Az 5G technológia a tíz legfontosabb gazdasági ágban a következő tíz évben legalább 1500 milliárd dollárnak megfelelő árbevételt generál az infokommunikációs(ICT) szektorban. Ennek közel a felét az 5G hálózatokat üzemeltető szolgáltatók szerezhetik meg – derül ki egy friss tanulmányból.

Az 5G szolgáltatók az egészségügyből profitálhatnak a legtöbbet

5G üzleti iránytű címmel jelentette meg legújabb jelentését a távközlési berendezések fejlesztésében és gyártásában meghatározó Ericsson. Ennek egyik legfontosabb megállapítása, hogy a mobilhálózatok lakossági felhasználóihoz kapcsolódó bevételei a 2030-ig tartó időszakban alapvetően stagnálnak, éves szinten nem érik el az egy százalékos növekedést sem.

Az ipari digitalizáció kétszámjegyű bevétel növekedést generál

Ezzel szemben az 5G és a digitalizáció üzleti szintű felhasználása ugrásszerű, évente közel 12 százalékos bevétel növekedést hozhat a következő évtized során. Az ICT szektorban ennek nyomán keletkező 1,5 ezermilliárd dollárnyi bevétel 47 százaléka, mintegy 700 milliárd dollár jelentkezik majd a szolgáltatóknál, feltéve, ha kellően ügyesen élnek a technológiából adódó lehetőségekkel .

Az 5G szabvány elterjedése ugyanis számos egészen új lehetőséget tartogat a nagyobb sávszélesség, a rendkívül alacsony válaszidő és a nagyságrendekkel több eszköz egyidejű kiszolgálása révén. A tanulmány megjegyzi, hogy az ICT szektornak magából a teljes ipari digitalizációból származó bevételi lehetősége a következő évtized végéig elérheti akár a 3,8 ezermilliárd dollárt is.

Az elemzői várakozások szerint a távközlési B2B szolgáltatásai terén akár 35 százalékos is lehet a bevétel növekedés a tíz legjelentősebb iparágban. A tanulmány ide sorolja a gyártóipart, az energiatermelést és a közműveket, a közbiztonságot, az egészségügyet, a közlekedést, a médiát, az autóipart, a pénzügyet, a kereskedelmet és a mezőgazdaságot.

Iparági szinten jelentősek az eltérések

Mivel az 5G hálózatok a vártnál gyorsabban épülnek ki, az operátoroknak már most be kell azonosítaniuk a számukra legfontosabbnak ítélt területeket a jövő fejlesztései és növekedése szempontjából. A hálózatok építése a vártnál gyorsabban, a felhasználási területek felkutatása viszont a vártnál lassabban megy végbe. A legtöbb olyan piacon, ahol már elindult az 5G technológia a fókusz ma még inkább a konzumer piacra irányul.

A számításba vett üzleti területek közül az egészségügy piaca a legnagyobb potenciál a szolgáltatók számára, a gyártóipar, az energetika és a közművek, valamint az autóipar csak utána következik.

Az egészségügy adja a 700 milliárd dolláros operátori piaci lehetőségek 21 százalékát, ott a növekedési ráta eléri a 75%-ot, a gyártóiparé 19%, 76 százalékos bővüléssel, az energetika és a közművek részesedése 12 %, a bennük rejlő növekedési potenciál pedig 67 %.

Utóbbiakéhoz közeli az autóiparé, amely a jövendő szolgáltatói bevételek 12 százalékát adja, a növekedési rátája pedig 71 %-os. Ezzel szemben alig 2 százalék ered majd a mezőgazdaságból, 4 százalék a kereskedelemből.

Régiónkban is dollártízmilliárdokban mérhetőek a lehetőségek

Ami az operátori bevételek földrajzi megoszlását illeti, nem meglepő módon az észak-amerikai szolgáltatók profitálnak belőle a legtöbbet, viszik a teljes összeg több mint a negyedét, 183 milliárd dollárt. Második helyen állnak az északkelet-ázsiaiak 178 milliárddal, Nyugat-Európa operátori szegmense fért fel még a dobogóra a maga 161 milliárd dollárnyira becsült bevételi potenciáljával.

A közép-kelet-európai szolgáltatók 2030-ig becsült 5G-ből származó bevételi többlete sem lebecsülendő nagyság 33 milliárd dollár, alig valamivel kevesebb, mint a közel-keleti térségben működőké.

A tanulmányt készítő Ericsson a mai napig világszerte 76 kereskedelmi 5G megállapodást kötött, és ebből már 23 élő rendszert működtet a mobilszolgáltatókkal közösen. Az átalakulásban meghatározó szerep jut az Ericsson budapesti k+f Központjában dolgozó magyar mérnököknek is.

Mint ismert a svéd technológiai nagyvállalat Magyarországon hozta létre az egyik legjelentősebb infokommunikációs és kutatás-fejlesztési központját, ahol a szakemberek az 5G mellett a gépi tanulá(ML)s, a mesterséges intelligencia AI, az IoT, a biztonsági és a felhő területeken dolgoznak. A budapesti Ericsson Házban működik a cég innovációs műhelye, az Ericsson Garázs is.

Az Ericsson Magyarország a legutóbbi innovációs rendezvényén már olyan alkalmazásokat mutatott be, amelyek megvalósulását az 5G hálózatok teszik lehetővé. Ezek köre a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható eszközöktől a még csak tervezőasztalon vagy már fejlesztési szakaszban lévő lehetőségekig terjed.

A rendezvény demóin látható volt, hogyan hoz létre az 5G egy minden eddiginél intelligensebb „dolgok internete” (Internet of Things, IoT) ökoszisztémát, hogyan használhatja ki a hálózat a felhő sokoldalú alkalmazásait, és hogyan járul hozzá további a mesterséges intelligencia, az automatizáció vagy az adatelemzés fejlődéséhez. Demonstrálták azt is, hogy milyen könnyű és gyors a felhőben futtatott számítógépes játékok elérése és irányítása 5G-n keresztül. Ezt a jelenlegi 4G/ LTE késleltetése nem teszi ilyen szinten lehetővé.