Az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában, ezentúl felgyorsítható az elkészült járművek tesztelése. Mindennek a hátterében a létesítmény területén működő 5G privát hálózat áll, amelyen keresztül már a gyártás folyamán kinyerhetők az ehhez szükséges adatok.

Audi Hungaria
Forrás: Audi Hungaria

A gyors adatátviteli technológiával lényegében azonnal végrehajtható a kész gépkocsik kötelező ellenőrzése, a nagyon alacsony késleltetéssel működő újgenerációs hálózat használatával. A most zárult projekt azt is bebizonyította, hogy az 5G a kifejezetten vezetékes hálózati működésre tervezett autóipari előírásoknak is képes megfelelni. (Az Audinál eddig a tesztelésre wi-fi-t és vezetékes technológiát használtak vegyesen.)

Még idén májusban jelentette be az Audi Hungaria a régióban elsőként kiépült privát 5G hálózatot, amely a cég belső tesztpályáján próbaútra érkező „frissen gyártott” autókat kapcsolja össze a termelési és minőségbiztosítási rendszerekkel. A technológia lehetőséget ad a távoli vizsgálatok elvégzésére is.

A rendszer gyorsan kiszűri a gyártásból eredő meghibásodásokat

A jövő autói maguk csatlakoznak majd az 5G hálózathoz, a járműbe integrált 5G csatlakozási felületen keresztül. A jelen autói számára viszont az 5G hálózat eléréséhez egy járműre csatlakoztatható speciális egységre volt szükség, amit közösen fejlesztettek ki a győri Széchenyi István Egyetem szakembereivel.

Az új technológia könnyedén integrálható a jelenlegi IT infrastruktúrába, és általa a jelenleg helyhez kötött vizsgálatok a vállalat bármely pontján lefuttathatóak lesznek.

Az utóbbi tíz évben lezajlott, a digitalizációt célzó fejlesztések eredményeként a járművek szinte összes működési paraméterét ma már elektronika vezérli. A Telekom és a T-Systems által az Audinál kiépített és működtetett 5G Campus hálózaton folyó adatátvitel lehetőséget nyújt arra, hogy már a gyártás utolsó fázisában lehessen ellenőrizni az elkészült gépkocsik elektronikai rendszereit.

A kísérleti projekt során a járművek működése közben keletkezett adatokat 5G-n továbbították az információt feldolgozó központi számítógépekre. Az ily módon végrehajtott tesztekkel könnyebben és gyorsabban lehet kiszűrni a gyártásból eredő esetleges meghibásodásokat is.

 

„A pilotprojekt egyik célja az volt, hogy a korábban használt wifi-kapcsolatot a Magyar Telekom által biztosított 5G Campus hálózattal váltsuk ki. Így már menet közben, a tesztpályán lehetőséget adott az adatok kinyerésére, míg a korábbi rendszerrel csak egy fix parkolóhelyen, vezetékek segítségével lehetett csatlakoztatni az autót az adatokat feldolgozó rendszerhez. A beépített szenzorhálózat segítségével a kötelező minőségi tesztelés nagymértékben gyorsítható és egyszerűsíthető” – nyilatkozta Sipos Tamás, a T-Systems Connectivity and Telco Services vezetője.

„A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja pilotprojektjeivel arra törekszik, hogy a tudományos eredmények minél hamarabb felhasználhatók legyenek a gazdaság számos területén. Ezért is örültünk annak, hogy az Audi Hungaria Zrt. ellenőrzési folyamatát tesztelhettük. Óriási gyártási rugalmasságot ad a kezünkbe, hogy az 5G kapcsolat segítségével a korábbinál jóval nagyobb területen, ráadásul már menet közben ki tudjuk nyerni az autók diagnosztikai adatait” – mondta Drotár István, a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának vezetője.