Brüsszelben bejelentették az új Európai Innovációs Tanács (EIC) Alapjából elsőként részesülő startupokat és kkv-kat. A 42 vállalkozás együttvéve mintegy 178 millió euró összegű közvetlen tőkefinanszírozásban részesül az áttörést hozó innovációi révén.

Startupok amelyekbe az uniós alap fektet

„Európa számos innovatív, tehetséges induló vállalkozással rendelkezik, de ezek a vállalkozások túl gyakran kis méretűek maradnak vagy máshová költöznek. Ez az új finanszírozási forma – a támogatások és a tőke ötvözése – az Európai Innovációs Tanács által rendelkezésre bocsátott egyedülálló eszköz. Áthidalja a rendkívül innovatív vállalkozások finanszírozási hiányát, további magánberuházásokat szabadít fel, és ezáltal lehetővé teszi, hogy növekedjenek Európában ” – nyilatkozta Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos.

A befektetés kiegészíti a korábban megítélt vissza nem térítendő támogatást

A kedvezményezettenként 500 ezer eurótól 15 millió eurós összegig terjedő tőkebefektetések kiegészítik a vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtott finanszírozást. Utóbbit az EIC Akcelerátor kísérleti program keretében már biztosítottak a vállalkozások gyorsabb növekedéséhez.

Ez az első alkalom, hogy az Európai Bizottság induló vállalkozásokat megcélzó vissza nem térítendő támogatással ötvözött sajáttőke-befektetéseket hajt végre, amelyek esetében a tulajdonosi részesedés várhatóan 10- 25% közötti mértékű lesz.

Az Akcelerátor program keretében 2019 decembere óta már 293 vállalatot választottak ki a több mint 563 millió euró összegű finanszírozásra. Ezek közül 159 vállalkozás az EIC Alap új tőkebefektetéseiből is részesülhet.

Francia egészségügyi megoldás kapja az első befektetést

Az e heti bejelentésben szereplő 42 vállalat az első olyan csoport, amely sikeresen teljesítette az értékelési és átvilágítási eljárást. A másik 117 vállalat esetében még folyamatban vannak a megfelelő eljárások, és azok lezárultát követően részesülhetnek majd a befektetésekből, és hozzák nyilvánosságra a nevüket.

Az első uniós vállalat, amelybe az EIC Alap közvetlenül befektet a francia CoWave, amely az életveszélyes szívelégtelenségben szenvedő betegek számára kifejlesztett megoldásért kapta meg a lehetőséget.

Az EIC Alap 15 millió euró összegű hozzájárulása további befektetőket mozgósított a francia kkv támogatására, ami a CorWave induló finanszírozásának negyedik szakaszában 35 millió EUR összegű beruházást eredményezett.

Ez a jelentős tőkeösszeg lehetővé teszi a CorWave számára, hogy sikeresen piacra vigye és továbbfejlessze innovatív orvosi megoldását, a „bal kamrai keringéstámogató eszközt” (LVAD). Ez jelentős javulást hoz az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedők életében azáltal, hogy a felére csökkenti a súlyos komplikációk kialakulását, és az ismételt kórházi kezelés szükségességének esélyét, miközben jelentősen javítja életminőségüket. Az uniós szakértők szerint a CorWave növekedési potenciálja minőségi munkahelyeket is eredményez majd az EU-ban.

A további „díjazottak”

A többi céggel kötött beruházási megállapodások véglegesítése is folyamatban van, kihirdetésük hamarosan várható. A beruházások első köre által érintett további vállalkozások között van a holland Hiber nemzetközi műholdas és távközlési cég, amely globális és megfizethető kapcsolatot biztosít a dolgok internetéhez.

Napenergia „meghajtású” repülőgépekkel foglalkozik egy másik francia vállalkozás. Az XSUN jelenleg energiafüggetlen drónokat tervez, amelyek képesek lesznek emberi beavatkozás nélkül is működni.

Írországi cég a GEOWOX LIMITED, amely automatizált ingatlanértékeléseket végez, magas színvonalú nyílt hozzáférésű adatokat és gépi tanulási modelleket alkalmaz.

Az EPI-ENDO PHARMACEUTICALS EHF pedig egy olyan izlandi gyógyszeripari vállalat, amely a krónikus légzőszervi betegségek kezeléséhez saját gyógyszerportfólió kifejlesztésén munkálkodik.

A befektetési célpontok kiválasztását az EIC Alap beruházási bizottságában lefolytatott, külső szakemberek és befektetők által felügyelt átvilágítási folyamat, valamint az EIC Alap Igazgatótanácsának végső határozata előzi meg.

Az uniós kockázatitőke-piac még alulteljesít

A 2020 júniusában létrehozott Európai Innovációs Tanács (EIC) Alapja az Európai Bizottság kezdeményezése, amelynek célja, hogy az induló vállalkozások és a kkv-k tőkéjébe való közvetlen sajáttőke- és kvázi sajáttőke-befektetéseket hajtson végre.

Az alap célja, hogy áthidalja azt a kritikus finanszírozási hiányt, amellyel az innovatív vállalkozásoknak szembe kell nézniük, amikor technológiáikat piacra viszik. Az alap ebben a kezdeti szakaszban segít áthidalni a finanszírozási hiányt, miután az uniós kockázatitőke-piac még mindig alulteljesít a globális kockázatitőke-piachoz képest.

Fő célja nem a beruházások megtérülésének maximalizálása, hanem, hogy az áttörést jelentő technológiákat fejlesztő vállalatok növekedését türelmes tőkebefektetőként támogassa. Szerepe ma még fontosabb lehet, mivel a koronavírus okozta válság igen erős hatást gyakorolt számos uniós kkv-ra, köztük számos innovatív induló vállalkozásra.