Európa jobban védi a fogyasztóit, mint az USA, vagy Kína, de a digitális fejlődésben hozzájuk képest lemaradásban van a kontinens. Ezt állapította meg egy friss közvéleménykutatás.

A berlini Vodafone Intézet 10 európai uniós tagállamra kiterjedő közvéleménykutatása szerint az európai emberek határozottan úgy gondolják, hogy az EU előremozdítója a digitális fejlődésnek, mind nemzetközi, mind helyi szinten. Pozitívnak ítélik meg a technológia szerepét a társadalmi kihívások megoldásában, és a klímaváltozást tekintik a messze legégetőbb problémának.

A magyarok és a lengyelek a legpozitívabbak a témában

A felmérést a ‘Digitising Europe Pulse’ negyedéves felméréssorozat első részeként tették közzé,10 európai uniós tagállamban: Csehországban, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban és az azóta az unióból már távozott Egyesült Királyságban. (A teljes tanulmány itt található.)

Legnagyobb arányban(75%) Magyarország és Lengyelország lakosai gondolják úgy, hogy az uniós tagság az ország digitális fejlődését is szolgálja, a csehek viszont szkeptikusabbak, ott ez az arány 55%.

A szakpolitikai kérdések közül a klímaváltozás emelkedik ki általánosságban a legégetőbb témakörként (46%). Az európai lakosság a technológiát tekinti egy egész sor társadalmi probléma –a betegségek elleni küzdelem (87%), az adatbiztonság javítása (86%), a gazdasági növekedés fenntartása (84%) és a pénzügyi stabilitás (82%) –, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem (79%) egyik fő eszközének.

Tisztában vagyunk a digitális szakpolitikák többségével

A digitális szakpolitikák ismerete ugyancsak viszonylag magas szinten áll az európai lakosság körében, beleértve az adatvédelmi törvényt (GDPR – 84%), a fogyasztóvédelmet (77%), valamint a globális technológiai cégekre kivetett versenyjogi és adatvédelmi bírságokat (58%).

Ezzel szemben kevésbé ismertek az egyéb szakpolitikai kezdeményezések, mint az egységes digitális piac (38%) vagy a digitális oktatási terv (28%).

Az Egyesült Államokhoz, illetve Kínához képest az európaiak kevésbé gondolják, hogy az EU vezető szerepet játszik a digitális átalakulás. Alig egyhatoduk véli úgy, hogy az Európai Unió a digitális innováció motorja, és csak egyharmaduk gondolja, hogy az Európai Unió globálisan is jó helyzetben van a digitális gazdaság és a mesterséges intelligencia kérdésében.

Ezzel szemben az európaiak mintegy fele szerint egy rendkívül fontos kérdésben, a fogyasztók védelmében az Európai Unió jobb helyzetben van, mint az Egyesült Államok vagy Kína.