissebb elemzése szerint a hajtogatható kijelzőjű készülékek intenzívebb megjelenése 2020-ban várható. Az első teljes évben 8 millió kerülhet belőlük a világpiacra, az idei csonka évben 1,8 millió darabbal számolnak.

A növekedés és az érdeklődés dinamikáját mutatja, hogy 2028-ban viszont már 240 millió ilyen tulajdonságokkal felruházott készülék találhat gazdára. Ez nem kevesebbet, mint évi átlagos 72 százalékos növekedést jelent. Kezdetben várhatóan a magas árak késleltetik a gyorsabb felfutást.

Miközben a világgazdaságot az általános bizonytalanság jellemzi, megspékelve a folyamatos kereskedelmi háborús fenyegetettséggel, más oldalról is felcsillan némi reménysugár, amit az 5G technológia hoz el a készülékpiacra.

A hálózatok már jó néhány országban elindultak, világszerte húsz ország harmincöt szolgáltatója kapcsolta már fel az 5G-t. Az igazi felfutás azonban inkább 2020-tól várható. Az IDC várakozásai szerint az 5G készülékek jövőre a teljes újonnan eladott okostelefonok piacának a 8,9 százalékát teszik majd ki, ami nagyjából 123,5 millió eszközt jelent majd. Három évvel később pedig az arányuk már meghaladhatja a 28 százalékot.

Mindezek mellett az elemzők nem úgy gondolnak az 5G-re, mint az okostelefonok megmentőjére, a technológiát inkább a mobil korszak kritikus fejlődési pontjának tekintik. Teljesen más most a piac, mint a 4G-s generációváltásnál volt. A legnagyobb különbség a penetráció szintje különösen Kínában, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában.

Smartphone előrejelzés

A meghatározó platform az Android marad

Nézzük, hogy alakul az egyes platformok népszerűsége. A legelterjedtebbek továbbra is az Android készülékek lesznek, részesedésük a tavalyi 85,1 százalékról év végére 87 százalékra nő, főként az 5G-s modellek „tömegesebb” megjelenése miatt. A következő öt évben évi 1,7 százalékkal bővül az androidos telefonok szállítása, 2023-ban 1,3 milliárd kerül belőlük a piacra. Az átlagárak idén 3,2 százalékkal 263 dollárra nőnek, főként a második félévben megjelenő új készülékek árnyomása miatt.

Noha még nem tudni mekkora sikert hoz az Apple-nek a héten bemutatott új iPhone 11-es széria, az idén az elemzők jelentős közel 15 százalékos visszaeséssel számolnak az iOS platformon. Az almalogójú cég ezévi szállításai nem érik el a 178 millió darabot. Az Apple 5G-s telefonjára pedig legalább egy évet még várnia kell a márka híveinek, igaz ettől majd megint növekedést várhat a gyártó.

5G technológia