Az IT- szakemberek kevésbé hagyják magukat röghöz kötni, és az átlagosnál nyitottabbak a külföldi munkavállalásra is. A hazai informatikusok közel fele, máshol a világon a kétharmaduk lépné át a határt egy jobb állás reményében.

Boston Consulting Group

Mindez egy nemzetközi és hazai kutatás összesített eredménye, amelyet a Boston Consulting Group (BCG), a The Network HR hálózat és a Profession.hu készített. Magyarországon 12,443 munkavállalót és köztük 673 IT szakembert kérdeztek meg – utóbbiak közül programozókat, applikáció fejlesztőket, mesterséges intelligencia vagy robotika szakértőket.

A digitális szakemberek hamar találnak maguknak új helyet

„A digitális szakemberek megtartása országosan és vállalati szinten is egyre nehezebb. Itthon egy IT szakember átlagosan 2 hét alatt talál új munkát, mindössze négy jelentkezést követően” – emeli ki Kotsis Ádám, a BCG budapesti irodájának vezető szakértője. Hozzáteszi: nagy a verseny, és a toborzás már régen nem elég. A vállalatoknak proaktívan kell képezniük a munkavállalóikat, ha biztosítani szeretnék a stratégiailag fontos készségeket.

A digitális területhez értők közül jóval többen(43%) vállalják fel a külföldi váltást, mint az egyéb területeken dolgozók, ahol ez az arány alig több mint egyharmad. A magyar informatikusok népszerű kivándorlási célpontjai között ott van Ausztria, Németország, ezen belül főként Berlin és München, valamint az USA.

A nemzetközi kutatás szerint az IT szakemberek 80 százaléka egyetemi végzettségű, 68 százalékuk férfi – Magyarországon 75 százalékuk – és mindössze 9 százalékuk található meg a vállalatok felső vezetésében. Némileg talán meglepő módon, az IT szakemberek elsődlegesen nem startupoknál, hanem leginkább nagyvállalatoknál akarnak dolgozni.

A jó szakemberek megtartása legalább akkora kihívás

Magyarországon a jó munkahelyi légkör és a munka-magánélet egyensúlya mellett a fizetés is kiemelten fontos az informatikai területen dolgozóknak. Náluk a fizetés a második legfontosabb szempont, míg az összes munkavállaló esetében ez csak a negyedik helyen áll a fontossági sorrendben.

A fejlett világ más tájain viszont a fizetés már nem elég a jó munkaerő megtartásához, ennél sokkal fontosabb, hogy az adott munkahely törődik-e a szakmai fejlődésükkel is.

“A jó szakemberek számtalan ajánlat közül válogathatnak, így elvárhatják a fizetésekkel kapcsolatos transzparenciát is a hirdetésekben. A mérnök kategóriákban négyötödével többen jelentkeznek azokra az állásajánlatokra, amelyekben feltüntették a várható keresetet is” – mutat rá Tüzes Imre, a Profession.hu szakértője.

Gyakran előfordul, hogy a toborzás már nemcsak egy-egy országon belül zajlik, hanem egyre inkább a nemzetközi munkaerőpiacon. A siker érdekében innovatív megoldásokra és sok adatra van szükség. Ezt már Pierre Antebi, a The Network vezetője hangsúlyozza.