Sűrű és mozgalmas évet vár 2021-re a HPE Magyarország a nagyvállalati IT-piacon. Felgyorsul a digitalizáció, a cégek már itthon is egyre inkább szolgáltatás jellegű „beruházásokban” gondolkodnak.

Abstract technology background image with walking businesswoman

Optimistán tekint az idei évre Szpisják Tibor, a Hewlett Packard Enterprise (HPE) magyarországi ügyvezetője. Az adatközponti és nagyvállalati IT-megoldásokkal foglalkozó cég négy hónapja kinevezett új vezetője évindító sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az elemzők által áprilisra várt egydózisú vakcina megjelenésétől jöhet a gazdaságban az exponenciális növekedés, ami szerinte júniustól kap nagyobb lendületet.

Itthon is felgyorsul a digitalizáció

A tavalyi kétszámjegyű bevétel gyarapodás után 2021-ben még jobb évvel kalkulál, arra számít, hogy itthon is felgyorsul a digitalizáció, nemcsak a cégek esetében, hanem az állami intézmények is gőzerővel dolgoznak szolgáltatásaik digitalizálásán. A személyes adatok fokozott védelme nyomán az adatvagyon gazdálkodásban is előrelépést vár, komoly projektek megjelenésével számol.

Hozzátette, nem elégedett a digitális transzformáció gyorsaságával, de elfogadja, hogy a nagyvállalati informatikai rendszerek nagyon komplexek, sok törvényi megfelelőséggel. Jó pár évbe telik még a teljes átalakulás, ma még sok megoldásban igényelt a személyes jelenlét is.

Emlékeztetett rá, hogy az amerikai székhelyű anyavállalat elsőként nálunk helyezte új alapokra működését még a múlt nyáron. Az eddig főként eszközöket és megoldásokat forgalmazó társaság – részben maga mögött hagyva a hardvergyártó és üzemeltetői profilját – a jövőben szolgáltatás alapon is elérhetővé tesz hardvereket és platform megoldásokat is.

Modellváltás után, portfolió átállás előtt

Az IT-beruházások már nem a teljes beszerzésről szólnak, ami drága és rugalmatlan, hanem az eszközök szintjén születnek meg a megfelelő szolgáltatások, amelyeknél már a tényleges használat után fizetnek az ügyfelek. Ez az anyavállalati döntés alapján 2022-re valósul meg a teljes portfolióra.

A modellváltás jegyében a hazai leányvállalat vállalat létrehozott egy innovációs csapatot, amely olyan komplett, hardver és szoftver elemekből felépülő, az ügyfelek igényeire szabott felhő alapú megoldások fejlesztésén és tesztelésén dolgozik, amelyekkel a vállalatok rugalmas és gazdaságosan fenntartható informatikai környezetet alakíthatnak ki. Itt ma még kihívásnak tartja, hogy nemzetközi felmérések szerint a nagyvállalatok zöme aggódik a felhőbe kitett adatok miatt.

Lapunk kérdésére, hogy miért csak a felhő megoldásokról beszél a vállalat, miközben már itt a dolgok internetének(IoT) a korszaka, amely már inkább a peremhálózati, vagy edge computing technológiát helyezi előtérbe, Szpisják Tibor azt válaszolta, hogy az IoT robbanás mént nem ért el minket, de persze készülnek erre a korszakra is. Emlékeztetett rá, hogy az anyacég 2019-ben bejelentette, hogy 4 milliárd dollárt fektet az edge computingba.