A gyártási és a logisztikai folyamatok fokozottabb automatizálását segíti Magyarország első 5G-s valós környezetben működő ipari felhasználású magánhálózata, a Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának (ESC) pátyi üzemében.

Első éles 5G-s ipari célú hálózat

A nyilvános hálózatok mellett az 5G technológiára épülhetnek teljesen privát, vagy vegyes, publikus-privát hálózatok is, mivel a frekvenciák használati jogát megvásároló szolgáltatók a hasznosításban szabad kezet kaptak.

A gazdaság számos szektora hasznosíthatja az 5G technológia előnyeit

Ennek révén a gazdaság számos ágazata, sőt azon belül a kritikus garantált rendelkezésre állást igénylő infrastruktúrák is hasznosíthatják az 5G olyan előnyeit, mint a nagy sávszélesség és a minimális késleltetés.

Az 5G-s magánhálózatok már tavaly ősz óta léteznek Magyarországon. Az első ipari teszthálózatot a T-Systems Magyarország építette ki az autóipari beszállító BorgWarner oroszlányi telephelyén.

Akkoriban állapodott meg a BME a Vodafone-nal és a Nokiával az egyetemen folyó kutatásokat segítő 5G-privát hálózat megvalósításáról, amihez előbbi adta a szükséges frekvenciákat, utóbbi pedig a hálózati egységeket. Pár héttel később hasonló megállapodás született a Műegyetem, az Ericsson és a Magyar Telekom között.

A Huawei Technologies Magyarországon működő Európai Ellátó Központjának pátyi létesítményében indult el az első valós termelési környezetben működő 5G magánhálózat. Ehhez a Vodafone adta a szükséges frekvenciákat, a hálózati hátteret pedig a Huawei építette ki, ezen eszközök számos eleme épp a pátyi üzemben készül.

A rendszer a rádiós kapcsolaton kívül a nyilvános internet- és mobilhálózattól független informatikai- és távközlési maghálózati eszközöket is tartalmaz, így az IT-biztonság szempontjából is nagy megbízhatóságú.

Önvezető szállítójárművek, AR-alapú gyártás

A rendszer működéséhez szükséges infrastruktúra kiépült, beüzemelték az első alkalmazást is, a gyár és logisztikai központ területén már önvezető szállítójármű működik. A rakodást, szállítást segítő autonóm villástargonca útját számítógép irányítja – az 5G-nek köszönhetően minimális késleltetéssel. Az autonóm járművekkel a raktározott anyagok és berendezések mozgatása hatékonyabbá, biztonságosabbá és költségtakarékosabbá válik.

A rendszer a közeljövőben több, az 5G infrastruktúrát használó, Ipar 4.0 koncepciónak megfelelő alkalmazással bővül. A tervek szerint még 2021-ben kiterjesztett valósággal (Augmented Reality – AR) támogatott dinamikus gyártási folyamatokat, intelligens karbantartási és logisztikai optimalizálási alkalmazásokat vezetnek be.

A Huawei Európai Ellátó Központja, amely a vállalat második legnagyobb ilyen létesítménye a világon, 2009-ben nyitotta meg kapuit, több mint 50 országot látnak el Magyarországról Huawei termékekkel.

A kínai cég 2005 óta van jelen Magyarországon, ahol az elmúlt 15 évben összesen 1,5 milliárd dollár értékben fektetett be Magyarországon, és több mint 2400 munkahelyet teremtett. Legutóbbi itteni beruházása tavaly egy új k+f központ létrehozatala volt Budapesten, amely a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozás, a streaming szolgáltatás és a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek területével foglalkozik.