Újabb fontos hazai infokommunikációs cég kerül az intenzív felvásárlási kampányt folytató 4iG Nyrt.-hez. A magyar tulajdonú távközlési szuperholding pozíciót megcélzó társaság következő célpontja az Invitech ICT Services Kft.

Az Invitech is a 4iG-é lesz

Meg lehet az oka a 4iG részvényei körül az utóbbi napokban tapasztalt intenzív figyelemnek. Újabb stratégiai akvizícióval folytatja ugyanis a terjeszkedését a cégcsoport, miután adásvételi szerződést kötött a ciprusi bejegyzésű Rotamona Limited-del, az Invitech ICT Services Kft. és leányvállalata, az InviTechnokom Kft.megvásárlásáról. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett ügylettel a tőkepiaci társaság 100 százalékos tulajdont szerez Magyarország egyik vezető üzleti távközlési és infrastruktúra megoldásszállító vállalatában.

Meg lehet az eddig hiányzó adatközponti szál is

A két évtizedes múltra visszatekintő több mint 600 munkavállalóval rendelkező Invitech a nagy átviteli kapacitású optikai gerinchálózatok, valamint a piac többi szereplője számára biztosított nagykereskedelmi szolgáltatások terén számít az egyik meghatározó vállalatnak Magyarországon.

A társaság komplex infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt több mint 5.ezer vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelének. Portfóliójába szélessávú üzleti internet, adatközponti, IT-biztonsági és felhő megoldások, valamint hang- és IT-szolgáltatások egyaránt beletartoznak.

Az Invitech összesen 11 ezer kilométer országos lefedettségű saját optikai hálózata a második legnagyobb Magyarországon. Az egykori Invitelből kivált társaság 23 ezer végfelhasználó IT-eszközeit üzemelteti, infrastruktúra szolgáltatásait az összes hazai mobilszolgáltató igénybe veszi.

Ami a 4iG szempontjából legalább annyira, vagy még fontosabb, hogy a cég jelentős adatközponti vagyonnal és kapacitással is rendelkezik. Ez utóbbi eddig még nem igazán volt meg társaság portfoliójában. (Egy kisebb adatközponti szolgáltatót vett meg ez idáig.)Az Invitech múlti évi konszolidált árbevétele24,8 milliárd forint, EBITDA-ja pedig 9 milliárd forint volt.

A felhő és az IoT piacon is bővítheti szolgáltatásait a 4iG

Az akvizíció fontos lépés a végponti szolgáltatások kiépítésében a 4iG Nyrt. számára, amellyel a távközlés mellett, az informatikához köthető területeken is (felhő, adatközpont, dolgok internete- IoT) bővíteni tudja majd szolgáltatásait a cégcsoport.

A cégcsoport távközlési portfóliójának építésében pedig az Invitech optikai gerinchálózata és egyéb adatátvitel megoldásai, valamint az üzleti kommunikációs szolgáltatások biztosítanak majd kiemelkedő szinergiát és növekedési lehetőséget. Az ügylet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozzájárulását követően zárulhat majd – áll a társaság közleményében.

Még a csőben a DIGI akvizíció

Az utóbbi években látványos tempójú és nagy zámú akvizícióval növekedett a 4iG csoport az infokommunikációs piacon. Kora tavaszi bejelentése szerint meg akarja vásárolni a hazai távközlés egyik meghatározó szereplőjének számító DIGI magyarországi cégeit. A tervezett tranzakció szeptember végéig zárulhat – hozták nyilvánosságra korábbi közleményükben.

A DIGI több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (Revenue Generating Unit, RGU) rendelkezik. A márka a második legnagyobb szereplő az előfizetéses televízió, a szélessávú internet, illetve a vezetékes hangszolgáltatók versenyében. Konszolidált árbevétele 2020-ban 70 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot.

A DIGI felvásárlása jól illeszkedne a 4iG Antenna Hungáriával közösen bejelentett expanziós terveibe, amelyet a vállalat tavaly indított útjára az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását megcélzó, állami és magántőke együttműködésével létrehozott CarpathiaSat megalapításával.

Az űrtávközlési piaccal kapcsolatban pedig nemrégiben 75 százalékos tulajdonrészt szerzett a műholdas távközlési szolgáltatások területén piacvezető Hungaro DigiTel-ben(HDT). Az űripari terjeszkedés további állomásaként júniusi a bejelentés, ami szerint a 4iG többségi részesedést akar szerezni az izraeli Space-Communication(SpaceCom) Ltd-ben.

Gyors ütemben formálódik a távközlési szuperholding

Ha már Antenna Hungária(AH), a Telenorban kisebbségi tulajdonos állami műsorszóró társaság többségi tulajdonáról augusztus végén állapodott meg a 4iG az előbbi tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel.

A megállapodás értelmében a társaság a tulajdonába kerülő távközlési profillal működő társaságokat apportálja az állammal közös társaságba, azaz az Antenna Hungária Zrt.-be, így szerezve utóbbiban többségi tulajdont. ),Az akvizíció lezárását követően a tulajdonába kerül még a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. is. (Utóbbi cég stratégiai igazgatója nemrégiben még önálló középtávú terveikről beszélt lapunknak.)

A 4iG által eltervezett akvizíciókból csupán egy nem zárult tényleges felvásárlással. A cég 2019 nyarán a 4iG egy másik nagy hal, az akkor 100 milliárd forint árbevételű T-Systems Magyarország Zrt. felvásárlásával akarta a pozícióját erősíteni az infokom piac rendszerintegrációs szegmensében. A tulajdonos Telekom csoporttal meg is kötötte az előzetes megállapodást, majd később szűkszavú közleményben tudatta, hogy visszalép az ügylettől.