Dollármilliárdossá válni még az idősebb korosztályban sem olyan egyszerű, ezért a világon csak korlátozott számú ember éri el ezt a státuszt. Hát még, ha a milliárdos az Y-generáció tagja, vagyis fiatalabb 40 évesnél is. Íme, itt a róluk szóló aktuális statisztika.

Y-generáció dollármilliárdosok

A PhysicalGold.com a Forbes legfrissebb adataiból szemlézve elkészítette azoknak az ágazatoknak a listáját, amelyekben a legtöbb 23-38 év közötti dollármilliárdos, vagy, ahogy angolul hívják őket millenials található.

Összességében a világon jelenleg 78 ide sorolható dollármilliárdos él, vagyonuk együttes nettó értéke 418,6 milliárd dollár. Közülük a legtöbben, szám szerint 28-an a technológiai szektorban működnek, együttes vagyonuk több mint a felét adja az összvagyonnak, nettó értéke ugyanis meghaladja a 254 milliárd dollárt.

A pénzügyi és befektetési ágazatban nyolc Y-generációs milliárdos található 24,6 milliárd dollárnyi halmozott nettó értékű vagyonnal. Az autóiparnak, a divat- és a kiskereskedelemnek, az egészségügynek, valamint a média- és szórakoztatóiparnak egyaránt hat-hat milliárdosa van.

Érdekes, hogy az építőipar és a gépipar, a szerencsejáték és kaszinók, a logisztika, a sport és a távközlés nem „termelt ki” egyetlen millenials-t sem.

Y-generáció dollármilliárdosok

Egyéni sikerek

Az említett portál elkészítette a leggazdagabb Y-generációsok listáját is, amelyet a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg vezet, vagyonának nettó értéke 97 milliárd dollár. Őt követi a második helyen Csang Jiming, a ByteDance média platform alapítója áll, vagyonának nettó értéke 35,6 milliárd dollár.

Az Asana projektmenedzsment szoftvert fejlesztő cég vezérigazgatója Dustin Moskovitz fért fel még a dobogóra, de vagyona csak a fele a kínai ezüstérmesének, 17,8 milliárd dollár. A Telegram üzenetkezelő alkalmazás alapítója, Pavel Durov vagyona közelíti meg még ez utóbbi értéket, neki 17,2 milliárd dollárja van.

Az összesen 78 millenials egyharmadát adta az Egyesült Államok, a többit Kína(20,5%), Németország(10,3%), Oroszország(5,1%), Brazília(5,1) %), Hongkong(5,1%), Dánia(3,8%), Ausztrália(3,8%), Svédország(2,6%), Kanada(2,6%), Írország(2,6%), Norvégia(1,3%), Egyesült Királyság(1,3) %), India(1,3%) és Finnország(1,3%).

Y-generáció dollármilliárdosok