Már a globális okostelefon-piac is megérzi a processzorhiányt és az ellátási lánc korlátait, amelyek a harmadik negyedévi szállítások 6,7 százalékos csökkenéséhez vezettek. A legnagyobb visszaesést a közép-kelet-európai térség szenvedte meg.

Okostelefon piac

Az okostelefonok piacának 2021 első két negyedévében tapasztalt kétszámjegyű növekedése, a harmadik negyedévben véget ért, mivel a globális szállítások 6,7%-kal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest – derül ki az IDC friss jelentéséből.

A vártnál kétszer nagyobb volt a visszaesés

Az amerikai piackutató adatai szerint a nemrég zárult negyedévben az okostelefon-gyártók összesen 331,2 millió darabot szállítottak a világpiacra. Bár a szezonálisan amúgy is gyenge harmadik negyedévben enyhe visszaesésre számítottak, annak tényleges mértéke több mint kétszerese volt az eredetileg prognosztizált 2,9%-os csökkenésnek.

Az elemzők szerint az okostelefon-piac eleinte immunisnak tűnt az ellátási lánc gondjaira és az alkatrészhiányra, annak ellenére, hogy mindeközben sok más szomszédos iparágat viszont komolyan és nagyon negatívan érintettek ezek a járvány generálta fejlemények.

Ma már azt állítják, hogy ez az ágazat sem volt soha teljesen védett ezekkel a problémákkal szemben, de egészen a közelmúltig nem voltak még elég súlyosak ahhoz, hogy a szállítások csökkenését okozzák, csupán csak korlátozták a növekedés ütemét.

Későbbre tolódhatnak az idénre tervezett újabb kampányok

A helyzet azonban mostanra súlyosbodott, és a processzorhiány, valamint a logisztikai nehézségek az összes gyártót egyformán érintik. Az alkatrészhiányon túlmenően az iparágat más gyártási és logisztikai kihívások is sújtották. A szigorúbb tesztelési és karanténozási előírások késleltetik a szállítást, míg az áramellátási problémák Kínában korlátozzák a kulcsfontosságú alkatrészek gyártását.

Mindezek hatására a nagyobb gyártók már lefelé módosították a negyedik negyedévre vonatkozó termelési céljaikat, emiatt akár az idénre tervezett újabb modellek piacra vitele is későbbre tolódhat.

Míg a harmadik negyedévben szinte minden térségben visszaesett a kiszállítás, ennek mértéke régiónként nagyon eltérően alakult. Éves összevetésben Közép- Kelet-Európa (KKE) szenvedte el a legnagyobb -23,2 százalékos visszaesést, de az ázsiai térségben is. (Japán és Kína kivételével) kétszámjegyű 11,6 százalékos csökkenést könyvelhettek el.

Ezzel szemben a legerősebb gazdaságú régiókban, mint az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Kína, a visszaesés sokkal kisebb volt: az USA-ban-0,2%, Nyugat-Európában-4,6%, Kínában pedig -4,4%.

Átrendeződött az élboly

Okostelefon piac

A piacvezető ismét a Samsung lett 69,0 milliós szállítással és 20,8%-os piaci részesedéssel, ami éves összevetésben 14,2%-os csökkenést jelent. Az iPhone 13-nak köszönhetően az Apple ismét visszaszerezte a második helyet 50,4 millió darab kiszállítással, ami 15,2%-os piaci részesedést és régóta nem látott 20,8%-os éves növekedést jelent.

A harmadik helyen álló Xiaomi ezzel szemben az előző négy negyedévben tapasztalt kiugróan magas, kétszámjegyű növekedés után a harmadik negyedévben 4,6%-os csökkenést könyvelt el. A cég a nemrég zárult negyedévben olyan ellátási problémákkal is küszködött, amelyekkel a korábbi negyedévekben nem találkozott. A Xiaomi részesedése 13,4%-os volt, amit 44,3 milliós szállítással ért el.

A vivo és az OPPO holtversenyben végzett a negyedik helyen 33,3 milliós és 33,2 milliós szállítással, valamint 10,1%-os és 10,0%-os piaci részesedéssel. A vivo 5,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg az OPPO 8,6%-os éves növekedéssel zárta a negyedévet.