A Vezető Informatikusok Szövetsége(VISZ) idén is díjazta a különböző területeken dolgozó informatikai menedzsereket.

Az informatikai szakma idei VISZ díjazottjai
A képen balról: Heiszmann Gábor, Regőczi Balázs, Nagy Ádám

A VISZ három kategóriában díjazza az informatikai vezetőket. A 2002-ben alapított az Év Informatikai Vezetője díjra cégek, szakmai szervezetek és magánemberek egyaránt ajánlhatnak jelölteket.

A hagyományos CIO pozícióban dolgozók mellett például a technológiai fejlesztésért felelős vezetőket (CTO), innovációs vezetőket (CINO), digitalizációért felelős vezetőket (CDO), vállalati adatvagyon hasznosításáért felelős vezetőket (CDO), fejlesztési vezetőket (CRO), de akár operatív vezetőket (COO) is jelölhetnek, ha azok egyben az informatika irányításáért is felelnek.

Ugyanezen körből pályázhattak a Braun Péter-díjra is. A VISZ történetének egyik legmeghatározóbb elnökének emlékét őrző díjat 2016 óta ítélik oda egy kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó, de még 35 évnél fiatalabb informatikai vezetőnek.

A VISZ célzottan informatikai biztonsági vezetőknek is meghirdette a pályázatot az ISACA-val együttműködésben. Ennek feltételei megegyeznek az Év Informatikai Vezetője és a Braun Péter-díj pályázatéval.

Az év informatikai vezetője: Heiszmann Gábor

A szakmai zsűri javaslata alapján az Év Informatikai Vezetője díjat idén Heiszmann Gábor, az Uniqa Biztosító informatikai vezetője (a képen jobbra) kapta. A zsűri értékelése szerint az iparágon túl is példaértékű az a szakmai munka, amely Heiszmann Gábor irányításával folyik a biztosítónál.

A szakember fontosnak tartja, hogy az informatika innovációs kezdeményező is legyen a szervezeten belül. Ennek eredménye, hogy a biztosítónál az informatika az üzleti oldallal egyanrangú szereplője az éves üzleti stratégiai tervezésnek, illetve számos pilot megoldás esetében is kezdeményezőként lép fel. Az Uniqa transzformációs „core” csapatának az informatikai vezetés is szerves része.

Heiszmann Gábor 2020 ősze óta irányítja az Uniqa Biztosító informatikáját. Pályáját a GE-nél kezdte, később dolgozott banki környezetben (CIB Bank), az enegiaiparban (MOL) és gyártóipari területen is (LEGO).

Braun Péter-díjas: Regőczi Balázs

Braun Péter-díjat Regőczi Balázs, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Informatikai Alkalmazás Menedzsment osztályának vezetője (a képen balra) kapta. A zsűri szerint a díjazott karrierje jól példázza az IT gazdaságot átható szerepét: azt, hogy fejlett digitális skillek hiányában ma már nem lehet hatékony egyetlen vezető sem, dolgozzon egy adott vállalatnál bármilyen területen.

Ugyanakkor arra is példa, hogy az IT vagy akár egy részterülete hatékony működtetése sem képzelhető el fejlett menedzserképességek nélkül.

Az év CISO-ja: Nagy Ádám

A második alkalommal odaítélt Év CISO-ja díjat, amely a VISZ, valamint az IT-auditorok nemzetközi szervezete, az ISACA magyar tagozata közös kezdeményezése, idén egy banki szakember kapta: Nagy Ádám (a képen középen) több mint egy évtizede dolgozik a K&H Banknál, és hat éve vezeti a bank információbiztonsági főosztályát.

A zsűri példamutatónak ítélte azt a filozófiát, ahogy a szakember a növekvő szabályzói elvárásokhoz viszonyul. Bár pályázatában Nagy Ádám hangsúlyozta: a compliance, valamint az extrém gyorsan változó technikai környezet jelenti az egyik legnagyobb kihívást számára, szerinte a szabályzói törekvéseket konstruktívan kell fogadni, azok ugyanis mindenekelőtt a pénzügyi szektor és ügyfelei biztonságát hivatottak javítani.

Nagy Ádám több mint másfél évtizede dolgozik biztonsági területen. A K&H Bankhoz 2011-ben érkezett, előtte több évig volt a Getronics-nál különböző beosztásokban.